Økonomi

PR-katastrofe i luften

I den prisbelønte filmen Rain Man (1988) spiller Dustin Hoffman en autistisk tallknuser som nekter å fly med andre enn australske Qantas fordi det statistisk er tryggest. Nå kan denne PR-effekten være ødelagt.

Flyteknikere inspiserer motorene på A380-flyet som fikk revet av dekselet under eksplosjonen i den ene jetmotoren mens flyet var i luften over den indonesiske øya Batam. Foto: DAVID LOH/REUTERS/SCANPIX

  • Roar Østgårdsgjelten

Les også:

I løpet av to dager i forrige uke opplevde det australske flyselskapet alvorlige motorproblemer med to av sine fly som måtte nødlande i Singapore.

Inntil årsaken til motoruhellene er fastslått, er flyene satt på bakken.

Eksploderte

Den alvorligste hendelsen skjedde sist torsdag. Én av de fire jetmotorene på ett av Qantas’ superjumbo Airbus A380 eksploderte rett etter avgang fra Singapore.

Ingen ble skadet, men flyet måtte nødlande da deler av motoren ble revet av og ødela en vinge. De ødelagte delene fra motorens deksel falt ned på den indonesiske øya Batam. Dagen etter måtte et annet Qantas-fly, et Boeing 747-maskin, også nødlande i Singapore med motorproblemer.

Rolls-Royce-motorer

Felles for begge flyene er at motorene er lagt av den britiske produsenten Rolls-Royce. Qantas understreker at de to uhellene ikke har noen sammenheng og at det er tale om to forskjellige modeller.

Eksperter fra Qantas, Airbus og Rolls-Royce har i helgen arbeidet på spreng for å finne svaret på hvorfor motorene sviktet.

Oljelekkasje

Qantas-sjefen Alan Joyce opplyste i går at det er oppdaget oljelekkasje i turbinområdet i tre motorer i tre av selskapets seks A380-fly. De seks flyene er inntil videre tatt ut av trafikk. Også Singapore Airlines satte sine A380-fly på bakken etter Qantas-uhellet. Etter at en inspeksjon av motorene hvor det ikke ble funnet feil, ble flyene satt inn i ordinær virksomhet i går.

Også tyske Lufthansa har gjennomført ekstra sjekk av motorene i helgen uten å avdekke noen problemer. Den europeiske flyprodusenten Airbus har til nå levert A380-fly med Rolls-Royce-motorer bare til Qantas, Singapore Airlines og Lufthansa, melder nyhetsbyrået Bloomberg.

Dette er den første alvorlige episoden som har skjedd med de nye langdistanseflyene fra Airbus.

Jubileum

Qantas hadde i helgen lagt opp til en storstilet feiring av selskapets 90-årsjubileum. Nestenulykkene i forrige uke la en kraftig demper på festlighetene.

Flyselskapet har aldri opplevd en dødsulykke i sin 90-årige historie. Dette statistiske faktum har selskapet utnyttet maksimalt i sin markedsføring.

Flyselskapet har i årevis fått gratis PR-hjelp av den amerikanske spillefilmen og Oscar-vinneren Rain Man fra 1988. I den spiller Dustin Hoffman en autistisk mann med klisterhjerne for de mest utrolige tallkombinasjoner, bl.a. hvilket flyselskap det er tryggest å reise med ut fra ulykkesstatistikken.

Oprah-show

I forbindelse med 90-årsmarkeringen har det australske flyselskapet gjort avtale med den amerikanske TV-stjernen Oprah Winfrey om å fly henne, staben og 300 studiogjester med en A380-maskin til Australia i neste måned for å gjøre opptak til hennes populære prateprogrammer. Det en nå usikkert hva som skjer med dette opplegget, sier en talsmann for produksjonsselskapet til Bloomberg.

Faller på børsen

Aksjekursen i både Qantas og Rolls-Royce fortsatte å falle på børsene i går.

Rolls-Royce-aksjene har falt mest med over 9 prosent i London, mens Qantas har falt rundt 2 prosent.

Hittil i år har Qantas falt 6,4 prosent som er tre ganger mer enn Standard & Poor’s-indeksen over de 200 største asiatiske selskapene.

Les også

  1. Oljelekkasje i tre av gigantflyene

  2. - Designfeil kan være årsak til nestenulykken

  3. Qantas setter gigantflyene på bakken