Økonomi

Vi kommer til å kaste tonnevis med mat onsdag

Tre dager med stengte matbutikker betyr at mye mat må kastes i morgen. Men du kan også gjøre et matkupp.

Ferskvaresjef for fisk Stian Jakobsen hos Meny Røa mener han har planlagt slik at det ikke vil bli kastet noe onsdag. - Men det er mulig det blir noen gode priser lørdag ettermiddag, sier han.
  • Marita E. Valvik
    Marita E. Valvik

Dagligvarekjedene har den siste uken studert værmeldingen, analysert salget før tidligere pinsehelger og 17. mai'er og plusset på med sunn fornuft. Målet var å ha nok og riktige varer i butikkene helt de stengte dørene kl. 1600 pinseaften.

– Det er utfordrende. I min tid i butikkverdenen har jeg aldri opplevd at butikkene har stengt i tre hele dager etter hverandre, sier kjøpmann Tom Engvik i Meny Røa mens han viser Aftenposten inn på kjølelageret der all frukt og grønt oppbevares før det skal ut i butikken lørdag.

At pinse og 17. mai faller sammen har vi ikke opplevd siden 2005.

Les også

Omplassert frukt reduserer matsvinn

– Men jeg lover: Kunden som kommer inn i butikken min lørdag klokken tre, og som kanskje ikke vet at vi stenger klokken fire, skal få tak alt som trengs. Vi har varer, sier Engvik og setter ord på dillemmaet:

Å ha nok varer mens butikken er åpen og samtidig unngå å kaste varer som blir dårlige når butikken må holde stengt i tre dager.

Handler mer enn vi trenger

All erfaring viser at hvis butikken bugner av varer, så handler vi mer enn vi trenger.

Aftenposten kjenner til at mange kjøpmenn og butikksjefer rundt om frykter at de tre dagene betyr at det kommer til å kastes mengder med mat når butikkene åpner igjen onsdag morgen.

Kjøpmann Ole Engvik (t.v) i Meny Røa og Meny-kjedesjef Vegard Kjuus håper at alle jordbærene blir solgt ut før de stenger for helgen. - Hvis ikke tror vi de holder seg slik at vi kan selge dem onsdag, sier Engvik.

- Det blir kasting

Særlig problematisk er det med typiske 17. mai-varer som jordbær, blåbær, melon, salat, roastbiff, skalldyr og grillmat.

Offisielt sier kjedene at de har god kontroll, men innrømmer at langhelgen kombinert med festdagen 17. mai er en utfordring. Vanlig svinn blant kjedene varierer rundt 3 prosent, men akkurat etter denne helgen blir det noe mer.

Les også

Kjenner du deg igjen i denne? Sender du en mann inn for å kjøpe Coca-Cola, kommer han ut med en halvliter til seg selv. Hva skjer når damene sendes inn i butikken med samme oppdrag? Her får du svaret:

– Vår ambisjon og våre kjøpmenns ambisjon er som alltid at vi skal selge mest mulig varer og kaste minst mulig – det gjelder også denne langhelgen. Rema 1000 har høy varerullering. Men matsvinn blir det. Spørsmålet er hvor mye det blir tilslutt, sier sjef for miljø og ansvarlige innkjøp Havva Kara i Rema 1000.

Hun gjør regning med at dagene før helgen blir rekorddager. Men for å klare det, må butikkene også ha godt med varer i hyllene.

– Utfordringen er å ha nok varer helt frem til stengetid lørdag og samtidig unngå svinn når vi åpner igjen onsdag, sier Kara og legger til at de har fått endel øvelse på dette.

Anbefaler frosne reker

Hun sier også at det verste kjøpmenn vet, er å kaste varer, så de har innført en rekke tiltak for å unngå kasting. Blant annet går alt brødet som er til overs som dyrefor.

– Men vi regner med at det blir endel nedprising 18. mai på varer som nærmer seg utløpsdato.

Det blir det også hos Norgesgruppens kjeder Kiwi, Meny, Joker og Spar.

Siden Meny i 2012 innførte nedprising av varer som nærmer seg utløpsdato har de redusert svinnet med 25 prosent. Nå har kjeden et svinn på 2 prosent.

