Fripolise? Ikke bytt bort rentegarantien!

Mange foretak har de siste årene gått fra ytelsespensjon til innskuddspensjon. Men har du en fripolise fra en gammel ytelsespensjon? Ikke bytt den bort, råder forbrukerøkonom.

En fripolise gir en garantert avkastning av pensjonsoppsparingen, ofte med god rente. Det er verdt å holde fast ved i dagens lave rentemarked, mener forbrukerøkonom.
  • Maren Ørstavik

Hver uke spør vi en forbrukerøkonom om tips til en pedre privatøkonomi. Spalten kan leses i Økonomimagasinet hver søndag.

Det kan være en stor tabbe om man i sin iver etter å få god avkastning bytter bort rentegarantien mot fritt investeringsvalg for pensjonspengene.

Magne Gundersen er forbrukerøkonom i Sparebank 1.

— Du skal være veldig trygg på at du klarer en bedre avkastning for at det skal være verd å bytte bort en meget god rentegaranti, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1.- 3,5 prosent garantert avkastning er meget bra med dagens lave renter. Og bytter du bort garantien, bytter du også bort lave omkostninger med høye, sier han.

Han advarer mot lokketilbud om fritt investeringsvalg, og peker på flere grunner til å beholde fripolisen:

– God rente. Dette er en billig og god garanti i dagens marked. Rentegarantien på 3,5 prosent er gull verdt nå som rentenivået er rekordlavt.

– Lave omkostninger. Velger du å gå over til investeringsvalg, får du langt høyere omkostninger, som spiser av avkastningen din.

– Variert pensjonssparing. Å spre risikoen mellom renteavkastning på fripoliser, aksjer med innskuddspensjon og kanskje sparing i egen bolig gir god variasjon med lave omkostninger.

— Behold heller fripolisen med rentegaranti og spre risikoen og sparingen din ved å spare i brede aksjefond, enten med egen midler eller med nåværende innskuddspensjonsordning. Mange kan velge aksjeandel i innskuddspensjonsordingen på jobben – og da betaler arbeidsgiver omkostningene, sier Gundersen.

Han råder fripoliseeiere til å vente til bankrenten er oppe i fem-seks prosent før man bør vurdere å bytte til fritt investeringsvalg. For bordet fanger – har du først kvittet deg med fripolisen, kan du aldri bytte tilbake.

— Ingen kommer godt ut av et bytte nå og i overskuelig fremtid, mener Gundersen.

Pensjonsordbok:

Fripolise : Oppspart pensjon fra tidligere arbeidsforhold der du har hatt ytelsespensjon. Gir garantert avkastning.

Pensjonskapitalbevis : Pensjon fra tidligere arbeidsforhold med innskuddspensjon.

Ytelsespensjon: Garantert nivå på pensjonsutbetalingen – ansvaret ligger på arbeidsgiver.

Innskuddspensjon: En prosentandel av lønnen innbetales til ordningen, arbeidstager tar risikoen for avkastning.

Få med deg det viktigste som skjer i norsk og internasjonal økonomi. FølgAftenposten Økonomi på Facebook!