«Blodbad» i finansmarkedene etter Brexit-nyheten
Bankaksjer kollapset da europeiske børser åpnet med stor nedgang i alle aksjekursene. Også pundet og oljeprisen var i fritt fall, men tok igjen noe av det tapte i løpet av formiddagen.
Ved 13-tiden hadde børsen i London falt 4,8 prosent, i Frankfurt 7,3 prosent og Oslo Børs 4,2 prosent.
Litt etter klokken 15 fredag hadde de tre børsene hentet inn i gjen 1- 0,5 prosentenheter av dette tapet.
De første reaksjonene i finansmarkedene var panikksalg av pund og dollar. Investorene søkte «nødhavner» ved å kjøpe japanske yen, statsobligasjoner og gull.
Bankaksjer rammes hardest
Bankaksjonærene opplever store verditap på sine investeringer i morgentimene.
Aksjekursene i de britiske storbankene stupte rette etter børsåpning fredag. Barclays falt 26 prosent, Lloyds 24 prosent og Royal Bank of Scotland 28 prosent.
Noe ble hentet inn igjen,s lik at de tre storbankene endte børsdagen ned 17-20 posent.
og HSBC 5 prosent like etter at børsen i London åpnet.
I Frankfurt falt aksjekursen i Deutsche Bank med over 16 prosent og Commerzbank med 17 prosent.
Irland opplevde et «minikrakk». Like etter åpning fredag falt aksjekursene på børsen i Dublin med over 14 prosent. Senere på dagen steg kursene litt. Nedgangen var 9,6 prosent ved 12-tiden.
Når aksjekursen faller 20 prosent eller mer, blir det omtalt som et børskrakk.
Norwegian mistet høyde
Oslo Børs hadde ved børsslutt fredag falt 3,07 psoent. Dermed var halvparten av fallet ved åpningen av børsdagen hentet inn igjen i løpet av dagen.
Storbanken DNB blant taperne med et fall på over 8 prosent ved åpning. En god del av dette ble hentet inn igjen til børsslutt, slik at fallet ble 5,9 psoent.
Den aller største taperen var flyselskapet Norwegian falt 9,5 prosent like etter at Oslo Børs åpnet. Det fallet holdt seg stort sett frem til børsslutt. investorene er tydeligvis sterkt svekket i troen på Norwegian med et Storbritannia utenfor EU
Statoil er børsens største selskap og slapp billigere unna. Fallet ble 1,8 prosent fredag etter et større fall ved åpningen av børsdagen
Oljeprisen falt straks over 6 prosent, til under 48 dollar fatet, i handelen i Asia da det ble klart at det ble et nei-flertall i Storbritannia.
Prisen på nordsjøolje tok seg litt opp igjen i løpet av formiddagen. Ved 17-tiden var prisen rundt 48,7 dollar fatet (159 liter) på oljebørsen i London. det var en nedgang på 4,3 prosent
Bank of England med krisetiltak
Den britiske sentralbanken forsikrer at den vil iverksette alle nødvendige tiltak for å sikre stabilitet etter EU-avstemningen.
I en uttalelse skriver den britiske sentralbanken at den har forberedt seg godt og at den samarbeider tett med det britiske finansdepartementet og sentralbanker i andre land.
Banken er rede til å bidra med 250 milliarder pund for å sørge for at finansmarkedene fungerer, ifølge sentralbanksjef Mark Carney.
– Bank of England er også i stand til å tilby betydelig likviditet i utenlandsk valuta, om det trengs, sa han i en TV-sendt uttalelse fredag.
Også andre sentralbanker varslet fredag tiltak for å dempe uroen i finansmarkedene.
Den europeiske sentralbanken (ESB) - eurolandenes sentralbank - opplyser at den står klar til å sørge for pengetilførsel og kreditter for å beskytte eurosonens finansielle stabilitet. Storbritannia er ikke med i eurosonen.
Den kinesiske sentralbanken sendte ut melding at den forplikter seg til å holde kursen på landets valuta yuan stabil og vil sørge for å opprettholde rikelig tilførsel av penger og kreditt til pengemarkedet.
To år med usikkerhet
– Dette betyr to år med usikkerhet om det økonomiske rammeverket for verdens sjette største økonomi, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets i en morgenrapport.
