Økonomi

Unicef frir til teknologiselskaper

Mandag starter Oslo Education Summit, der statsledere og organisasjoner skal diskutere hvordan de kan nå frem til 58 millioner barn som ikke får den skolegangen de har krav på. Unicef mener teknologi og innovasjon er en del av løsningen.

Telenors datterselskap Grameenphone har allerede et samarbeid med organisasjonen Jaago Foundation om å drive fjernundervisning via internett i fjerntliggende områder av Bangladesh.
  • Frøydis Braathen
    Frøydis Braathen
    Journalist
I Uganda har Unicef fått laget datamaskiner som går på solceller. Det er brukt gamle oljefat til å lage selve kiosken. Fordi det ikke er internett på landsbygda, er datamaskinene ikke laget for bruk av internett, men de er proppet med informasjon og fungerer som om de var på internett.

Sammen med Telenor står Unicef og syv andre frivillige organisasjoner bak programmet den første dagen av arrangementet og fokuserer på samarbeid mellom organisasjoner, myndigheter og teknologiselskaper. Unicef samarbeider allerede med store teknologiselskaper, som Nasa og Google. I Norge er Telenor en viktig samarbeidspartner, og nylig underskrev de to partene en avtale om å jobbe for å nå flere barn og gi dem skolegang.

Jo Bourne, sjef for utdanning i Unicef, mener man finner de beste løsningene når teknologiselskapenes løsninger kobles med organisasjonens kunnskap om lokale forhold.

— Teknologiselskapene bidrar med en del av løsningen. Samtidig er det viktig å jobbe med lærere, foreldre og barn lokalt, sier Bourne.

Når flere via nettet

Telenorsjef Jon Fredrik Baksaas sier til Aftenposten at tilgangen til nettet brer seg, og dermed er det lettere å nå frem med informasjon og undervisning på fjerntliggende steder.

— Selv i et fattig landbruksland som Bangladesh, med relativt svakt utbygd infrastruktur, er mobildekningen på 98 prosent. Nettet distribuerer informasjon effektivt, og det kan brukes i undervisningssammenheng, sier Baksaas.

Fjernundervisning

Telenors datterselskap Grameenphone har allerede et samarbeid med organisasjonen Jaago Foundation om å drive fjernundervisning via internett i fjerntliggende områder av Bangladesh. Gjennom avtalen med Unicef skal Telenor-konsernet bidra med 3,6 millioner kroner pr. år i fem år til lignende prosjekter. I tillegg skal Telenors selskaper bidra med finansiell støtte og teknologiske løsninger og kunnskap lokalt.

På Oslo Education Summit vil Baksaas fortelle mer om prosjektet og – hvis teknologien tillater det – sende en livestream fra undervisningen i Bangladesh.

— I noen asiatiske land der Telenor opererer er det mange barn som ikke får nok skolegang, fordi de må begynne å arbeide for tidlig. Den teknologiske løsningen ligger der, og her kan vi bidra, sier Baksaas.

Enkel og brukervennlig

Jo Bourne synes avtalen med Telenor er interessant og håper det fører til skolegang for flere barn.

— Avtalen gir oss tilgang til mer teknologi. Det vi har erfart i undervisningsprosjekter vi har gjennomført ulike steder, er at to faktorer er viktig for suksess. For det første må innovasjonen eller teknologien være enkel og brukervennlig. For det andre må vi fokusere på ett spesifikt fagområde, sier Bourne.

Hun forteller om et prosjekt i fjerntliggende områder i Sudan, der barna aldri har gått på skole.

— I samarbeid med et teknologiselskap skaffet vi rimelig og enkel hardware og fokuserte på å lære barna matematikk. Det fantes ikke lærere, men ved hjelp av hardware full av matematikk og lokale hjelpere på stedet, har nå 600 barn lært seg grunnleggende matematikk, forklarer Bourne.

Les også

  1. Slik forstår du krisen i Hellas

  2. Vil gjenerobre verdens lengste flyrute

  3. Inntektsøkning Malawi: 70 dollar. Norge: 77.000 dollar

  4. Det norske vurderer rettssak etter Sverdrup-fordeling