Økonomi

Ledigheten over 4 prosent for første gang på ni år

Ledigheten steg til 4,1 prosent i februar. Nå er det 112.000 arbeidsledige i Norge.

Lavere oljepris og lavere etterspørsel fra oljeselskapene gir store virkninger på sysselsettingen og ledigheten. Foto: Martit Hommedal

 • Sigurd Bjørnestad
  Sigurd Bjørnestad

Ledigheten steg med 3000 personer fra januar til februar, viser tall Statistisk sentralbyrå (SSB) la frem torsdag formiddag.

Dermed er ledigheten oppe i 4,1 prosent. Det er første gang siden desember 2005 at ledigheten er over fire prosent i SSB-tallene.

Samtidig sank sysselsettingen med 11.000 personer fra januar. At ledigheten steg mindre enn dette, betyr at rundt 8000 personer trakk seg ut av arbeidsmarkedet.

Uten at mange trakk seg ut, ville ledigeheten steget enda mer.

Siste året

Siden februar i fjor har ledigheten steget med 19.000 personer i SSBs målinger. Over det samme året har sysselsettingen steget med 23.000 personer.

Dette betyr at mange nye har meldt seg i arbeidsmarkedet det siste året, og at mange nye har fått seg jobb. Men det har ikke vært nok jobber til å sysselsette alle.

To målinger

Ledigheten i Norge blir målt på to måter. SSB spør et utvalg personer om deres tilknytning til arbeidsmarkedet og lager nasjonale tall på grunnlag av dette.

Arbeids— og velferdsetaten Nav teller ledige personer som har registeret seg hos dem, samt personer på arbeidsmarkedstiltak.

Nav-tallene fanger ikke opp ledige som ikke har registrert seg, og viser dermed normalt lavere ledighet enn SSB-tallene. Nav kommer med tall for april mandag 4. mai.

Verre enn anslått

Meglerhuset DNB Markets viser i en kommentar til at Norges Bank (NB) i mars anslo et gjennomsnittsnivå på 4 prosent for ledigheten i 2015, målt ved SSBs metode.

«Dagens tall indikerer en raskere forverring av arbeidsmarkedet enn NB har lagt til grunn i sine anslag, og er dermed et argument i favør av rentekutt», skriver DNB Markets.

Men DNB minner samtidig om at månedstallene svinger mye, og at Norges Bank legger mer vekt på Nav-tallene for registrerte ledige som kommer mandag.

Handelsbanken legger vekt på det samme i en kommentar. Bankens analytikere skriver at ledighetstallene styrker deres spådom om at det blir et nytt rentekutt fra Norges Bank på rentemøtet 6. mai.

Få med deg det viktigste som skjer i norsk og internasjonal økonomi. FølgAftenposten Økonomi på Facebook!

 1. Les også

  Oljekutt sender tusenvis over i nye jobber

 2. Les også

  283.000 nordmenn meldte seg arbeidsledig i fjor

 3. Les også

  239.000 jobber avhenger av oljen

Relevante artikler

 1. ØKONOMI
  Publisert:

  Nye tall viser større fall i oljeinvesteringene

 2. ØKONOMI
  Publisert:

  Norges Bank spår arbeidsmarked nær kokepunktet

 3. POLITIKK
  Publisert:

  De siste ledighetstallene før valget er godt nytt for regjeringspartiene

 4. ØKONOMI
  Publisert:

  Anslår rente «nær 0,5 prosent de neste par årene»

 5. ØKONOMI
  Publisert:

  47.000 jobber rammet av oljenedturen. Men ledigheten økte bare med 15.000

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  Høyeste ledighet på 20 år, men økonomer tror renten blir uendret