Økonomi

40.000 færre jobber i oljenæringen

Over 40.000 stillinger i olje- og gassbransjen er blitt borte siden begynnelsen av 2014, viser tall fra DNB Markets. Selv om oljeprisen er på vei opp, er det ingen fest i vente.

Tomme senger på oljeplattformen Deepsea Atlantic som ligger i opplag mellom sjøhus og fritidsbåter på Hanøytangen utenfor Bergen. Stadig kommer det meldinger om nye oppsigelser og oljefartøy som legges i opplag, og jobbene renner vekk. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
  • NTB

De siste tallene fra aksjemegler Truls Oma Erichsrud i DNB Markets viser at næringen har kunngjort kutt av nesten 40.100 stillinger. Kollega og oljeanalytiker Torbjørn Kjus er ikke overrasket:

– Jobber kuttes ennå, og de vil nok fortsette å forsvinne, tror vi. Selv om oljeprisen har snudd siden januar i år, er dette en ventet forsinkelseseffekt for hele næringen. Tidsforskyvningen i markedet gjør at oljeservicenæringen nå virkelig begynner å merke kuttene offshore, sier han til NTB.

Eksportnæring

Etter råolje har oljeservicetjenester vært Norges nest største eksportvare, sier Kjus.

– Vi tror offshorenæringen globalt vil oppleve enda lavere investeringsnivå neste år, så for oljeservicebedriftene som eksporterer, er det ikke noen fest i vente globalt.

  • Har du lest denne? DNB bidrar med milliarder til omstridt oljerørledning.

Ringvirkningene av oljeprisfallet de siste to årene har vært enorme. Over 33.000 faste stillinger er kunngjort i kuttplaner, såkalte kostnadseffektiviserings- og forbedringsprosesser. I tillegg kommer alle midlertidige stillinger som skal vekk eller allerede er borte, nærmere 7.000 årsverk.

Blant de hardest rammede har oljegiganten Statoil omtalt opptil 4.500 stillingskutt, Aker Solutions står med 3.670, National Oilwell Varco (NOV) 3.185, Bilfinger 2.750, Aibel 2.300 og FMC Technologies 1.675.

Tjener langt mindre

Når aktiviteten offshore går ned, blir det også færre jobber for alle som leverer tjenester og varer til næringer, alt fra kantinedrift og vask til drift av flyttbare installasjoner og eksterne oppdrag.

I berørte regioner der mange tidligere bemidlede personer nå har kraftig redusert lønn eller går på dagpenger, påvirker lavere forbruk andre næringer igjen, som restauranter og utelivsbransje.

– De fleste jeg snakker med i industrien opplyser at de aller fleste som mister jobben finner noe annet, bare med mye lavere lønn, kanskje halvparten av det de tjente før. Det gjør mye med forbruket deres, og det ser man på andre næringer igjen, sier Kjus.

Har du fått med deg disse?

Les mer om

  1. Equinor
  2. National Oilwell Varco
  3. DNB Markets
  4. Oljepris
  5. Lønn