Han avslørte gigantisk skattesvindel i Europa. Nå blir journalisten etterforsket.

Oliver Schröm ledet arbeidet med avsløringen av det som omtales som Europas største skattesvindel i nyere tid. Nå er han selv under etterforskning for å ha oppfordret kilder til å lekke konfidensiell informasjon.

Oliver Schröm, sjefredaktør i Correctiv.

I oktober publiserte den tyske nyhetstjenesten Correctiv, hvor Schröm er redaktør, og andre mediehus avsløringer om hvordan en rekke banker for å ha tappet 55 milliarder euro fra skattemyndighetene i en mangeårig skattesvindel.

Correctiv opplyser at påtalemyndigheten i Hamburg nå etterforsker redaktør Oliver Schröm for å ha oppfordret til å lekke forretningshemmeligheter. Initiativet skal komme fra sveitsiske myndigheters etterforskning av den sveitsiske banken Sarasin, skriver den tyske kringkasteren Deutsche Welle.

– Sarasin, som er dypt involvert i skandalen rundt skattebedrageriet, anklager Oliver Schröm for å ha oppfordret en varsler i banken til å lekke konfidensiell informasjon. Denne anklagen er absurd, opplyser Correctiv til Deutsche Welle.

Correctiv forsøker nå å få stanset etterforskningen av Schröm.

– Skatteunndragelse er en forbrytelse. Journalistikk er ikke, skrev Corretiv i et åpent brev til Tysklands justisminister Katarina Barley og finansminister Olaf Scholz, ifølge Deutsche Welle.

Dette er avsløringen

En liten gruppe finansfolk, advokater og storbanker har svindlet statskassen i en rekke europeiske land for milliarder av kroner. Norge er så vidt rammet.

40 journalister i 19 europeiske redaksjoner, blant dem Politiken og DR i Danmark og SVT og TT i Sverige, har i samarbeid med den tyske gravegruppen Correctiv avdekket omfattende svindel med utbytteskatt.

Det ble også laget en dokumentarfilm som NRK har publisert.

Ifølge avsløringen, som blant annet bygger på gjennomgang av 180.000 dokumenter, dreier det seg om unndragelse av utbytteskatt for opptil 520 milliarder kroner.

Den danske statskassen skal alene være svindlet for minst 16 milliarder kroner, mens det for Tysklands del skal være snakk om nærmere 50 milliarder kroner.

Belgia, Østerrike, Sveits, Nederland, Frankrike, Spania og Italia skal også være rammet, og det samme gjelder Norge.

Les også

Skattedirektør: – Kriminelle opererer på tvers av landegrensene

Storbanker fra hele verden

Norge ble ifølge Skatteetaten svindlet for i underkant av 600.000 kroner i 2013 og lyktes to år senere med å stanse ti svindelforsøk på tilsammen 350 millioner kroner. Det er ikke kjent om Norge ytterligere er rammet.

Flere av verdens største banker har deltatt i svindelen, som skal ha blitt klekket ut på et advokatkontor i Frankfurt i 2009 og som ble døpt «djevelmaskinen» av de involverte.

Den omfattende økonomiske kriminaliteten skal ha blitt planlagt fra finansdistriktet her i Frankfurt.

Den Dubai-baserte finansmannen Sanjay Shah, som frem til 2016 drev hedgefondselskapet Solo Capital, omtales som sentral bakmann i opplegget. Han er satt under etterforskning i Storbritannia, og De forente arabiske emirater har frosset nærmere 5,5 milliarder kroner i verdier.

Blant bankene som trekkes frem er britiske Barclays, tyske Deutsche Bank, franske BNP Paribas og Crédit Agricole, sveitsiske Credit Suisse og UBS, nederlandske ABN Amro, amerikanske JPMorgan, Morgan Stanley og Merrill Lynch og svenske SEB.

Les også

Skattetriks kan ha snytt fem land for 520 milliarder kroner. Norge også rammet.

Aksjehandel

Skattetriksingen omtales som et såkalt «cum-ex» opplegg, som er latin for «med» og «uten». Det er snakk om en komplisert korttidshandel med aksjer, som selger og kjøper fysisk ikke eier. Opplegget gjør eierskapet til aksjene diffust, og systemet og myndighetene blir lurt.

– De har stukket snabelen i statskassene. En ting er å hjelpe folk med å spare penger i skatt, men dette handler simpelthen om å ta penger fra statskassen, og det har de som lagde dette opplegget visst, sier Niels Winther-Sørensen, en dansk professor i skatterett som har gjennomgått noen av dokumentene.

Fagdirektør Steen Bechmann Jacobsen i den danske Skattestyrelsen er enig.

– Disse avsløringene bekrefter vårt bilde av et meget organisert opplegg, sier han til Politiken.

– Motbydelig

De politiske reaksjonene på avsløringene er også sterke.

– Dette er helt grotesk og det er desidert tyveri av folks penger. Det er et tyveri fra dem som har betalt skattekroner som skulle ha gått til velferd, sykehus, barnehager og skoler, sier de danske sosialdemokratenes gruppeformann i EU-parlamentet, Jeppe Kofod.

– Det er så motbydelig. Det er på høy tid at Europas politikere våkner opp og får satt en stopper for slik svindel sier han.