Økonomi

Ingen krise i kjøttdisken - selger biff til 3600 kroner kiloet

Sjeføkonom Kjetil Olsen mener det er viktig at nordmenn opprettholder sitt private forbruk for å motvirke krisen i oljeindustrien. Kundene til Annis pølsemakeri gjør sitt, og blar gladelig opp en dagslønn for et par biffer.

En kilopris på 3600 kroner skremmer mange, men slett ikke alle nordmenn. Morten Uglum

 • Knut-erik Mikalsen

Slakter Daniel Byskov mente selv at han tok en stor økonomisk risiko da han kjøpte inn litt over åtte kg av det som er et av verdens dyreste storfekjøtt.

I kjøttdisken måtte han prise det eksklusive wagyu-kjøttet til ufattelige 3600 kroner kiloet. Normalt sett en aldeles uhørt pris for kjøtt. Ville noen ha råd til å kjøpe entrecote til en slik pris?

— Mine kalkyler fortalte at hvis jeg bare klarte å selge ett kilo, ville det påføre meg et tap på 20.000 kroner. Men frykten for ikke å få avsetning viste seg raskt å være helt ubegrunnet, salget har gått uten problemer, sier Byskov.

Slakteren: – Krisen har ikke tatt folk

Hans konklusjon etter noen dager med den ytterst eksklusive varen er:

— Nei, krisen har ikke tatt folk – mange er fortsatt villige til å bruke mye penger på god mat, mener Byskov som er innehaveren av Annis pølsemakeri i Mathallen i Oslo.

Når Aftenposten er innom ligger det bare et par skiver igjen, knapt et par hundre gram. Resten har forsvunnet ned i ganen til folk som har vært villige til å vrenge pengeboken for å få testet den japanske sjeldenheten.

— Det er det dyreste kjøttet jeg noen gang har solgt, og jeg kommer neppe til å selge kjøtt til en slik pris noen gang mer, sier Byskov.

- At folk fortsetter å bruke penger, er veldig viktig nå

Dette skjer altså i et Norge hvor ledigheten stiger, oljeinvesteringene faller, og usikkerheten er økende? Vi tok en telefon til Nordeas sjeføkonom Kjetil Hansen for å spørre om de dystre økonomirapportene som har preget nyhetsbildet de siste dagene.

- Nye negative meldinger fra motoren i norsk økonomi, oljesektoren, denne uken, med nyheten om ytterligere fall i investeringene. Det blir bare verre og verre?

— Investeringstellingen som kom denne uken viste et noe større fall i oljeselskapenes planlagte bruk av penger på særlig leteinvesteringer i år enn det mange hadde lagt til grunn. Men, det er litt usikkerhet rundt disse tallene, spørsmålet er om det økte fallet i investeringene skyldes at oljeselskapene har tenkt å lete mindre eller fordi det er blitt billigere å lete. Riggratene har falt kraftig. Så bildet er kanskje så ikke helsvart som det kunne virke ved første øyekast.

Kjetil Olsen, Nordea. Klaudia Lech

LES OGSÅ:

Les også

Slik er den norske arbeidsledigheten fordelt

— Kan den nærmest uavlatelige strømmen av negative nyheter om norsk økonomi etter hvert føre til at vi kutter i vårt private forbruk?

— Heldigvis ser det ikke slik ut, konsumveksten ser så langt ut til på holde seg oppe. At folk fortsetter å bruke penger, er veldig viktig nå. Den store skrekken er jo at frykten for en mer usikker økonomisk hverdag sprer seg i norske husholdninger, at de slutter å handle. Folks oppfatning om den økonomiske utviklingen har dalt, og er i dag under nivået vi så under finanskrisen i 2008.

- Dette ser ikke bra ut, med andre ord?

LES OGSÅ:

Les også

Kraftig svikt i norsk turisme til Kanariøyene

— Vel, det er særlig tilliten til landets økonomi som har falt. Folks oppfatning om egen økonomi holder seg godt oppe. Spareraten er høy i den norske befolkning, men den øker ikke. Jeg ser på det som et godt tegn, fordi forholdene i norsk økonomi ville bli mye, mye verre om folk nå skulle snøre igjen sekken.

- Hvor viktig er det private forbruket for den økonomiske utviklingen, egentlig?

— Det er en ikke ubetydelig faktor for den totale verdiskapningen her i landet, det private forbruket står for 50 prosent. Et fall i konsumet nå ville vært negativ for sysselsettingen og forverret den generelle økonomiske situasjonen her i landet. Skulle folk derfor sette på bremsen, ja da blir det dårligere tider i Norge.