I fiskedisken på Meny Røa står Stian Jakobsen og betjener en kunde som skal ha krabbeklør. I disken mellom dem ligger fersk hummer, en slager på vestkantens 17. mai-lunsj, om man skal tro statistikken fra salget 16. mai tidligere år.

  • Kommentar: Hver fjerde handlepose går rett i søpla.Slik blir du en profesjonell gjerrigknark

– Vanligvis hadde jeg tatt inn og solgt 140 kg hummer. I år tenker jeg vi selger 15. Jeg foreslår heller at kundene mine velger frossne reker. Hummeren holder seg ikke helt til 17. mai, sier han.

Mye av fisken som er populær på festdagen, er fet fisk som laks og kveite, og den tåler å ligge noen dager.

- Gode priser lørdag i tretiden

– Siden den er så fersk mens vi har åpent, kan vi fint selge den etter helgen også. Det viktigste er at den har ligget på kjøl her i langhelgen, sier Jakobsen og sier at han er overbevist om at det kommer til å være tomt i fiskedisken ved stengetid lørdag.

– Hvis ikke blir det noen gode priser her i tretiden. Vi liker ikke å kaste mat, sier han.

Et av tiltakene for å unngå for mye svinn er nemlig å flytte salget over på andre varer. I stedet for roastbiff, forsøker butikken å friste med spekemat.

– Men vi har også sørget for at vi har fått ferskest mulig varer inn i butikkene så sent i uken som mulig. At vi får ferske jordbær lørdag morgen betyr at de holder seg slik at vi kan selge dem på onsdag også. Og at all grillmaten har best mulig holdbarhet, sier Engvik.

Når Aftenposten går gjennom butikken fredag formiddag, er hyllene overfylte, det står paller med varer rundt på gulvet i butikken, og en hver kvadratcentimeter i hyllene er fylt til randen.

Frykter regnvær

– Vi er jo vant til å snu oss. Hvis vi ser at været endrer seg, kan vi - og må vi - endre varetrykket i løpet av et par dager. Nå har vi satset på finvær i helgen og 17. mai. Da går det mer grillvarer og salat enn om det var meldt regn.

– Så det verste som kan skje for butikken din er at det plutselig meldes regn når du har planlagt for sol?

– Ja, da blir det nok endel salat som må kastes, og vi ser at det selges mer kjøttdeig og taco-ingredienser. Innemat, sier han.

40 prosent jordbærsalg

Også Coop frykter mye svinn dagene etter 17. mai.

– Dessverre er det vanskelig å komme med noe tall for dette, men vi frykter at det kan bli mye svinn dersom kundene oppfatter at de kan handle den 16. mai andre steder, sier kommunikasjonsrådgiver Lise Mette Kjellberg i Coop.

I fjor solgte de 40 prosent av alle jordbærene de solgte hele året i de to siste dagene før 17. mai. Coop er også bekymret for hva de ulovlige søndagsåpne butikkene kan ha å si for både salg og svinn.

– Et eksempel er jordbær som mange kjøper inn til 17. mai. Hvis folk får kjøpe inn jordbær på søndagen vil vi tro mange gjør dette.

Omplassert frukt reduserer matsvinn

Meny plukker ut frukt som ikke ser helt bra ut og selger på tilbud. Det kan bety at de kaster 400 tonn mindre mat i året.

Flere kjeder forsøker nå å selge varer som går ut på dato til redusert pris. Meny har den siste tiden forsøkt å plukke ut brune bananer, velmodne mangoer og annen frukt og grønt og selger den til 10 kroner kg.

– Bare i løpet av tre uker og i et lite knippe butikker har vi forhindret at 3 tonn med mat har blitt kastet. Nå lanserer vi dette i alle våre butikker, sier Meny-sjef Vegard Kjuus.

Matvett.no synes dette er et godt tiltak.

– Dette viser forbrukerne at all mat har en verdi og at kjøpmennene respekterer dette og tar seg tid til å skille ut den dårlige varen og selge resten, sier Anne Marie Schrøder i Matvett.no

Les mer om

  1. Rema 1000
  2. Kiwi
  3. Meny
  4. 17. mai
  5. Næringsmiddelindustrien