Snapchat-gründere søkkrike på børsnotering

Snapchat-aksjen steg kraftig i åpningshandelen i selskapets første dag på New York-børsen. Men noen snappet feil aksje.

Da de to Snapchat-gründerne ringte i bjella for å markere børsnoteringen i USA torsdag ettermiddag, begynte milliardene å renne inn på kontoene deres.

Selskapet Snap, som eier bildedelingstjenesten Snapchat, ble verdsatt til over 33 milliarder dollar da det ble børsnotert på New York Stock Exchange.

Prisen på aksjene, som i forhåndssalget ble tilbudt til17 dollar, gikk rett i været etter at de to gründerne ringte i bjellen for å markere børsnoteringen torsdag ettermiddag norsk tid.

Interessen for forhåndssalget var enorm, og da handelen i aksjen startet et par timer etter børsåpning, var prisen oppe i 24 dollar per aksje. Det er en økning på 41 prosent fra utgangsprisen, og verdsetter selskapet til 33,3 milliarder dollar.

Milliardbutikk for gründerne

De to Snapchat-gründerne Evan Spiegel (26) og Bobby Murphy (28) eier 22 prosent av selskapet hver. Ifølge The Mirror planlegger de to gründerne å selge rundt 16 millioner aksjer fra sine aksjebeholdninger i løpet av åpningdagen.

Med en kurs på 24 dollar gir det rundt 384 millioner dollar, eller 3,2 milliarder kroner, rett inn på konto. Etter salget vil de to fortsatt sitte igjen med 211 millioner aksjer hver.

I 2013 skal de to gründerne ha takket nei til et bud fra Facebook på 25 milliarder kroner for rettighetene til appen.

Delte ut videobriller

Under børsåpningen hadde Spegel og Murphy selskap på podiet av Spegels kjæreste, modellen Miranda Kerr, og rundt 100 ansatte fra Snapchat.

Selskapet hadde med seg en «Snapbot» - en gul automat som selger selskapets videobriller - med seg som gave i forbindelse med børsnoteringen. Brillene ble også delt ut til investorene, men få valgte å bruke dem, i frykt for at ordrebøkene deres skulle speiles i brillene, melder Financial Times.

Snap er mest kjent for Snapchat, meldingstjenesten der beskjedene forsvinner etter en viss tid, men selskapet har også satset på en nyhetstjeneste og altså videobriller.

Ingen sikker investering

Børsnoteringen av Snap er den største i teknologibransjen siden det kinesiske ehandelsnettstedet Alibaba gikk på børs i 2014. Det er den største teknologinoteringen i USA siden konkurrenten Facebook i 2012.

Noteringen skal skaffe selskapet 3,4 milliarder dollar i frisk kapital.

Selv om aksjen skjøt i været i åpningshandelen, anses den langt fra som noen sikker investering. Selskapet konkurrerer mot giganter som Google og Facebook, som har langt flere brukere og mye mer informasjon om brukerne sine, noe som brukes til å skreddersy og målrette både innhold og annonser.

Facebook har også kopiert mange av funksjonene fra Snapchat etter at de to gründerne takket nei til budet de kom med i 2013.

Snappet feil aksje

Investorene som fikk sikret seg Snapchat-askjen i forhåndssalget har allerede gjort en veldig god handel. Andre var ikke like heldige. Ifølge Wall Street Journal steg også selskapet Snap Interactive kraftig på New York-børsen i åpningshandelen.

Ifølge avisen har selskapet, som driver dating-apper og ikke har noe med den populære bildedelingstjenesten å gjøre, hatt noen uvanlige børsbevegelser de siste dagene, trolig fordi investorer forveksler det med Snapchat.