Ny passasjerrekord for Norwegian

Aldri før har så mange fløyet med Norwegian. Flyselskapet hadde over 400.000 flere passasjerer i juli, enn samme periode i fjor.

Antallet passasjerer som reiser med Bjørn Kjos’ Norwegian skyter til værs.

Norwegian fortsetter å vokse. Totalt fløy 3.358.565 passasjerer med Norwegian i juli. Det er 432.683 flere enn i juli i fjor, en økning på 15 prosent.

– Vi er godt fornøyd med at stadig flere passasjerer velger Norwegian når de skal ut og reise, ikke minst på interkontinentale ruter, sier konsernsjef Bjørn Kjos.

Juni i år var den første måneden mer enn tre millioner passasjerer reiste med Norwegian. Rekorden ble satt på tross av at Norwegian slet stort med pilotmangel og måtte kansellere flere flyvninger.

– Det er også positivt at selv med en sterk kapasitetsøkning er flyene stort sett fulle og utviklingen er god i hele rutenettet. Det betyr at reisende både i Europa, USA og Asia setter pris på lave priser, nye fly og hyggelig service, sier Norwegian-sjefen.

• 48 korpsmusikanter skulle til Berlin med Norwegian, men flyet ble kansellert: – Nå vil vi bare hjem

Er i en vidunderlig situasjon

Norwegian er i den vidunderlige situasjonen at de har et attraktivt produkt som gjør at passasjerene ser bort fra kanselleringer, mener professor Tor W. Andreassen ved Norges Handelshøyskole.

– Men mange kanselleringer og dårlig kommunikasjon er et problem som ligger og lurer under havoverflaten, sier han.

Ifølge Andreassen er det ingen lojalitet i markedet siden det er så prisfølsomt.

– Norwegian balanserer på et hårfint knivsegg. Dersom et nytt lavprisselskap kommer inn og konkurrerer med Norwegian på pris, men med mer stabilitet, vil de slite. Da har de ingen effektivisering eller kostnadsreduksjon å lene seg tilbake på, sier professoren.

Administrerende direktør i Apeland, Ole Christian Apeland, sier Norwegian har hatt en positiv omdømmeutvikling de siste to årene.

Spennende situasjon

– Norwegian vil alltid klare å fylle flyene sine, spørsmålet er til hvilke priser, sier administrerende direktør i PR-selskapet Apeland, Ole Christian Apeland.

Direktøren er enig med Andreassen at selskapet er i en veldig spennende situasjon akkurat nå.

– De har et godt utgangspunkt og mange nye, flotte fly, sier han.

Norwegians utfordring er å få kundene til å foretrekke Norwegian som flyselskap, og ikke bare de lave prisene, ifølge Apeland.

– Mange heier fortsatt på Norwegian. Det er litt som en Askeladden-historie. Det jeg synes er rart er at selskapet fortsatt er altfor dårlig til å kommunisere med kundene som er rammet av kanselleringer. Folk sitter på gate og får ikke informasjon. Når de har hatt utfordringer med å levere flyvninger, bør de være ekstra nøye på det, sier Apeland.

Folk ser på tilgjengelighet og pris, så gambler de på at flyene sine går som de skal, sier Trond Blindheim.

Kommer til å vokse videre

De ferske tallene viser at flyselskapet fortsetter sin eventyrlige vekst, på tross av krangling med piloter og sinte kunder.

– Hvordan får de det til?

– Norwegian får det til på samme måte som lavpriskjedene klarer det. Kundene vil ha flere varer for mindre penger. Det er tommelfingerregel nummer én, sier Trond Blindheim, omdømmeekspert og rektor ved Høyskolen Kristiania.

Blindheim forteller at selv om kanselleringene er en ripe i lakken for flyselskapets omdømme, har det lite å si når flybilletter skal kjøpes.

– Det er klart det er et helvete å få flyet sitt kansellert, men folk gambler på at det går fint. De aller fleste flyvningene går jo som de skal, sier han.

Han tror Norwegian kommer til å vokse seg enda større i året som kommer.

• Rammet av Norwegian-kanselleringer? Da kan du ha krav på tusenvis av kroner i erstatning

Ferske trafikktall

Flyselskapets ferske trafikktall viser dessuten at kapasiteten økte med 24 prosent. Kabinfaktoren, som viser hvor fulle flyene var, falt med 0,3 prosent til 94,5 prosent.

Selskapet gjennomførte 99,1 prosent av de planlagte flyvningene i juli, med en punktlighet på 68,8 prosent.

• Politisk redaktør i Aftenposten: Dette var dråpen, Norwegian