- Vimpelcom nær milliardforlik i USA

Telenors datterselskap Vimpelcom er nær en avtale med amerikanske myndigheter, melder nyhetsbyrået Bloomberg. Det kan innebære at selskapet betaler tidenes nest høyeste korrupsjonsbot.

ta07bf6d_doc6mwleo2bzrl1gu6a3bdu_2-qabSXttzFO.jpg

Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg nærmer Vimpelcom seg en avtale om å betale 775 millioner dollar til USA, som straff for å ha betalt bestikkelser i Usbekistan. Med dagens valutakurs er det 6,7 milliarder kroner.

Tidligere denne måneden annonserte Vimpelcom at de har satt av 900 millioner dollar for å betale seg ut av de svært alvorlige korrupsjonsanklagene.

Vimpelcom etterforskes også i Nederland og Sveits. Bakgrunnen er betalinger til det gibraltiske postkasse-selskapet Takilant, med nære bånd til Gulnara Karimova. Hun er datter av Usbekistans diktator.

Tidligere i år hevdet det amerikanske justisdepartementet at Vimpelcom og konkurrenten TeliaSonera betalte mer enn 500 millioner dollar i bestikkelser for å få mobil-lisenser i Usbekistan.

Etterforskes i flere land

Amerikanske myndigheter etterforsker saken på grunn av at Vimpelcom er notert på Nasdaq-børsen i New York. Nederlendernes interesse skyldes at Vimpelcom er registrert og har hovedkontor i Amsterdam. Også sveitiske myndigheter har etterforsket saken, ettersom betalingene gikk til en konto i Sveits.

Også Økokrim har startet etterforskning av saken, og siktet selskapets tidligere leder, Jo Lunder, for grov korrupsjon. Lunder er siktet for å ha godkjent to utbetalinger på til sammen 30 millioner dollar til Takilant i 2011. Han nekter straffskyld.

Sveitsiske myndigheter gjennomførte en razzia i Karimovas luksusvilla i Geneve i 2013, etter mistanke om hvitvasking av penger. Ifølge britiske medier har diktatordatteren husarrest hjemme i Usbekistan.

Nær rekord

Dersom Bloomberg har rett, vil forliket være det nest dyreste noen sinne etter amerikansk korrupsjonslovgivning. Etter avsløringene av enorme bestikkelser gjennom flere år, betalte tyske Siemens 800 millioner dollar i 2008. Det franske kraftselskapet Alstom betalte 772 millioner dollar i fjor, på grunn av korrupsjon i Indonesia.

Ifølge Bloombergs kilder forhandles det fortsatt om forliket, så beløpet kan bli justert. Ifølge kildene ligger det an til at forliket annonseres i januar.

Hverken Telenor eller Vimpelcom vil kommentere saken overfor E24.no.

I tidslinjen under får du en kronologisk oversikt over viktige hendelser i Vimpelcom-saken:

Hvor korrupt er egentlig Usbekistan? spør vi i podkasten Aftenposten Verden. L ytt til den i spilleren under, påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm .