Økonomi

Sydvaranger Gruve konkurs - 400 mister jobben

Sydvaranger Gruve er konkurs. 400 ansatte mister jobben. - En mørk dag for hele Finnmark, sier LO-sekretær Bjørn Johansen.

Kirkenes-gruveåpning SCC-AIPub-A-løpet-stor-AFP000134559.jpg
  • Ntb

Sydvaranger Gruve har lenge slitt med kraftig fallende jernmalmpriser, som har medført behov for refinansiering av virksomheten. Bare i løpet av fjoråret ble jernmalmprisen halvert, hvilket påførte selskapet et underskudd etter skatt på hele 1,14 milliarder kroner.

Til tross for betydelige kostnadskutt har selskapet hatt behov for ytterligere finansiering for å komme gjennom en periode med krevende forhold, melder Sydvaranger på sine nettsider onsdag. Selskapet har en gjeld på 100 millioner dollar — tett oppunder 900 millioner kroner etter dagens kurs.

Styret gjorde vedtaket onsdag morgen, og de ansatte ble informert kort tid etter, melder Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

LO ber om hjelp

— Dette er en mørk dag for alle ansatte i Sydvaranger Gruve, alle underleverandører og for hele samfunnet. Det er faktisk en mørk dag for hele Finnmark, sier LO-sekretær i Finnmark, Bjørn Johansen.

LO ber regjeringen og andre relevante myndigheter stille med målrettede virkemidler som kan avhjelpe situasjonen for de ansatte og for Sør-Varanger-samfunnet. Nav lokalt må også få tilført de ressurser som er nødvendige for å håndtere situasjonen, skriver LO i en pressemelding.

Les også:

Les også

Verdensøkonomien på 1-2-3

— Vi håper at det lar seg gjøre å finne nye løsninger som kan sikre at driften kan gjenopptas i den 100 år gamle tradisjonsrike hjørnesteinsbedriften, sier nestleder Hans-Christian Gabrielsen i LO.

Minus 1,14 milliarder

Skjebnen til Sydvaranger Gruve har lenge vært uviss. I midten av oktober ble det kjent at kreditorene DNB og Innovasjon Norge hadde gitt nok en betalingsutsettelse for å holde det kriserammede selskapet i drift til desember.

Selskapet opplyser selv på sine nettsider at det har omtrent 400 ansatte fra 15 nasjonaliteter. Sydvaranger Gruve ble etablert i 1906, men avviklet driften i 1996. I 2009 ble gruva gjenåpnet på grunn av høye malmpriser.

Siden DNB ønsker å sikre sine verdier i selskaper, ligger det nå an til at de ansatte ikke bare mister jobb, de må også regne med ikke å få lønn før jul.

- Verst tenkelige tidspunkt

— Det er bedritent gjort av DNB. Det er bedritent gjort mot de ansatte. Denne ene lønnsutbetalingen er langt mindre penger for DNB enn for de ansatte. Dette skjer på det verst tenkelige tidspunktet på året, sier klubbleder Henning Bråten til Dagens Næringsliv.

Til avisa sier kommunikasjonssjef Even Westerveld i DNB at han forstår at dette er en tung dag for de ansatte og for innbyggerne i Kirkenes.

— Vi har strukket oss veldig langt for å finne en løsning for Sydvaranger - mye lenger enn en bank vanligvis gjør. Vi har avstått fra å få betalt avdrag og renter siden juletider i fjor, og jobbet med mange ulike løsningsalternativer. Men det går en grense for hvor langt en bank kan strekke seg, sier kommunikasjonssjefen. (NTB)