Økonomi

George Soros om Trump: - En bedrager, skøyer og bondefanger. Han kommer til å mislykkes

(SVD/Aftenposten - Davos:) Finansmannen George Soros var ikke nådig i sin omtale av Donald Trump på en VIP-middag i Davos. - Han står for et lederskap som er motsetningen av et åpent samfunn, sier Soros.

Finansmannen George Soros deltok på en middag for inviterte gjester i Davos torsdag, og tok bladet fra munnen når det gjelder USAs ferske president, Donald Trump.
  • Gunilla Von Hall

Langsom, men med stødig gange kommer den amerikansk-ungarske finansmannen, mangemilliardæren og filantropen George Soros inn i restauranten på luksushotellet Seehof i den sveitsiske skibyen Davos. Han har mørk frakk og vinrødt slips. Det stålgrå håret er kjemmet bakover og blikket er vennlig, men vaktsomt.

Han smiler mildt mot gruppen av forretningsmenn og journalister som er innbudt til middag, bare noen timer før Donald Trump innsettes som USAs 45. president. Så kommer dommen fra den omstridte 86-årige forretningsmannen som tidligere har gått i klinsj med både Trump og Putin.

Les også

Steng Twitter-kontoen! Hold løftene dine! Trekk deg! Her er rådene til USAs nye president.

− Trump kommer til å mislykkes. Jeg er personlig overbevist om det. Ikke bare fordi jeg selv vil at han skal mislykkes, men også fordi hans ideer er selvmotstridende, sier George Soros.

− Jeg har beskrevet han som en skøyer, en bedrager og en bondefanger. Og en mulig diktator. Men han er bare en mulig diktator. Han ville bare være en diktator om han ville kunne komme unna med det, og det kommer han ikke til å klare.

Her er flere Trump-spådommer fra Davos-eliten: Slett Twitter-kontoen din!

– Motstand fra kongressen

Soros er overbevist om at Trump kommer til å møte motstand fra kongress og konstitusjon. Samtidig sier han det er umulig å vite hvordan Trump kommer til å agere.

– Han har ikke tenkt igjennom det selv, ettersom han ikke var forberedt på å vinne. Han ble overrasket. Trump var opptat av å bygge sitt varemerke gjennom å lokke til seg massene. Det var først når han ble valgt at han for alvor begynte å tenke på hva han skulle gjøre.

Hittil har markedene reagert positivt på valget av Trump. Men det blir kortvarig, tror George Soros.

  • Også Bill Gates var i Davos denne uken. Han frykter influensa mer enn alt annet og bidrar med vaksinemillioner.

− Markedene ser en Trump som avregulerer og senker skattene. Det har vært deres drøm. Nå har den drømmen gått i oppfyllelse. Men samtidig har usikkerheten økt. Usikkerhet er langsiktige investeringers største fiende. Så jeg tror ikke markedene kommer til å klare seg bra.

Soros rister på hodet og sier at dette ikke kommer til å ha en happy ending.

– Trump står for en ledelse som er det motsatte av et åpent samfunn. Det kan best beskrives som et diktatur eller en mafiastat. Det kommer ikke til å gå bra for Amerika. Han vil splitte USA, og landet kommer til å lammes av intern splittelse.

− Jeg skal holde meg så langt unna ham som jeg kan, sier Soros.

Urolig over Trumps holdning overfor Kina

Den konfronterende holdningen Trump har vist overfor Kina med trusler om høyere toll og tariffer, uroer også Soros.

– Trump ladar opp for handelskrig. Men det går ikke sammen med en fungerende økonomi.

Kinas president Xi Jingpin har vært et av de store trekkplastrene på Verdens økonomiske forum i Davos i år, og hans tale om frihandel og globalisering var rene lovsangen om kapitalistme og frie markeder. Soros mener Kina har nytte av turbulensen rundt Trump og det maktvakuum som har oppstått nå.

− Trump kommer til å gjøre Kina mer akseptabel i det internasjonale samfunnet enn det Kina kunne greid på egenhånd. De får god hjelp av Trump, sier han med ironisk stemme og fortsetter:

− Det er i alles interesse at Kina lykkes i å bli en del av et internasjonalt system og akseptert som en potensiell leder. Kina står ved et veiskille. Skal landet bli mer åpent eller stengt? Det avgjøres de neste par årene, tror Soros.

Dystre utsikter for Europa

Når det gjelder Europa er George Soros’ fremtidsvisjoner rene avgrunnen. Han har tidligere sagt at EU kommer til å rakne, men filer nå av kantene på denne dystre profetien.

– Hverken Kina eller Putin vil at Europa skal falle sammen. De har egne motiver: Kina trenger Europa som marked, Putin trenger Europa for å produsere varer han ikke kan produsere selv. Europa kommer ikke til å bli isolert, men for øyeblikket går det i feil retning.

– EU er blitt for komplisert, mennesker kjenner avmakt til systemet. Den politiske eliten må innse at de mislykkes i å oppfylle folks forventninger. De er ansvarlige for EUs kollaps.

– 2016 var et katastrofalt år for EU

George Soros fortsetter med å beskrive 2016 som et katastrofalt år.

− Vi fikk både brexit og det italienske valget. Vi må gjøre alt for å bevare EU og gjenoppbygge det. EU har blitt dysfunksjonelle. Det styres av lover som ikke passer med dagens forhold, særlig etter finanskrisen i 2008.

Brexit er den største hodepinen, mener finansmannen som er blitt kritisert for omfattende valutaspekulasjoner som har ledet til økonomiske kriser.

George Soros sier en bitter skilsmisse ville vært ulykkelig både for EU og Storbritannia.

− Akkurat nå er britene i fornektelsesfasen. Men når valutaen svekkes og inflasjonen øker kommer levestandarden til å gå ned. Deretter vil britene innse at de ikke tjener like mye som kostnadene øker, og det blir tøft, sier Soros og avslutter med snert:

− Skilsmissen kommer til å ta lang tid. Det er mye vanskeligere å skille seg enn å gifte seg.

Soros håndhilser på et par mektige finansmenn før han forsvinner ut kjøkkeninngangen på hotellet og går ut i vinternatten.

Les mer om

  1. USA-valget 2016
  2. Davos
  3. Donald Trump
  4. Økonomi
  5. Brexit
  6. George Soros
  7. Kina