Økonomi

Miljøaksjer den neste boblen?

  • Karianne Larsen
  • Er vi på vei mot en overoppheting av markedet for miljøaksjer?, spør dansk sjefanalytiker.

Les også:


Grønne aksjer har hatt en eventyrlig utvikling de siste årene. Firmaer som satser på vindkraft, solceller og annen miljøteknologi har fått mye positiv medieomtale og oppnådd gode resultater. Miljø er i fokus hos myndighetene, i mediene og nå også i stadig flere lommebøker. Sjekk ditt eget fond.

Mot ny boble?

Karsten Henriksen er sjefanalytiker i det danske Morningstar. Han ser likhetstegn mellom miljøaksjenes utvikling og IT-boblen på begynnelsen av 2000-tallet. — Det er veldig mange som nå kaster seg over miljøaksjene, og da er det alltid en risiko for at kursen kan bli presset for høyt opp. Vi må huske på at miljøaksjer er et lite segment av markedet, det er mindre nisjeselskaper innenfor grønn energi. Mange investorer vil ha en del av kaken. Sånn sett kan det sammenlignes med teknologiboblen, sier Henriksen.I Danmark er det først og fremst miljøaksjersom blir etterspurt. I motsetning til Norge er det ikke et stort fokus på miljøfond. - Det er en stor etterspørsel etter disse aksjene, og bransjen er dominert av små selskaper. Samtidig er bransjen avhengig av politiske beslutninger. Derfor bør man ikke sette all oppsparingen sin inn i dette markedet, påpeker sjefsanalytikeren.

Tro på vekst.

Det finnes flere produkter å investere i dersom man vil være med på miljøutviklingen. Jon Sigurdsen er porteføljeforvalter for DnB NOR Miljøinvest, et fond som har sett en økende vekst av andelseiere siden oktober i fjor. - DnB NOR Miljøinvest har gått veldig bra, og i det siste har vi sett en sterkere vekst enn noen gang. Men det kommer definitivt til å svinge i dette fondet, vi investerer i aksjer som svinger. Samtidig ser vi at det er en god underliggende etterspørsel etter de produktene til de selskapene vi investerer i. Selskapene leverer, og vi forventer at de vil fortsette å levere, sier Sigurdsen. Bransjen registrerer et sterkere fokus på miljøinvesteringer, og stadig flere etterspør produkter med en grønn profil. - Miljøaksjer er populære blant både store og små investorer. Det er nok sånn at mange jakter på fond med miljøprofil, sier Lars Thorstensen, daglig leder i Nordnet Norge. Han fremhever norske Renewable Energy Corporation (REC) og danske Vestas Wind Systems som spesielt populære aksjer hos Nordnets kunder.

Eventyrlig.

IT-aksjene nådde sin høyde på slutten av 1990-tallet. Problemet den gang var at forventningene til markedet ble overpriset. - Henriksen peker på at alle kaster seg på en ny trend. Alle går etter det samme, det blir en slags "saueflokkmentalitet", sier Petter Bjerksund, professor ved Norges Handelshøyskole (NHH). Samtidig tror Bjerksund at oppmerksomheten og interessen for miljøinvesteringer reflekterer de behovene som finnes i markedet og økonomien generelt. - Det er lønnsomt å utvikle miljøvennlig teknologi. Det er i utgangspunktet positivt, men det er alltid en mulighet for overinvesteringer, sier professoren. Han anbefaler småsparerne å spre investeringene sine. Å investere i enkeltaksjer kan være svært risikabelt. - REC har truffet blink. Det er klart at de som investerte i REC på et tidlig tidspunkt har fått en fantastisk avkastning. Men det var ikke lett å gjette eller vite at nettopp de ville få så stor suksess. Det er veldig mange selskaper som ikke har opplevd den samme suksessen, påpeker Bjerksund.

Miljøfond.

Flere forvaltere har satt sammen miljøfond med fokus på spredning mellom ulike grønne aksjer. Bjerksund er skeptisk til aktivt forvaltede fond. - Å investere i såkalte miljøfond er en måte å spre investeringene. Men det er viktig å danne seg et bilde av hele kostnadssiden ved fondene. Det typiske er at fondene opererer med en etableringskostnad, forvaltningshonorar og andre konstruksjoner. En idé er å finne et indeksfond som gjør jobben til en lav kostnad, avslutter Bjerksund. Les mer om fond på Aftenposten Forbruker

Les også

  1. Miljø i vinden

  2. De verste fondene

  3. Nå er grønn satsing i vinden