Økonomi

Virke vil stanse avgiftsfri godteri-import fra Sverige

Hovedorganisasjonen Virke krever at Regjeringen opphever ordningen med toll- og avgiftsfri import av godteri for privatpersoner for inntil 350 kroner.

Virke mener Regjeringen må oppheve regelen som sier at nordmenn kan importere godterier for under 350 kroner toll- og avgiftsfritt fra Sverige.
  • Knut-Erik Mikalsen
    Knut-Erik Mikalsen

Direktør for Virke Dagligvarer, Ingvill Størksen, sier at hun vil ta opp kravet med helseminister Bent Høie (H) ved første anledning.

– Ordningen er en direkte sponsing av grensehandel med usunne varer til norske forbrukere. Dessuten er den å anse som norsk statsstøtte til utenlandske nettbutikker. Dette undergraver både norske arbeidsplasser og i dette tilfellet også en prioritert helsepolitisk målsetting om å få ned sukkerforbruket blant nordmenn, sier Størksen til Aftenposten.

Bakgrunnen for Virkes krav er den økende private importen av sjokolade fra Sverige. Ordningen gir nordmenn mulighet til å importere varer fra utlandet uten å måtte betale toll, moms eller særavgifter hvis den totale handelen ikke overstiger 350 kroner.

  • LES OGSÅ: Nordmenn har gått sjokoladebananas
Ingvill Størksen, Virke.

Kraftig økt sjokoladehandel

Det svenske selskapet Maxigodis.se har spesialisert seg på denne handelen, og merket at nordmenn har gått nærmest sjokoladebananas for å få tak i godteriet. I fjor importerte selskapet 500 tonn godterier til nordmenn, som kjøpte dette toll- og avgiftsfritt når forsendelsen var på under 350 kroner.

Størksen viser til at helseministeren og dagligvarebransjen for kort tid siden inngikk et samarbeid nettopp for å få ned sukkerforbruket i Norge.

– Høie har selv vist stort engasjement i denne saken og inviterte matbransjen til signering av en avtale om sunnere kosthold så sent som før jul. Den stiller strenge krav til oss i bransjen. Da er det provoserende å se at den samme regjeringen har innført en ordning som gjør at det samtidig velter store mengder helseskadelige produkter inn over grensen takket være et toll- og momsfritak. Denne ordningen må stanses, sier Størksen.

Krever at Høie tar grep

Hun sier at Virke vil fjerne 350-kroners grensen for alle varer, men at eksempelet med sjokolade og sukkerholdige produkter er en av mange uheldige virkninger av avgiftsfritaket.

Hun mener fritaket åpner for økt import av den type varer som regjeringen ellers har et klart mål om å redusere forbruket av i Norge:

– Vi ser at denne importen er basert på at den er skreddersydd mot den norske grensen med avgiftsfritak på beløp under 350 kroner. Dette har nå i praksis blitt et tiltak for å stimulere privat import av varer med salt, sukker og usunt fett til norske forbrukere. Høie må ta grep hvis han tar sine egne mål om sunnere kosthold på alvor. Det vil bidra til betydelig sukkerreduksjon om han fjerner den statlige sponsingen av import av usunne varer, mener Størksen.

Høie: - De fleste handler i butikk

Bent Høie, helseminister.

Også i LO reageres det. Forbundsleder Jan-Egil Pedersen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) sier importen er blitt så omfattende at den truer norske jobber.

– Å verne om norske arbeidsplasser er å sikre vår felles velferd fremover, sier han.

Helseminister Bent Høie (H) vil ikke kommentere spørsmål rundt selve avgiften, og henviser til at dette er et spørsmål som håndteres av Finansdepartementet. Departementet har allerede gjort det klart at det ikke legger opp til noen endring i hvilke varer som skal omfattes av 350-kroners regelen, og at dette blir et fritak for alle varer.

Høie har imidlertid sendt Aftenposten en e-post hvor han skriver:

– Jeg er opptatt av å legge til rette for et sunnere kosthold i befolkningen, ikke minst blant barn og unge. For å få til dette, samarbeider jeg tett med den norske matvarebransjen om å gjøre matvarene flest bruker mest, sunnere. Det er tross alt i butikkene de aller fleste handler varene sine, skriver Høie.

Les mer om

  1. Dagligvarebransjen
  2. Næringsmiddelindustrien
  3. Helse