— Skal vi tolke dette som at det kanskje ikke er nødvendig lenger å «ha pææng på bok»?

— Jo, det er absolutt viktig å ha en passe stor sparekonto! Men nå er det slik at veldig mange fortsatt har trygge jobber og lite å frykte. Så langt er dette en oljekrise og ikke en nasjonal krise. De økonomisk turbulente tider Norge gjennomlever nå kan gå bra hvis ikke frykten setter seg. Men hvis frykten setter seg og sparingen øker kraftig, da går det jo dårlig. Og da vil det i ettertid vise seg at det kanskje var lurt å spare ekstra. Det blir en selvoppfyllende profeti. Vi har derfor lenge sagt at det er forbrukerne som avgjør hvor svak utviklingen i norsk økonomi blir.

- Det virker ikke som om vårens lønnsoppgjør skal bli noen motor for å holde forbruket høyt, akkurat?

— Nei, det ligger an til et moderat oppgjør som gir svært liten eller ingen reallønnsvekst. Inntektsveksten blir lav i år, og det blir forbruksveksten også. Men vi både tror og håper at folks sparing nå ikke øker kraftig som følge av frykt for fremtiden.

LES OGSÅ:

Les også

Sier nei til slagordet «Verdens dyreste biff»

— Får bli med titten

De små wagyu-skivene i kjøttdisken til Byskov blir raskt en attraksjon. Rundt kjøttdisken samler det seg kjapt en flokk nysgjerrige som er blitt oppmerksom på de ytterst eksklusive varene.

Kai Holmen, Yngvar Haugland og Liv Stendal fra Sarpsborg nøyer seg med å se, men ikke røre, den kostbare biffen til slakter Daniel Byskov. Morten Uglum

Kai Holmen, Yngvar Haugland og Liv Stendal fra Sarpsborg er innom Mathallen på sitt vinterferie-besøk i hovedstaden, og kan nesten ikke forstå at noen kan ta seg råd til så dyr mat. Men de innrømmer samtidig at godbitene frister:— Det hadde vært moro å smake et så dyrt og flott kjøtt, bare litt. Det er sikkert mørt og godt. Men til den prisen får det nok bli med titten, sier de.

Er ikke wagyu-kjøtt dyrt nok for deg? Én kg koster omtrent det samme som en helaften på Oslos første restaurant med tre Michelin-stjerner:

Les også

Maaemo om stjernedrysset: – Vi er enormt stolte

Enkelt å tilberede

Ryskov forteller at det fettrike kjøttet gjør det enkelt å få mør og saftig biff av stykkene.

— Det smelter jo i pannen før det blir brent, sier han.

Han forteller at det virker på ham som om at folk fra alle samfunnsklasser har vært innom for å sikre seg en bit av wagyu-kjøttet.

— Vi har hatt studenter her som kjøpte seg noen tynne skiver. En Audi-forhandler kom hit for å kjøpe en kilo til en kunde som hadde satt som vilkår for å kjøpe ny bil, at selgeren ga ham et kilo kobe-entrecote på kjøpet. Det var tydelig at kjøperen fikk innfridd det kravet, smiler Byskov.

Nøyde seg med 72 gram

Noen har kjøpt et helt kilo, og betalt det samme for kjøttskivene som en normalt god vaskemaskin koster. Andre nøyde seg med små biter, bare for å få en test.

— Den minste skiven vi solgte var på 72 gram. Det var til en student, sier Byskov som sier at den japanske spesialiteten er det eneste kjøttet han har som ikke er norsk.

— Dette er nok bestselgeren, sier han og peker på en premium-entrecote som ligger ved siden av kobe-delikatessen.

Den koster «bare» 439 kroner kiloet.

Droppe kjøttet? Joacim Lund spør:

 1. Les også

  Må vi piskes til å spise gulrot?

 2. Les også

  Lavere lønnsvekst i fjor

 3. Les også

  Norsk økonomi har stoppet opp

 4. Les også

  Norwegian vil klage flyavgiften inn for ESA

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Lønn, prisstigning, rente og ledighet: Slik blir din private koronaøkonomi frem til 2023

 2. ØKONOMI

  Nå er mange gått lei av trening og sunn mat

 3. SULTEN

  Restaurantanmeldelse: – For å si det rett ut: Jeg er meget skuffet

 4. ØKONOMI

  Tiden etter corona: Vinnerne er dem med jobb og høy gjeld

 5. ØKONOMI

  Eurokrisen ga spansk skinkeskvis til jul i år

 6. ØKONOMI

  Svensk økonomi rammes hardt: Kan bli verre enn Danmark og Norge