Økonomi

Statsminister Trudeau lover at alle canadiere i Paradise Papers skal undersøkes, men unngår spørsmål om sin egen innsamlingssjef

Justin Trudeaus innsamlingssjef kobles til millionverdier på Caymanøyene. Det vil ikke statsministeren kommentere.

Milliardæren Stephen Bronfman og Justin Trudeau er ikke bare nære venner. Bronfman spilte en viktig rolle i Trudeaus vei til makten og har den dag i dag, som øverste sjef for pengeinnsamling, mye makt i Canadas regjerende parti.
  • Nina Selbo Torset
    Journalist

Søndag kveld publiserte medier over hele verden avsløringen om at Justin Trudeaus innsamlingssjef har plassert penger i skatteparadis og hjulpet en annen tidligere partitopp med det samme.

Da ønsket ikke statsministeren å kommentere saken. En talskvinne henviste til partiet, som heller ikke ville gi noen kommentarer om forholdene.

Nå lover Trudeau at alle canadiere som nevnes i dokumentlekkasjen Paradise Papers skal undersøkes av skattemyndighetene i Canada.

  • Her kan du lese avsløringen: Trudeaus pengemann

Trudeau gikk til valg på kamp mot skatteunndragelse. Det er et budskap han aldri blir lei av å gjenta:

Vil ikke svare på spørsmål

Opposisjonsleder Andrew Scheer tok opp avsløringen i en spørretime i Underhuset i Canada mandag. Trudeau sa da:

– Vi er fullt forpliktet til å bekjempe skatteunngåelse og skatteunndragelse.

Han ville imidlertid ikke svare på direkte spørsmål om innsamlingssjefen Stephen Bronfman, som også er en nær barndomsvenn av statsministeren.

– Jeg vil la de involverte personene kommentere situasjonen selv, men jeg kan fortelle deg at skattemyndighetene undersøker alle koblinger til utlandet og vil gjøre alle nødvendige tiltak i forbindelse med Paradise Papers, sa han.

Millioner på Caymanøyene

Bronfman selv ønsket heller ikke å kommentere saken før den ble publisert, men i en uttalelse mandag heter det:

«Stephen Bronfman er en stolt canadier og har alltid handlet i tråd med alle lover og regler, inkludert det som gjelder skatter og avgifter. Stephen Bronfman har aldri finansiert eller brukt truster (en form for stiftelse, journ.anm.) i utlandet».

Dokumentlekkasjen Paradise Papers viser imidlertid at Bronfmans selv og investeringsselskapet hans hadde tette bånd til Kolber Trust på Caymanøyene. Gjennom flere år er det gitt en rekke lån dit, og det var Bronfmans selskap som opprettet trusten i 1991.

Kolber Trust var i 2015 verdsatt til 480 millioner kroner.

Les mer om

  1. Paradise Papers
  2. Paradise papers
  3. Skatteparadis
  4. Justin Trudeau
  5. Canada