Økonomi

Statoil saksøkes for forurensning fra skifergass

Ny teknikk med boring av horisontale brønner har gjort skifergassutvinning konkurransedyktig.Gassen, som er bundet i skiferen, blir frigjort ved å sprekke opp fjellet ved hjelp av en sandblåsingsteknikk.

Myndighetene i Maryland i USA går til sak mot selskapet bak et skifergassprosjekt etter at et utslipp truet en drikkevannskilde. Statoil eier nesten en tredel av prosjektet.

  • Øyvind Gustavsen

Myndighetene i Maryland i USA går til sak mot selskapet bak et skifergassprosjekt etter at et utslipp truet en drikkevannskilde. Statoil eier nesten en tredel av prosjektet.

Les også:

Varsler søksmål

Giftig borevæske rant ut i elven Towanda Creek etter at en skifergassbrønn eksploderte. Towanda er en sideelv til Sesquehanna, som er drikkevannskilde for seks millioner mennesker.

Nå varsler statsadvokaten i Maryland søksmål mot selskapet Chesapeake Energy Corporation og dets partnere, deriblant Statoil, melder NRK.

  • Energiselskaper kan ikke eksponere innbyggerne for giftige kjemikalier som kan føre til stor risiko for miljøet og folks helse. Vi vil bruke alle tilgjengelige ressurser til å holde Chesapeake ansvarlig for sine handlinger, sier statsadvokat Douglas F. Gansler.

Stor investering

I 2008 kjøpte Statoil 32,5 prosent av det aktuelle skifergassområdet. Investeringen er anslått til 23 milliarder kroner og inkluderer over 32.000 lisenser i flere delstater.

Motstanden mot virksomheten er stor og i tillegg til søksmål, har det kommet krav om mer åpenhet om hvilke kjemikalier som brukes i gassutvinningen.

  • Jeg antar at reguleringene over tid vil bli strengere og kravene blir strengere. Vi vil jobbe sammen med myndighetene slik at vår virksomhet har minimal negativ påvirkning på omgivelsene, sier Statoil-sjef Helge Lund.

Les også

  1. Klondyke for skifergass

  2. Høy oljepris gav knallresultat for Statoil

  3. Anklager Statoil for løgn og brudd på vannregelverk