Nordlysturister redder Islands økonomiske vekst

Den enorme veksten i vinterturismen er svært viktig for eksporten fra sagaøya, slår Det internasjonale pengefondet fast i ny rapport.

Nordlys og andre naturopplevelser har gitt sterk vekst i turismen på Island. Det er med på å redde landets økonomiske vekst.

Tilreisende med håp om heftige naturopplevelser bidrar nå kraftig til å holde den økonomiske veksten på Island oppe.

Av en økonomisk vekst på 3,3 prosent i 2013 er det nemlig eksporten som vokser klart mest og i en fersk rapport fra Det internasjonale pengefondet påpekes det at økt turisme utenfor høysesong er en av de virkelig store driverne.

Det er spesielt i perioden fra november til mars landet har hatt en voldsom vekst i antall overnattinger av utlendinger, i enkelte måneder er tallet mer enn doblet på to år.

Sterk økning

Vinterturismen har hatt en eksplosjonsartet utvikling på Island de siste årene. I januar 2014 var antallet overnattinger 36 prosent høyere enn samme måned i fjor, viser tall fra islandske myndigheter.

I tillegg til de varme kildene er det naturopplevelser som gjerne markedsføres for å lokke turister. Rideturer, dykking, snøskuterkjøring og ikke minst sjansen for å se nordlys promoteres aktivt, ofte i kombinasjon med overnatting i mer luksuriøse omgivelser.

Norsk satsing

Også Norge har sett vekst i vinterturismen og hotell i Nord-Norge skal nå ha flere gjester på vinteren enn om sommeren, skriver Nordnorsk reiseliv. Turistene som kommer på vinteren, blir også lenger i landet. Også Svalbard opplever sterk vekst i turismen, ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Islands eksport vokste totalt 5,3 prosent i 2013, og er ventet å vokse 2,7 prosent i 2014. Investeringene i anleggsmidler falt 3,4 prosent i 2013 og det private forbruket vokste med beskjedne 1,2 prosent. Pengefondet forventer at den islandske økonomien vokser 2,9 prosent i år, og 3 prosent i 2015.