Høyskolen på Lillehammer summer av stemmer og hastige skritt. En ti-minutters pause i et tettpakket program skal utnyttes til mingling og påfyll av kaffe og kjeks. Her er det om å gjøre å holde hodet klart og blodsukkeret oppe.

For fjerde år på rad arrangerer Innovasjon Norge Emax-camp for unge gründere mellom 18 og 25 år. Fire dager med workshops, foredrag, teamarbeid — og ikke minst deltagelse i et bedriftssimulatorspill hvor vinnerteamet premieres med en reise til Silicon Valley.

— Emax samler noen av de største unge og ambisiøse talentene vi har, sier Bård Stranheim, gründerdirektør i Innovasjon Norge. Gründerskapets OL-arena, kaller han Lillehammercampen - en camp som skal stimulere til entreprenørskap.

Det er ingen overdrivelse å si at han uttrykker seg med entusiasme. Mange av de hundre ungdommene som akkurat nå vrimler rundt oss, vil etter hans mening være blant de viktigste bidragsyterne til den nyskapingen Norge trenger i fremtiden.

— Å delta på Emax kan være det som skal til for at de raskere setter spor etter seg, sier Stranheim. - Fordi de får kunnskap, nettverk og møter likesinnede - folk med store drømmer slik som de selv.

Blir heiet frem

En fersk undersøkelse gjort av Innovasjon Norge viser at 50 prosent av dem som har deltatt på tidligere Emax-camper har startet egen bedrift. Like mange har funnet en medgründer på campen og over halvparten av alle som har deltatt melder at de har økt sine mål og ambisjoner.

Dagene her på Lillehammer er ikke til for småprat lenge av gangen. Når ti-minutters pausen er over og klokken viser presis 11 gjaller musikken ut i korridoren. Det er et tegn på at neste post på programmet starter, så det er bare å følge lyden som fører rett inn i foredragssalen. Og oj – her er det liv – og entusiasme. Nedover trappene står folk og klapper de unge gründerne inn med muntre tilrop. Foredrag er kanskje et kjedelig ord, med denne velkomsten oppleves det nok mer forlokkende.

Fordi man holder på så mange timer hver dag, 12 eller mer ikke uvanlig, er det om å gjøre å ha innslag som holder energien oppe, blir det sagt. Og riktignok er det tidlig på dagen, men de unge gründerne virker – skal vi si – ivrige – og tente.

En helt ny verden

Elin Nørve
Robert McPherson

Elin Nørve var deltager her for to år siden. Nå er hun med som frivillig coach og hjelper blant annet lagene med å komme gjennom bedriftsimulatorkonkurransen.— Spør du meg så er menneskene her de mest inspirerende og ambisiøse unge i Norge. Jeg synes det er givende å komme til Emax og få folk til å føle det sånn jeg gjorde første gang jeg kom hit, få inspirasjon og se muligheter.

Da Elin Nørve kom til Lillehammer første gang var hun 18 år og en ny verden åpnet seg, forteller hun.

— Entreprenørskapsscenen i Norge er ganske stor, men du må vite om den. Og nettverk er avgjørende.

På Emax kom hun i kontakt med Anders Hordvei Mjåseth, mannen som driver Mesh - co-workingspace og ble det hun kaller "starstruck". Et halvt år senere jobbet hun selv i Mesh.

Elin var bare 17 år da hun startet sin første ungdomsbedrift, UB-hjelpen, deretter etablerte hun selskapet Gaia som jobber med selvrealisering for kvinner. Nå driver hun Future leaders, et lederutviklingsprogram for unge sammen med konsulentselskapet Inneox. Programmet er tilpasset folk mellom 18 og 24 år og jobber for å utvikle ledere med fokus på bærekraft; økonomisk, sosialt og miljømessig. Etter at hun har driftet det i bare et år har de allerede forgreninger i tre land: Norge, Colombia og USA (Florida).

— Om tre år er vi i alle verdensdeler, sier Elin. - Jeg har et stort ønske om å bidra til noe bedre, og entreprenørskap er et viktig verktøy for å klare det, sier hun, som blant annet har SOS-barnebyer som en av oppdragsgiverne.

