Økonomi

Kiwi: - Robert, du har 57.000 kroner tilgode

Et titalls personer har beløp opp mot 60.000 kroner stående uten å hente dem. Det taper de penger på.

Om ikke lenge vil halvparten av landets befolkning ha skaffet seg dette kortet.
  • Marita E. Valvik
    Marita E. Valvik

Har du sjekket Trumf-kontoen i det siste, spør Kiwi i ukens nyhetsbrev til sine kunder.

Grunnen til at de spør er at det nå står nær 400 millioner kroner i fordelsprogrammet Trumf. Dette er en andel av pengene kundene legger igjen i konsernets mange matbutikker, og som samles opp på en separat konto.

Et titalls personer har beløp opp mot 60.000 kroner stående. En kunde ved navn Robert, som er i 40-årene, er én av dem. Han har 57.000 kroner som kan hentes i dag om han vil.

Les også

Han kjenner Trumf-kortet best: «Hvert døgn får vi 25.000 innmeldinger»

Etterlyses ikke

Dersom du en eller annen gang har knyttet fordelskortet Trumf-bonus til bankkortet ditt, går 1 prosent av pengene du bruker hos Kiwi, Meny, Joker og Spar inn på Trumf-kontoen. På samme måte samles penger opp om du handler bensin hos Shell, leiebil eller hoteller som har en avtale med Trumf.

2,1 millioner er nå Trumf-medlemmer, av totalt 2,4 millioner husholdninger i Norge. Ingen andre fordelskort har så stor utbredelse.

– Det er ikke så mange som har så mye stående at vi setter i gang ekstratiltak for å få vedkommende til å ta ut beløpet, sier sjefen for Trumfkortene, Truls Fjeldstad i Norgesgruppen.

Robert taper en tusenlapp i året

Han legger til at de har navn, adresse, telefon og e-post til alle det gjelder og minner dem jevnlig på saldoen.

– Vi vil jo oppfordre dem til å ta ut pengene og plassere det på en måte som gir avkastning, sier han.

De beste innskuddsrentene for beløp av denne størrelsen gir i øyeblikket rundt 2 prosent rente, ifølge Finansportalen. Det betyr at Robert, ved å la pengene stå på Trumf-kontoen, taper omtrent 1000 kroner i året før skatt.

Dersom det blir mange som får så høye beløp, vil de vurdere å lage et spareprodukt.

– Så da vil vi se Norgesgruppen Bank?

– Kanskje det, spøker Fjeldstad.

Les også

Matbaronene tjener mye mer enn «en krone her og en krone der»

– Typisk menn

Norgesgruppen vet navnet på personene som er knyttet til kortene.

– Vi vet ikke hvorfor noen lar så mye stå på konto ubrukt, men noen sier til oss at de liker å ha dem der, det blir en buffer og en måte å spare på, sier Fjeldstad som kjenner Trumf-systemet bedre enn de fleste av oss.

Han har jobbet med det siden starten vinteren 1997. Han mener det er mye som tyder på at det er mer typisk menn å la pengene stå urørt.

Les også

Kjenner du deg igjen i denne? Sender du en mann inn for å kjøpe Coca-Cola, kommer han ut med en halvliter til seg selv. Hva skjer når damene sendes inn i butikken med samme oppdrag? Her får du svaret

Samler mer og mer

Så langt i år har kundene tatt ut nærmere 300 millioner kroner fra ordningen. De aller fleste tar ut direkte til sin bankkonto og de gjør det to ganger i året.

Ordinære kunder kan ganske enkelt samle opp 3000–5000 i året hvis det er litt størrelse på husholdningen.

Fjeldstad forteller at han - som programforpliktet lojal Kiwi- og Meny-kunde - siden oppstarten har samlet opp 116.000 kroner.

Coop deler ut 670 millioner

Også Coop har et bonussystem, kjøpeutbytte. Minimum 1 prosent (varierer fra samvirkelag til samvirkelag) av pengene kundene bruker i butikken overføres til en egen konto. De kaller det kjøpeutbutte og i februar iår utbetalte de 670 millioner kroner til sine medlemmer.

Med 1,5 millioner medlemmer blir det et snitt på 450 kroner pr. medlem.

Hos Coop bli pengene fra kjøpeutbytte satt inn på det enkeltes medlems Coop-konto. I motsetning til hos Norgesgruppen, får Coop-medlemmene automatisk rente på pengene som står på kontoen.

– Vi vet at mange har mye penger stående på kontoen, og mange velger også å overføre penger til denne kontoen på grunn av en gunstig rente, sier kommunikasjonssjef Lise Mette Kjellberg i Coop.

Hun kan ikke opplyse om hvor mye kundene har stående hos Coop, siden kundene er medlemmer i det enkelte samvirkelaget rundt om i Norge. Dermed finnes det heller ingen oversikt over hvor mye de med mest penger har stående i ordningen.

Les også

  1. Full fest i Norgesgruppen - solid resultat og høyt utbytte

Les mer om

  1. Næringsmiddelindustrien
  2. Kiwi
  3. Dagligvarer