– Verdensmarkedene opplever et blodbad, skriver nyhetsbyrået Reuters i sin første oppsummering av markedsreaksjonene etter at det ble klart at nei-siden har fått et knapt flertall i det britiske folkeavstemningen om EU-medlemskap.
Direkteblogg: Britene forlater trolig EU
Britiske pund falt over 10 prosent - eller 15 cent - mot dollar, til det laveste nivå siden 1985. Pundkursen steg litt etter at børsene i Europa åpnet. Ved 15-tiden var kursen 1,37 dollar for ett pund, et fall på 7,8 prosent siden torsdag.
Vekstmarkeder frykter kapitalflukt
På børsen i Hongkong sank aksjene i de britiske storbankene HSBC med 9 prosent og Standard Chartered med 10 prosent.
Nikkei-indeksen på børsen i Tokyo falt 8 prosent og Hongkong-børsen 2,9 prosent. Børsene i Fastlands-Kina var nærmest upåvirket av rystelsene i de asiatiske og europeiske aksjemarkeder. Shanghai-børsen sluttet ned 1,3 prosent.
Asiatiske valutaer falt kraftig av frykt for kapitalflukt fra de såkalte vekstmarkedene i Asia.
Ble lurt av meningsmålingene
De internasjonale finansmarkedene har de siste dagene handlet på flere meningsmålinger som viste at ja-siden hadde vind i seilene. Det viser seg å være falske forhåpninger.
Det internasjonale kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's varslet fredag morgen at Storbritannias kredittverdighet i de internasjonale kapitalmarkedene blir nedgradert, ifølge amerikanske RT International.
Lavere kredittverdighet betyr at det blir dyrere for den britiske staten og finansinstitusjoner å låne i de internasjonale kredittmarkedene.
Da valutahandelen sluttet torsdag kveld, før opptellingen hadde startet, hadde pundet steget til det høyeste nivå mot dollar hittil i 2016.
Så begynte opptellingen. Og pundkursen begynte å rase.
Store utslag i norske kroner
– Vi har sett det kraftigste fallet i pundet noensinne. Amerikansk tiårsrente er ned med 0,25 prosentpoeng i en sveip. Det er total selloff i markedet. Ut av risiko og inn i likvide havner.Det gjør at også norske kroner svekker seg, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets til nettstedet E24.
Uroen i valutamarkedene fører også til store svingninger i kronekursen.
Britiske pund var 3,9 prosent svakere mot kronen klokken 15.20 ferdag ettermiddag. Torsdag kostet ett pund 12,14 kroner - fredag morgen ble pundet handlet for 11,69 kroner i de internasjonale valutamarkedene.
«Er fortsatt EU-medlem»
Mot dollar og euro ble kronen svekket. Dollarkursen steg fra 8,16 kroner torsdag til 8,54 kroner fredag morgen, mens eurokursen steg fra 9,30 kroner til 9,45 kroner pr. euro.
– Det kommer til å bli en periode med uro i finansmarkedene, men
sentralbanker vil intervenere for å tilføre likviditet, og EU og Storbritannia vil berolige markedene med at de vil finne en måte å forhandle på som i størst mulig grad sikrer at bedrifter og folk kan fortsette å handle og investere, skriver Elisabeth Holvik i Sparebank 1 i en markedskommentar.
Hun minner om at Storbritannia fortsatt er medlem av EU, og at alle avtaler løper inntil en formell utmeldelse blir vedtatt. Det kan realistisk sett ta minst to-tre år.
Spår lavere økonomisk aktivitet
– Hvilke virkninger dette får på lokaliseringsbeslutninger, handel
og – dermed – aktivitet og sysselsetting er høyst usikkert, men de mange beregninger som er gjort, peker mot lavere aktivitet både på kort og lang sikt, skriver Dørum i DNB Markets.
Når svingningene i markedene er så store som nå, har det ingen hensikt å lese kurstabeller, mener han.
– De tjener omtrent samme hensikt som et stillbilde av Usain Bolt femti meter unna mållinjen. Når dette leses, er kursene noe helt annet.
http://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/ap/multimedias/d884