Rema fremdeles landets største kjede, men konkurrentene haler innpå

Kiwi puster Rema tettere i nakken for hvert år. Men vekstvinneren er Extra.

Ole Robert Reitan i Rema eier fremdeles den største matkjeden i Norge, men er ikke tilbake der den var før lanseringen av «bestevennstrategien» og Æ i 2016.

Selv om Rema fremdeles er den største enkeltkjeden og øker markedsandelen med 0,4 prosentpoeng, er kjeden taperen blant lavprisbutikkene.

Mens Kiwi nærmer seg Rema i størrelse faretruende fort, er det Extra som har størst fart.

Det viser tall analyseselskapet AC Nielsen la frem onsdag morgen.

Taperen blant lavpriskjedene

Slik økte de markedsandelene i fjor:

  • Rema: 0,4
  • Kiwi: 0,5
  • Extra: 0,7

– Kiwi går så det suser, og 2018 var et fantastisk år for oss. Når det kommer til organisk vekst, er Kiwi den soleklare vinneren av alle dagligvarekjedene, sier Kiwi-sjef Jan Paul Bjøkøy.

Tallene som gjør Kiwi til vinneren, såkalt organisk vekst, vil si vekst i de samme butikkene som eksisterte året før.

Hvis vi derimot holder oss til markedsandelene, er det minstemann i klassen som øker mest. Extra reduserer avstanden til konkurrentene, men det er fremdeles langt igjen til de to store.

Rema ikke tilbake der de var

Men selv om Rema fremdeles er den største enkeltkjeden, har de ikke tatt tilbake posisjonen lavpriskjeden hadde i 2016. Da hadde de en markedsandel på 24,4 prosent.

Det var toppen.

Siden opplevde kjeden massiv motgang etter at de forsøkte å endre rammebetingelsene gjennom å velge seg «bestevenner», noe som igjen betydde at de kastet ut en rekke merkevarer. Det likte ikke kundene, de rømte kjeden, og markedsandelen sank som en stein.

Nå mener Rema de er på riktig spor igjen. Sjefen, Ole Robert Reitan, fortalte nylig Aftenpostens lesere at kjeden nå har funnet tilbake til «det enkle er ofte det beste», slagordet som har preget kjeden siden 2007.

– Dette viser at vi er på rett vei, og det er et resultat av hardt arbeid i hele Rema 1000, sier Remas norgessjef, Trond Bentestuen.

Han benytter også anledningen til å takke kundene for at de handler hos dem hver dag.

Kiwi-sjef Jan Paul Bjørkøy puster Rema i nakken.

Coop vil nå 500 butikker i år

– Vi er kjempefornøyd! I løpet av 2019 skal vi nå 500 butikker, sier Extrasjef Christian Hoel.

Det betyr 20 nye butikker og 60 omprofileringer.

– De omprofileringene tar dere fra Coop Prix?

– Trolig, ja, det blir de største Prix-butikkene, sier Hoel.

I dag har Kiwi 665 butikker, mens Rema har 633.

Selv om Rema fremdeles er landets største dagligvarekjede, målt i markedsandeler, haler Kiwi raskt innpå.

I 2009 rundet Rema 20 prosent markedsandel. Da hadde Kiwi 13,5. I dag er tilsvarende tall 23,7 og 21,7 prosent. Med andre ord har Kiwi virkelig tatt et syvmilssteg mot å bli den største aktøren.

Størst av alt er Norgesgruppen

Selv om Rema er den største enkeltkjeden og den største lavpriskjeden, er det Norgesgrppen som er den klart største dagligvareaktøren i Norge.

Under sin paraply kontrollerer de Kiwi, Meny, Spar og Joker og har totalt 43,2 prosent markedsandel, en økning på 0,1 prosent.

Dette er så mye at Konkurransetilsynet før jul fikk beskjed av næringsministeren om å se nøye på konkurransen i dagligvaremarkedet. Da skal de spesielt se på innkjøpsprisene til de ulike kjedene.

Coop har også flere kjeder som dekker ulike deler av markedet, fra nærbutikker til supermarkeder. Med sine konsepter Mega, Obs, Extra, Prix og Matkroken, har de 29,3 prosents markedsandel.

Rema har spesialisert seg på ett konsept, og selv om det er den største enkeltkjeden, blir de den minste av grupperingene. Dette har mye å si når det skal forhandles om innkjøp, mener blant annet Rema.

Remas butikker faller i omsetning

Hvordan de tre aktørene vokser, kan vise noe av farten de har. I fjor var Rema 1000 den butikkjeden som etablerte flest nye butikker, 16 nye, ifølge Nielsen.

Samtidig har Extra omprofilert hele 48 butikker. 12 nye butikker er ikledd de grønne Kiwi-skiltene.

Analysebyrået har også sett på hvordan omsetningen pr. butikk har utviklet seg.

Mens Remas butikker i gjennomsnitt faller i omsetningen, øker Kiwi sin omsetning. Det kan bety at Rema har åpnet butikker som er mindre enn de gamle i gjennomsnitt, mens Kiwi ser ut til å ha åpnet større butikker, noe som da gir mer fart når det kommer til markedsandelene.

Lavpris spiser nærbutikker og supermarkeder

Lavprisbutikkene blir stadig større, og flere og flere ser ut til å handle i disse butikkene.

Hele 66,5 prosent av markedet er nå lavpris.

Dette er 0,8 prosentpoeng mer enn i fjor. Utviklingen har vært enorm, i 2005 var andelen lavpris 46,9 prosent.

Det viser seg at lavpriskjedene spiser av både supermarkeder og nærbutikker, begge segmentene faller.

Coop har bidratt godt til dette, ved å omprofilere en rekke av sine nærbutikker til lavpriskjeden Extra. Samtidig planlegger de å satse på supermarkedene.

– Vi sliter med å holde butikkene åpne der det er befolkningsnedgang, sier kommunikasjonsdirektør Per Roskifte i Norgesgruppen som en kommentar til debatten om overetablering i bransjen.

Han legger til at deres nærbutikk Joker gjør det spesielt bra om sommeren og har klart å tiltrekke seg feriemarkedet.

– Distrikt og sesongbutikkene, som Joker, er veldig avhengig av både påske og sommer, sier Roskifte.

Coop sier at de jobber hardt med supermarkedene nå.

– Vi mener forbrukerne ønsker seg supermarkeder. Vi vil ha flere supermarkeder. Samtidig gjør vi endel endringer i nærbutikkene, vi omprofilerer endel Matkroken til Prix, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis.