Økonomi

Statoil saksøkes for forurensning fra skifergass

Myndighetene i Maryland i USA går til sak mot selskapet bak et skifergassprosjekt etter at et utslipp truet en drikkevannskilde. Statoil eier nesten en tredel av prosjektet.

Ny teknikk med boring av horisontale brønner har gjort skifergassutvinning konkurransedyktig.Gassen, som er bundet i skiferen, blir frigjort ved å sprekke opp fjellet ved hjelp av en sandblåsingsteknikk. ILLUSTRASJON: STATOIL

 • Øyvind Gustavsen

Myndighetene i Maryland i USA går til sak mot selskapet bak et skifergassprosjekt etter at et utslipp truet en drikkevannskilde. Statoil eier nesten en tredel av prosjektet.

Les også:

Varsler søksmål

Giftig borevæske rant ut i elven Towanda Creek etter at en skifergassbrønn eksploderte. Towanda er en sideelv til Sesquehanna, som er drikkevannskilde for seks millioner mennesker.

Nå varsler statsadvokaten i Maryland søksmål mot selskapet Chesapeake Energy Corporation og dets partnere, deriblant Statoil, melder NRK.

 • Energiselskaper kan ikke eksponere innbyggerne for giftige kjemikalier som kan føre til stor risiko for miljøet og folks helse. Vi vil bruke alle tilgjengelige ressurser til å holde Chesapeake ansvarlig for sine handlinger, sier statsadvokat Douglas F. Gansler.

Stor investering

I 2008 kjøpte Statoil 32,5 prosent av det aktuelle skifergassområdet. Investeringen er anslått til 23 milliarder kroner og inkluderer over 32.000 lisenser i flere delstater.

Motstanden mot virksomheten er stor og i tillegg til søksmål, har det kommet krav om mer åpenhet om hvilke kjemikalier som brukes i gassutvinningen.

 • Jeg antar at reguleringene over tid vil bli strengere og kravene blir strengere. Vi vil jobbe sammen med myndighetene slik at vår virksomhet har minimal negativ påvirkning på omgivelsene, sier Statoil-sjef Helge Lund.
 1. Les også

  Klondyke for skifergass

 2. Les også

  Høy oljepris gav knallresultat for Statoil

 3. Les også

  Anklager Statoil for løgn og brudd på vannregelverk

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Trump eier aksjer i Dakota Access-selskap

 2. ØKONOMI

  Hvert tredje oljefat må bort om Paris-avtalen skal holdes. Men det er ikke Norge som stoppe nye oljefelt, mener oljeanalytiker.

 3. VERDEN

  Trump saksøkes for brudd på grunnloven

 4. ØKONOMI

  Ny bok om Equinor: Forhandlet om olje i London. Motparten la en stor pistol på bordet.

 5. ØKONOMI

  Statoil-sjefen: Vil pumpe opp mer olje for å redde klimaet

 6. ØKONOMI

  Mens Norge har straffet Russland, har Statoil styrket forholdet til russerne