Økonomi

Tobakks-Andresen skal lede Oljefondets etikkstyring

Johan H. Andresen jr. skal vurdere etikken i Oljefondets investeringer.

Tobakksarvingen og investoren Johan H Andresen er ny leder av Etikkrådet til Oljefondet. Foto: Bendiksby, Terje

  • Stine Barstad

Andresen tar over ledervervet fra Ola Mestad, og skal sitte som leder frem til mai 2019, skriver Finansdepartementet i en pressemelding torsdag ettermiddag.

— Jeg vil takke det avtroppende Etikkrådet for deres viktige innsats og ønske det nye Etikkrådet lykke til i sitt arbeid. Sammensetningen av Etikkrådet sikrer at det fortsatt vil ha riktig og bred kompetanse for å kunne utføre oppdraget på en god måte, sier finansminister Siv Jensen.

Tiedemanns Tobakk-arvingen Johan H. Andresen jr. er eier og styreleder i Ferd AS. Etter at han overtok familiebedriften har selskapet solgt seg helt ut av tobakksindustrien, og er nå et rendyrket industri- og investeringsselskap med vekt på aktivt eierskap.

Her er det nye rådet

Ny nestleder i Etikkrådet blir Hans Christian Bugge, som er professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo. Han har tidligere jobbet i Miljøverndepartementet og Finansdepartementet, og arbeider nå med nasjonal og internasjonal miljørett.

Disse er de tre siste medlemmene av etikkrådet:

  • Cecilie Hellestveit, jurist ved International Law and Policy Institute ved UIO
  • Arthur Sletteberg, siviløkonom og leder av Norwegian Microfinance Initiative
  • Guro Slettemark, jurist og generalsekretær i Transparency International Norge

Norges Bank har siste ord

Finansdepartementet har også gjort endringer i retningslinjene for observasjon og utelukkelse fra fondets investeringer. Fra 1. januar 2015 er det Norges Bank, og ikke Finansdepartementet, som tar de endelige beslutningene om observasjon og utelukkelse av selskaper. Etikkrådet skal fortsatt ha et eget sekretariat, som er underlagt Finansdepartementet.

- Endringene i retningslinjene er et resultat av et langsiktig arbeid med ytterligere å styrke den ansvarlige forvaltningen av fondet. Det legges blant annet til rette for bedre samspill mellom virkemidler, som stemmegiving, dialog og utelukkelse av selskaper, sier Jensen i pressemeldingen.

Les også:

Les også

Ekspertgruppe vil holde Oljefondet i kull

Les også:

  1. Les også

    Støre vil fortsatt at Oljefondet skal selge kullaksjene