Økonomi

Asia spiser enda mer rå norsk laks

Eksporten av sjømat økte med 13 prosent fra mai i fjor til mai i år. Mye skyldes bedre betaling.

Hittil i år har Norge eksportert laks for 26 milliarder kroner.
 • Sigurd Bjørnestad
  Sigurd Bjørnestad
  Journalist

Norge eksporterte 163.000 tonn sjømat for totalt 7,6 milliarder kroner i mai.

Volumet var på samme nivå, mens eksportverdien økte med 888 millioner kroner eller 13 prosent, sammenlignet med mai i fjor. Det melder Norge sjømatråd i en pressemelding.

Det betyr at prisen var bedre i mai i år enn i fjor.

Hittil i år har Norge eksportert 1,1 millioner tonn sjømat til en verdi av 39 milliarder kroner. Eksportvolumet har økt med 3 prosent, mens verdiveksten er på 3,2 milliarder kroner eller 9 prosent i årets fem første måneder.

– I mai måned var det vekst i eksporten for alle de største kommersielle artene som laks, torsk, hyse og sei, sier Paul T. Aandahl, analytiker i Norges sjømatråd.

Asia vil ha mer laks

Han sier etterspørselen etter norsk laks i Asia økte spesielt mye.

– Det innebærer at en stadig større andel av den norske laksen går til rått konsum. Lakseprisen var i mai måned på 70 kroner per kilo, noe som er den nest høyeste prisen som er målt i år, sier Aandahl.

Gjennomsnittsprisen for fersk hel laks var 60,17 kroner i mai 2016. En tier mer pr. kilo hjelper godt i lakseoppdretternes allerede velfylte kasse.

Norge eksporterte 73.000 tonn laks til en verdi av 5,3 milliarder kroner i mai. Reduksjonen i eksportvolumet til EU var 6.150 tonn, mens den totale nedgangen i volum var 3.800 tonn eller 5 prosent.

Verdien økte likevel med 535 millioner kroner eller 11 prosent fra mai i fjor. Hittil i år har Norge eksportert 377.000 tonn laks for 26 milliarder kroner.

Polen, Frankrike og Danmark var største mottagere av laks fra Norge i mai.

Bra også for torsk

Men torsk fra det frie livet i havet selger også godt i utlandet.

– For torsk ser vi størst vekst for konvensjonelle produkter som saltfisk og klippfisk. De viktigste driverne er økt kampanjetrykk i Portugal og vekst i den brasilianske økonomien, sier Ingrid Kristine Pettersen, analytiker i Norges sjømatråd.

Les også

 1. Erna Solbergs Kina-besøk kan sende norsk lakseeksport til himmels igjen

 2. Heteste mattrend akkurat nå: Dropp laksen!

 3. Spis laks med god samvittighet | Geir Ove Ystmark

http://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/ap/multimedias/f4d710d7-dce8%E2%80%933a60%E2%80%938fa0-a6d0574df86e

Les mer om

 1. Laks
 2. Sjømat
 3. Økonomi