Økonomi

Rema kjøper Kolonihagen

Rema skal nå bli best på økologisk mat, lover billigkjeden. Først skritt er å kjøpe den lille produsenten Kolonihagen.

Rema-sjef Ole Robert Reitan og Norgessjef Lars Kristian Lindberg jobbet med å bygge om Rema 1000 på Ensjø i mars i år. Dette er den nye testbutikken for økologisk mat. Foto: Espedal, Jan Tomas

  • Marita E. Valvik
    Marita E. Valvik

For noen få måneder siden bygget Rema 1000 om en av sine butikker. Den skulle bli testbutikk, blant annet for økologiske varer. Den gangen sa Rema-sjef Ole Robert Reitan at de kom til å satse mer på økologisk mat.

– Dette er den første veldig konkrete satsingen på økologisk mat i Norge, sier Reitan til Aftenposten om kjøpet av Kolonihagen.

Kolonihagen driver blant annet salg og distribusjon av kortreist økologisk mat gjennom Kolonihagen Bakeri, restauranten Kolonihagen Frogner og abonnementsordning med levering av mat på døren.

Les også

Rema skal få opp veksten med mer og billigere økologisk mat

Målet er å tilby økologiske produkter fra Kolonihagen i alle de 570 Rema-butikkene.

Han viser til satsingen i Danmark, der de for rundt seks år siden kjøpte Gram Slåt, en økologisk gård. Denne ble utgangspunkt for satsingen på økologisk mat i Danmark.

– Kolonihagen er ikke helt det samme som vi har i Danmark, men det er i slekt, sier Reitan.

Bryggeri og bakeri

Han ser for seg at den lille bedriften skal beholde spiriten, kompetansen og være Norges beste kompetansemiljø for å fremme utviklingen av økologiske produkter.

Et av de første målene er å skalere opp enkelte av produktene slik at de blir tilgjengelige i alle Rema-butikkene.

Les også

Kyllingene skulle få bedre plass: Det stikk motsatte skjedde

– Sakte, men sikkert skal vi få mer volum på noen av produktene. Dermed vil vi også kunne få en lavere pris, noe som igjen vil øke volumet, sier Reitan.

I dag driver Kolonihagen både et bakeri og bryggeri, i tillegg til restaurant og utsendelse av matkasser. Dette kommer Rema til å fortsette med.

Les også

Les her hvorfor Joacim Lund mener Ole Robert Reitan er en snill egoist

– Kolonihagen sier de vil forandre verden. Det vil vi gjerne være med på! Jeg tror økologi er et av de viktigste enkelttiltakene vi har for å sørge for bærekraftig produksjon. Nå er også teknologien kommet så langt at det er mulig å få til gode priser på økologiske produkter, sier han.

Finnes ikke nok produkter

– Det var et veldig ambisiøst mål. Vil prisen på varene da komme i andre rekke?

Økologiske kyllinger er nesten umulig å oppdrive i Norge. Rema jobber for at all produksjonen på Stange skal bli økologisk. Disse kyllingene er fra et kyllinghus i Tistedalen utenfor Halden, hos den økologiske bonden Kjell Birger Frøyland. Foto: Anette Karlsen

– Pris vil alltid være viktig. Nå kan vi bruke pris til å sørge for å endre forbrukervaner. Men vi ska bruke tid, dette er et langt lerret å bleke. Foreløpig finnes det heller ikke nok produkter, men gjennom å sørge for at etterspørselen øker, øker også motivasjonen for norske bønder til å legge om. Vi vil bidra til et skifte, sier Reitan.

LES OGSÅ: Regjeringens satsing på økologisk mat får slakt

Hva Rema har betalt for Kolonihagen ønsker Reitan ikke å fortelle.

– Det husker jeg ikke i farta, sier han litt spøkefullt før han legger til:

– Det er noe alle sammen er fornøyd med.

Les også

Økologisk kyllingkjøtt er nesten umulig å oppdrive i norske matbutikker. Kun fire produsenter i hele landet driver med slik produksjon.

Gründeren blir med videre

Rema går inn med en eierandel på 82 prosent, Kolonihagens gründer Jon-Frede Engdahl blir sittende på resten.

– Kolonihagen er drevet at et ekte ønske om å endre verden og det kan Rema 1000 virkelig gjøre med sin kunnskap, kraft og kompetanse, og ikke minst muligheten til å nå utrolig mange kunder, sier Engdahl.

LES OGSÅ:

  1. Les også

    Kolonihagen Frogner: Mini-Maaemo

  2. Les også

    Kjenner du deg igjen i denne? Sender du en mann inn for å kjøpe Coca-Cola, kommer han ut med en halvliter til seg selv. Hva skjer når damene sendes inn i butikken med samme oppdrag? Her får du svaret

  3. Les også

    Slik gikk det da vi testet matbutikk på nett

Les mer om

  1. Rema 1000
  2. Næringsmiddelindustrien
  3. Ole Robert Reitan

Relevante artikler

  1. ØKONOMI

    Rema vil bli best på økologiske varer. Fokhol Gård i Stange skal hjelpe dem med det.

  2. ØKONOMI

    Matkassene på nett: - Nå tar vi på oss boksehanskene

  3. ØKONOMI

    Forbrukerrådet med ny pris-app. – Trist for forbrukerne, mener lokalmatforkjemper

  4. NORGE

    Forbrukerne må stole på bransjen: Ingen merkeordning guider til kjøtt fra gris som har hatt det godt

  5. ØKONOMI

    Rema 1000-egg ble til kylling

  6. ØKONOMI

    Slik tjener Rema penger – selv om de taper markedsandeler