Økonomi

784 SAS-flyvninger blir innstilt onsdag og torsdag

784 flyvninger blir innstilt på onsdag og torsdag som følge av pilotstreiken i SAS.

Mange SAS-fly har blitt stående på bakken på Oslo lufthavn de siste dagene.
 • NTB
 • Henning Carr Ekroll
  Nyhetssjef

1. mai er sjette dag med pilotstreik i SAS.

Onsdag innstiller SAS 504 nye avganger. Det vil få konsekvenser for nesten 50.000 passasjerer.

Torsdag blir 280 flyvninger innstilt frem til klokken 14, opplyser SAS i en pressemelding. Selskapet anslår at rundt 20.000 vil bli rammet av dette.

Totalt er nå 356.917 passasjerer blitt rammet av streiken så langt. 3586 avganger har blitt innstilt eller vil bli innstilt.

Møtes til megling onsdag

1400 SAS-piloters aksjon for høyere lønn og mer forutsigbare arbeidstider har rammet flere hundre tusen passasjerer siden fredag.

Onsdag formiddag møttes partene hos Riksmekleren i et forsøk på å komme frem til en løsning.

– Vi skal forsøke å finne en løsning på konflikten. Jeg har alltid tro på en løsning, men det er krevende, sier riksmekler Mats Wilhelm Ruland.

Taper opp mot 100 millioner kroner daglig

Samlet hadde markedsverdien til SAS falt med et tresifret millionbeløp til 4,85 milliarder kroner tirsdag morgen, ifølge Ritzau. Hver dag taper selskapet mellom 50 og 100 millioner kroner på streiken, ifølge anslag fra forskjellige meglerhus. Tirsdag ble det også klart at SAS vil permittere rundt 1000 ansatte.

NHO Luftfart mener streiken må ta slutt «i løpet av få dager» på grunn av de enorme kostnadene.

– Selskapet blør og taper enorme beløp, mange tusen passasjerer står på bakken hver dag og næringslivet får et dårligere tilbud, sier administrerende direktør Torbjørn Lothe til Aftenbladet.

Norwegian firedobler prisene

Flyselskapet Norwegian har jekket opp billettprisene med over 400 prosent på flere av flyrutene som nå er rammet av SAS-streiken, skriver NRK.

– Totalt har Norwegian-salget økt med nesten cirka 40 prosent etter streiken startet. Prisene på de konkurranseutsatte strekningene har økt med mellom tre og fire ganger, sier kommersiell direktør Terje Berge i Finn Reise.

Norwegian sier det er naturlig at prisene justeres og at pågangen har vært stor de siste dagene med få ledige seter på en rekke avganger.

– Hvis du bestiller en flybillett samme dag som du skal reise og det er få ledige plasser, vil det være dyrere enn hvis du bestiller seks måneder før. Slik er det hos alle flyselskaper, skriver informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian i en epost til NRK.

Les også

 1. – Pilotene er en privilegert gruppe som er i ferd med å kjøre hele virksomheten i grøften

 2. SAS permitterer rundt 1000 ansatte

 3. Kabinansatte i SAS støtter de streikende pilotene, men frykter permitteringer

 4. SAS-ledelsen reagerer på pilotenes lønnskrav. Men toppsjefen selv har fått et solid lønnshopp siden 2015

Les mer om

 1. SAS-streiken
 2. Luftfart
 3. Flyselskaper
 4. Scandinavian Airlines (SAS)
 5. Streik