SAS fjerner bagasjefordel, Norwegian fjerner gratis setevalg

Frem til nå har det vært mulig å velge sete gratis når man sjekker inn på en Norwegian-flyvning. Samtidig mister SAS’ beste kunder gratis bagasje på billigbillettene.

Bjørn Kjos fjerner muligheten til å velge sete gratis når du sjekker inn hos Norwegian.
  • Carl Alfred Dahl

– Fra mandag 15. januar 2018 vil passasjerene ikke lenger ha mulighet til å velge et bestemt sete ved innsjekking for dem som har LowFare-billetter som ikke har setebestilling inkludert på forhånd. Dersom du ønsker å velge et bestemt sete ved innsjekking, må du betale for dette ved innsjekk før avreise.

Det var reisenettstedet Finalcall som først fanget opp dette på flyselskapets Facebook-side.

Kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian bekrefter endringen overfor Aftenposten.

– Alle får tildelt sete automatisk når man bestiller flybillett, og de som ønsker å sitte i sitt favorittsete betaler litt ekstra for det. For at samme praksis skal gjelde for alle, er det ikke lenger mulig å velge sete gratis når man sjekker inn på automat, opplyser han.

Gratis hos SAS, men bare ved innsjekk

Å velge sete når du bestiller en innenriksbillett i laveste priskategori («Low fare), koster fra 75 kroner hos Norwegian. Til USA, for eksempel, tar selskapet 250 kroner for denne tjenesten.

Hos SAS koster det 79 kroner for å velge sete ved bestilling. Dropper du dette gebyret, kan du velge sete gratis ved innsjekk et døgn før avreise.

Pressesjef Knut Morten Johansen i SAS opplyser til Aftenposten at selskapet ikke har noen planer om å endre dette.

SAS krever bagasjegebyr av sine gullkunder

Omtrent samtidig som endringen hos Norwegian blir kjent, fjerner SAS en fordel som selskapets sølv-, gull- og diamantkunder har hatt.

Frem til nå, har de lojale SAS-kundene kunne sjekket inn bagasje gratis, selv om de reiste på «Go Light»-billetter. Sølvkunder har fått én gratis, mens diamant- og gullkunder har fått to hver.

Det blir det slutt på for reiser etter 7. mai, med mindre reisen er bestilt før 25. januar 2017.

Kunder med status får fortsatt én eller to ekstra innsjekket bagasje på Go- og Plus-billetter.