Gikk på veggen

De som tror at gründere først og fremst er drevet at økonomisk gevinst tar feil. Etter Nørves erfaring setter folk i gang ting fordi de savner noe. Ala «hvorfor finnes ikke den tingen?», eller «hadde ikke det vært praktisk om ting ble gjort sånn istedenfor slik?». Veldig ofte er det et ønske om å bidra til å gjøre noe bedre som er drivkraften. Penger er sjelden et viktig aspekt, sier Elin Nørve.

Alle som lykkes gjør det fordi de brenner for det, sier hun. Og advarer: det er så gøy at mange jobber altfor mye.

— Mange av vennene mine har gått på veggen. Og selv ble jeg kjørt til legevakten to ganger da jeg var 17 år.

For det er mye jobb. Og vanskelig å begrense seg når det man gjør er det morsomste man vet. Derfor gir hun tre råd til dem som er i gang: husk å sove, spise og drikke vann.

Og en fjerde ting: ha et liv ved siden av.

Bente Sollid Storehaug under foredraget hun holdt på Emax-campen, Lillehammer.
Kicki Nilsson/Icon Photography

Stå på — og følg drømmen

— Jeg oppfordrer alle ungdommer til å følge drømmen sin, sier Bente Sollid Storehaug – seriegründer og adm.direktør i ESV Dinamo.

Bente Sollid Storehaug var en av dem som møtte deltagerne på Emax-campen på Lillehammer, der hun holdt foredrag for de unge gründerne. Her deler hun noen erfaringer og gir tips om hva som skal til for å lykkes.

Et viktig budskap til unge som vil bli gründere:

— Legger jeg mine egne erfaringer til grunn, så tror jeg på gründere som tar grep, som er street smarte, som bryr seg om kontantstrømmen, som er uredde og tør å ta risiko, som jobber hardere enn andre og som griper de mulighetene som byr seg.

Selv ledet jeg min første virksomhet som 19-åring. Jeg ble praktisk talt kastet ut på dypt vann da jeg fikk tilbud om å bli redaktør i lokalavisen i min hjemkommune. Redaktøren som ansatte meg så et talent, men det viktigste var den grunnleggende tilliten han viste meg. Vi må tørre å slippe til ivrige entreprenører og vi må tørre å finansiere unge drivkrefter.

Om å få hjelp utenfra:

— Gode mentorer er en viktig ressurs. Du blir sjelden god uten å lære av andre. Dessuten: ingen bygger en suksess alene. Finn de rette menneskene og sørg for at dere blir et team med samme grad av idealisme, pågangsmot og kunnskap til å realisere mulighetene.

Om god timing:

— Teften for timing er hovedårsaken til at serie-gründere kan lykkes gang på gang. Det krever at du forstår utviklingen rundt deg. Du skal ikke være for tidlig ute. Suksess betinger at det finnes et marked som er villig til å betale for de produktene eller tjenestene du har planer om å tilby.

Om å ha en forretningsmodell:

— De som kan skape en god forretningsmodell og en gjennomarbeidet forretningsplan vet også hvordan pengene skal tjenes. Distribusjon og fokus på markedet er alltid avgjørende. Forretningsmodellen må være skalerbar og robust i forhold til internasjonal vekst. I dag er mange selskaper tjent med å tenke denne tanken allerede fra første dag. Og tilslutt; alle innovatører må ha en sterk digital strategi.

Finansiering:

— Finansiering løser seg dersom selskapet relativt raskt viser at det har en rolle i markedet. Likevel oppleves finansiering som den største flaskehalsen for mange gründere. Har du de personlige egenskapene som skal til, treffer blink med god timing, har en god idé og forretningsplan, så ligger du også godt an til å få finansiert drømmen din. Syretesten blir ofte; tør du å investere dine egne sparepenger? Jeg tror aller mest på gründere som tar egen risiko.

