Økonomi

Avinor-mekling på overtid

Oslo (NTB): Meklingen for flyplassansatte fortsetter på overtid natt til fredag. Dersom meklingen ikke fører fram, blir ni flyplasser stengt fra fredag morgen.

Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
  • NTB

Fristen for meklingen gikk ut ved midnatt natt til fredag. Klokken 0.07 opplyser LO Stat at partene fortsetter meklingen.

– Partene jobber med å finne en løsning på de spørsmålene som er tema for meklingen. Det er ikke lagt fram skisser, men partene jobber med konkrete forslag, sa mekler Mats Wilhelm Ruland til NRK sent torsdag kveld.

310 kan streike

Totalt 310 ansatte i Avinor og Avinor Flysikring tas ut i streik fra og med fredag klokken 11 dersom det blir brudd. 234 er medlemmer i LO-forbundet Norsk Tjenestemannslag, mens de resterende 76 hører til YS. Begge arbeidstakerorganisasjonene har parallelle meklinger med Spekter på den andre siden av bordet.

Ved streik vil følgende lufthavner måtte stenge for ordinær trafikk fredag formiddag: Alta, Bergen, Førde, Haugesund, Honningsvåg, Leknes, Rørvik, Sandnessjøen og Ålesund.

Også ansatte ved Avinors hovedkontor vil bli berørt av en eventuell streik.

– Nær 30.000 passasjerer skal reise til eller fra disse lufthavnene fredag, og det er stor trafikk også gjennom helgen. Bergen lufthavn Flesland står foran en av årets travleste utfartshelger som følge av at skoleferien starter 17. juni, opplyste kommunikasjonssjef Gurli Høeg Ulverud i Avinor onsdag.

Pensjonstvist

Stridens kjerne er pensjon, understreker både forhandlingsleder Lise Olsen i LO Stat og YS Spekters leder Lizzie Ruud Thorkildsen.

De fleste NTL-medlemmene som tas ut i det første streikeuttaket, jobber innen flyplassenes brann- og redningstjenester, drift og vedlikehold, samt i tårnene ved de 28 lokale og regionale flyplassene som såkalte AFIS-fullmektiger.

Fly i forbindelse med ambulanse- og redningsarbeid vil ikke bli berørt av en eventuell streik. (©NTB)