Bonuskutt, mindre overtidsbetaling og færre konsulenttimer oppgis som noen av årsakene til at lederlønningene i norsk oljesektor i snitt har sunket med 6,7 prosent på ett år.
Norsk Ledelsesbarometer 2015 viser at en gjennomsnittlig mellomlederlønn i sektoren lå på 840.500 kroner i snitt før nedgangen i norsk olje— og gassektoren satte inn sommeren 2014.
Etter oljeprisfall og ordrenedgang, har snittlønnen nå sunket til 784.000 kroner.
- Signifikant fall
— Det er ingen andre bransjer som opplever tilsvarende fall i våre målinger. Det har heller ikke vært et slikt lønnsfall for noen bransjer siden disse målingene startet i 2009, så dette er en signifikant nedgang på veldig kort tid, sier Afi-forsker Eivind Falkum, en av forfatterne bak årets ledelsesbarometer.
Norsk Ledelsesbarometer er utarbeidet av Arbeidsforskningsinstituttet (Afi) for organisasjonen Lederne.
— Nedgangen skyldes nok mindre overtid, mindre bonuser på grunn av dårligere resultater og nedbemanning. Det er en umiddelbar effekt av at aktivitetsnivået i sektoren er blitt lavere, sier Falkum.
Mens investeringene på norsk sokkel steg kraftig i perioden 2010-2013, flatet investeringsaktiviteten ut og nådde en topp i 2014. I følge Statistisk sentralbyrå, gir de siste investeringstellingene indikasjoner på et betydelig fall i investeringsnivået i 2015. Men de anslår at fallet flater ut til neste år.
Benytter anledningen til å «kutte fett»
Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken tror dette bare er begynnelsen på en lengre periode med kostnadskutt i oljesektoren og relaterte næringer.
— Vi har vært vant med uvanlig høy lønnsvekst i Norge og i oljesektoren spesielt, betalingsviljen til oljeselskapene har vært høy. Men nå står vi overfor en helt annen hverdag der bransjen må tilpasse seg lavere virksomhet, som også går utover lønn og bonuser, sier Due-Andresen.
Hun tror først og fremst på frys i lønnsveksten fremover, men kutt i lønninger kan antagelig også bli aktuelt.
— I en tid der ledigheten stiger i oljesektoren, ser det ut til at bedriftene benytter anledningen til å «kutte litt fett». Det kan virke som et pressmiddel til å få ansatte til å godta mindre gunstige betingelser. Står ansatte overfor valget mellom ikke å ha jobb, og å godta lavere lønn, vil nok de fleste velge lavere lønn, sier hun.
Hardest i leverandørindustrien
Forbundsleder Jan Olav Brekke i Lederne, er overrasket over den raske direkte effekten i lønnsnivået i bransjen. Undersøkelsen gjelder for lønnsnivået i 2014 mot 2013, og har ikke tatt med utviklingen så langt i 2015.
— Vi hadde forventet lønnseffekter av investeringsnedgangen og nedgangen i aktivitet i sektoren, men at det skulle ha så direkte effekt så kort tid etter, er overraskende, sier Brekke.
Uten å ha fasiten klar, antar han at ansatte i leverandørindustrien er hardere rammet enn fast ansatte i oljeproduksjonsselskaper.
Er fremdeles på lønnstoppen
Men selv om lederlønnen faller såpass mye på ett år, troner fremdeles olje- gass- og rederisektoren på toppen av bransjestatistikken i Norsk Ledelsesbarometer.
På plassen bak følger ledere i IKT- og mediebransjen, som i snitt tjente 774478 kroner i fjor. Nederst på listen kommer barnehageledere og ledere i vekst- og attføringsbedrifter med bruttoårslønn på henholdsvis 557415 kroner og 464148 kroner.