Om verdien av å møte likesinnede på gründercamp:

— Jeg tror en camp som Emax bidrar til større bevissthet rundt entreprenørskap. For noen vil det være en realitetsorientering, ikke alle er skapt for å ta den risikoen en start-up representerer. For de aller fleste vil denne typen samlinger være en stor inspirasjonskilde. Mange ideer vil bli sådd, viktige kontakter knyttet, kanskje finner man en partner til sin fremtidige oppstart? Jeg tror entreprenøren bør og kan formes tidlig. I mitt entreprenørskap har det vært ulike faser, det var likevel helt spesielt å være førstegangsgründer. Den intensiteten, iveren og stå-på-viljen som preger de første årene er helt unik.

Fire på camp:

_DSC0322-FCjkz7S3Tx.jpg
Robert McPherson

Emil Anker (22): Bakgrunn: Studerer ved Lancaster University Management School i England. Har bl.a. vært analytiker og rådgiver for et nyetablert engelsk firma pluss for Deloitte UK. Har bidratt til konseptutvikling og external relations for det sosiale venturet Carbo som utvikler en lojalitetsplattform for miljøvennlige bedrifter og forbrukere.

Deltar på Emax fordi: Det gir en unik mulighet til å møte mennesker som alle er opptatt av å dele ideer, videreutvikle og utfordre hverandre.

Jeg får alltid et kick av nye ideer. Ambisjonen min er å starte en bedrift – noe som kan løse problemer for andre mennesker.
_DSC0400-akTlu8eIub.jpg
Robert McPherson

Jankeh Lion Njie (21): Bakgrunn: Studert på moteskolen Esmod. Har sin egen bedrift, Jarga-designs. Er også journalist og jobber i Lamawood Kibaroo TV i Oslo. 18.-19. september arrangerer hun i samarbeid med Oslo kommune et kulturarrangement for å fremme flerkulturell kunst. Bl.a med moteshow og seminar for gründerspirer.

Deltar på Emax fordi: Jeg vil få kunnskap, et større nettverk og mer erfaring. Det er nyttig fordi jeg etablerte mitt eget klesmerke for to år siden. Jeg prøver å bygge en merkevare som representerer det flerkulturelle Norge.

Jeg vil vise at det å være flerkulturell er en ressurs og et godt verktøy for å få til noe.
_DSC0303-RmFsd0Vy_t.jpg
Robert McPherson

Emilie Hallerud (22) Bakgrunn: Økonomistudent ved Norges Handelshøyskole. Nestleder i Start Norge, studentorganisasjon med 20 lokallag rundt i landet. Hovedfokus på å fremme innovasjon og entreprenørskap blant studentene i høyere utdanning i Norge. Med å arrangere forretningsplankonkurransen Venture Cup. (Finale 8. oktober i Bodø).

Deltar på Emax fordi: Jeg vil møte nye mennesker som er kreative og som har lyst til å bli gründere. Jeg lærer mye av erfarne folk, blant annet om utfordringene man møter som gründer. Å lære entreprenørskap gjør man best gjennom praktisk prøving og feiling i team med andre.

Entreprenørskap og innovasjon burde inn på universiteter som en del av utdanningen.
_DSC0277-Rhi563mUX6.jpg
Robert McPherson

Daniel Arevalo (25): Bakgrunn: Colombiansk/amerikansk. Bor nå i Norge. Utdannet elektroingeniør. Har studert design og computerfag på Harvard University Extension School. I gang med master i interaksjonsdesign på høgskolen i Gjøvik. Utvikler appen Vivil – en ny type call-chat senter.

Deltar på Emax fordi: Jeg ønsker å få mer kunnskap om å drive egen virksomhet, og å møte andre entreprenører som kanskje vil bli med på å bygge opp ViVil. ViVil er en nettside og en mobilapp — en on-demand assistentjeneste som vil gjøre livet ditt enklere. Når vi har fått operatører på plass vil vi kunne skaffe deg det du trenger i øyeblikket, enten det er en togbillett/taxi, et klesplagg, en håndverker eller hva som helst (så lenge det er av ting/tjenester som er lovlig).

Vi mener dette er fremtidens nye måte å søke på, dette er den nye Google.