Økonomi

Hvordan bli mer motivert i jobben?

Var dette alt?, spør frustrert 40-åring. Men det finnes råd selv for dem med motivasjon på bunnivå.

Sur, lei og umotivert for jobben. Hva gjør man?
  • Are Møster Ottesen
    Are Møster Ottesen
    Journalist

Aftenpostens jobbeksperter svarer på spørsmål om karriere, jobb og ledelse. Still dine spørsmål til ekspertene!

Spørsmål: Jeg har jobbet fra jeg gikk ut av videregående skole og har gradvis krøpet oppover karrierestigen. I dag er jeg administrasjonssekretær i en større bedrift og har til dels varierte oppgaver og mye ansvar. Likevel kjeder jeg meg. Jeg er sur, klagete og er lite motivert for å gå på jobben. Jeg tar meg selv i å surfe på finn.no og synes at alle vennene mine høres ut til å bli mye mer verdsatt enn jeg er. Jeg har en sjef som er mest opptatt av at bedriften skal tjene penger, og har liten tid til å snakke om teambuilding og trivsel, men som ellers er grei nok. Jeg våkner om morgenen og tenker: Var dette alt?

Frustrert 40-åring

Karriereveileder Mette Manus.

Jobbeksperten: Du er selvsagt heldig som har en flott jobb, men du mangler motivasjon og det må du ta på alvor. Selv om du sikkert utfører oppgavene utmerket, er du ikke lenger en positiv medarbeider som bidrar til et godt miljø. Og misnøyen går ut over humøret ditt og forsurer sikkert tilværelsen for dem rundt deg. Så her må du gjøre noe. Jeg vet for lite om dine interesser og ønsker til å si konkret hva du heller vil jobbe med, men du kan gjøre følgende: 1. Søke en annen jobb som administrasjonssekretær og slik få en forandring i forhåpentligvis et litt mer trivelig miljø.

2. Ta noe mer utdanning, slik at du kan få en litt annen type stilling. Dette kan være kurs innen markedsføring, organisasjon og ledelse, HR eller tilsvarende etter som hvilke interesser du har lyst til å utvikle videre.

3. Ta en helt ny utdanning dersom du drømmer om å bli noe helt annet.

4. Forbli i jobben, men sørg for å få til endringer, som for eksempel nye arbeidsoppgaver, kompetanseutvikling, mer ansvar og mer oppfølging fra din leder, ting som gjør at du blir mer fornøyd.

5. Forbli i jobben og bli mer og mer sur og grinete – til du slutt blir bedt om å gå.

Jeg håper at du finner en løsning som er god for deg, og som gjør at du blir en fornøyd og positiv medarbeider.

Mette Manus

Pensjon og jobbintervju

Spørsmål: Jeg er 35 år og har forstått at pensjon er viktig. Jeg skal i jobbintervju neste uke og lurer på om pensjon er noe jeg bør forhandle på?

Alexandra Plahte

Jobbeksperten: Pensjon er nok ikke noe man i utgangspunktet kan forhandle på. Den kollektive pensjonsordningen ny arbeidsgiver har må være lik for alle ansatte. Disse ordningene er skattefavoriserte, noe som gjør at reglene må være kollektive – dvs like for alle. Du kan selvsagt forhandle om en individuell ordning i tillegg, men det vil i så fall medføre at du får skattemessig påslag på det som betales inn for deg. Du kan selvsagt forhandle på at en dårlig pensjonsordning bør kompenseres gjennom høyere lønn. Det viktigste er at du ikke kun er bevisst på lønnsslippen, men også pensjon og øvrige personalgoder utover lønn.Alexandra Plahte

Rett til lønnsøkning?

Spørsmål: Jeg jobber i en bedrift som nylig har flyttet ut en del av virksomheten til lavkostland. Jeg var en av de "heldige" som fikk lov å fortsette, men i en annen stilling. Jeg fikk muntlig informasjon fra min overordnede om at alle i bedriften skulle gå opp 2,5 prosent i lønn i april. Nylig fikk jeg beskjed om at det ikke gjaldt meg fordi jeg har for høy lønn. Har de lov å ekskludere meg fra en lønnsøkning ene og alene på grunnlag av dette?

Advokat Henning M. Heitmann

Jobbeksperten: Lønnsutvikling er stort sett innenfor avtalefrihetens område. En eventuell tariffavtale som bedriften er bundet av kan tilsi en viss minste lønnsjustering årlig, eller du kan ha avtalt mekanismer for lønnsjustering i din egen arbeidskontrakt som forplikter arbeidsgiver. Dersom disse grunnlagene ikke foreligger, har arbeidsgiver frihet til å ikke gi videre lønnsøkning basert på at du allerede har høy lønn. Du skriver imidlertid at arbeidsgiver ga et løfte om lønnsøkning til alle noe som sannsynligvis også er bindende i forhold til deg. Muntlige løfter er som hovedregel bindende, og det kan gi selvstendig grunnlag for krav fra din side dersom løftet bekreftes eller kan sannsynliggjøres bevismessig på andre måter. Lykke tilAdvokat Henning M. Heitmann

Få med deg det viktigste som skjer i norsk og internasjonal økonomi. FølgAftenposten Økonomi på Facebook!

Les også:

Les også

  1. Ulovlig oppsagt? Klag fort!

  2. Syk i ferien

  3. Slik lykkes du i jobbintervjuet