Ashton Kutcher kommer til Aftenpostens teknologikonferanse i oktober

Uber, Airbnb, Skype og Spotify. Det er bare noen av investeringene den profilerte Hollywood-skuespilleren har truffet blink med. 16. oktober blir han å se på scenen under Aftenpostens teknologikonferanse A-TECH 2017.

Skuespiller Ashton Kutcher blir en av hovedtalerne på Aftenposten TECH. Avisens tredje teknologikonferanse arrangeres 16. oktober i Operaen.
  • Veslemøy Hedvig Østrem

OPPDATERING: Asthon Kutcher har fått en hovedrolle i en film og har måttet melde avbud til A-Tech. Han erstattes av blant andre Ray Kurzweil, Adrian Grenier og Padmasree Warrior. Les mer om programmet her.

Ashton Kutcher (38) hadde i 2013 hovedrollen som Apple-gründer Steve Jobs i filmen «Jobs». Men det er ikke den eneste kjennskapen skuespilleren har til teknologi:

Kutcher har i flere år investert i og bygget opp teknologiselskaper og ble av Forbes i fjor omtalt som en av de mest suksessrike teknologiinvestorene akkurat nå.

Han jobber både med oppstart av nye og videreutvikling av eksisterende teknologiselskaper gjennom sitt investeringsselskap A-Grade Investments.

Forsiden av Forbes i april i fjor.

Kutcher har vist seg å ha en unik teft. Han gikk blant annet tidlig inn i selskaper som Spotify, Airbnb, Foursquare og Uber.

Satser på «renere og enklere løsninger» for folk

I oktober blir han å treffe når Aftenposten inviterer til sin tredje teknologikonferanse, A-TECH, 16. oktober i Operaen. Der skal han fortelle hvordan han tenker når han velger selskaper å engasjere seg i og hvorfor han har valgt å gå inn i dette feltet.

– Jeg oppdaget tidlig at det var enkelte selskaper på gang som kunne tilby bedre, renere og enklere løsninger på hverdagsutfordringer, og jeg hadde både muligheten og interesse for å hjelpe med å få disse løsningene ut til folk, har han sagt til start-up-nettstedet Grow.

– Jeg har brukt mye tid på å tenke på nye og enklere måter å løse ting på, men selv har jeg ikke nok tid til å gjøre noe med alle disse ideene. Derfor har jeg funnet folk som kan utføre noe av det jeg tror på, og heller investere i deres suksesser, sier Kutcher videre.

Ashton Kutcher var tidlig inne i Airbnb, og omtales som en investor som ser muligheter andre ikke ser – på et tidlig stadium.

Filantropisk investor

Skuespilleren er kjent for sine roller i flere tv-serier og filmer, som That ’70s show, Two and a half men, Jobs og Killers. Nå er han aktuell i andre Netflix-serien The Ranch.

Ashton Kutcher brukt noen av inntektene fra skuespillervirksomheten til å investere i rundt 60 selskaper.

I 2011 anslo New York Times at han hadde investert mellom 50.000 og 100.000 dollar i hvert av selskapene, skriver Business Insider. Forbes anslår at han har tjent mer enn åtte ganger så mye som han har investert på enkelte av sine investeringer, men selv bekrefter ikke Kutcher dette.

Han svarer som en ekte filantrop når Forbes spør om inntjening:

– Hvis vi ikke tjener en dollar, men vi forandrer verden på en meningsfull måte ved å løse ekte problemer - og vi støtter gode mennesker, da er den avkastningen vel så viktig.

Ashton Kutcher har også gjort seg bemerket som en investor som vil bruke sin innflytelse til å løse store samfunnsutfordringer. I 2009 var han med på å etablere menneskerettighetsorganisasjonen Thorn, som bruker ny teknologi til å bekjempe seksuelle overgrep mot barn.

I vinter holdt han en følelsesladd tale for Senatets utenrikskomité i USA, der han snakket om sitt nyeste prosjekt der man tar i bruk maskinlæring og kunstig intelligens i jakten på barneovergripere.

Aftenpostens tredje teknologikonferanse

Aftenposten teknologikonferanse A-TECH 2017 blir avisens tredje konferanse om teknologi og samfunnsutvikling. I fjor sto blant annet Steve Wozniak, Don Tapscott og Rita McGrath på scenen.

Apple-gründer Steve Wozniak besøkte Aftenpostens teknologikonferanse i januar 2016.

Konferansens hovedtema denne gangen er hvordan teknologi kan være en del av løsningen på de store samfunnsutfordringene, hvordan norske ledere skal møte konkurransen og ta i bruk de nye verktøyene.

Flere fremstående ledere, eksperter og politikere vil også stå på programmet, som vil bli offentliggjort utover våren.

Aftenposten har arrangert konferanser i snart tre år, på områder som er sentrale i vår journalistiske profil, blant annet innen utenriks, byutvikling, klima, politikk og teknologi. I januar fikk Aftenposten årets bransjepris for sin satsing på redaksjonelle eventer av Sponsor- og Eventforeningen.