Økonomi

Du må betale mer for den dyreste kyllingfileten sånn at den billigste kan bli enda billigere

Dagligvarekjedenes lokketilbud er så gode at de selger varene med tap. Det gjør at de må øke prisen på andre matvarer.

– Det er provoserende at det jeg betaler ekstra for dyrere kjøtt på en måte sponser det billige kjøttet, sier Theo Koritzinsky. Han handler inn for helgen i dagligvarebutikken Coop Mega på Bislett. Dan P. Neegaard

  • Marita E. Valvik
  • Frøydis Braathen
    Journalist

Denne kyllingfileten selges fra produsenten til 180–200 kr/kg. Grossisten selger varen med et påslag. Butikken setter prisen videre opp og selger fileten til forbrukeren for pluss minus 300 kr/kg. Rolf Øhman

Denne kyllingfileten selges anslagsvis til grossisten (Asko, Coop eller Rema) for rundt 100 kr/kg. Butikkene kjøper varen av grossisten for rundt 140 kr/kg. Butikkene velger å selge denne til deg og meg for rundt 120 kr/kg, et tap på mellom 10–15 prosent. Rolf Øhman

Eksempler på varer som svært ofte selges i butikk med tap for kjøpmannen. Rolf Øhman

– Jeg synes ikke noe om at matkjedene opererer sånn, sier Theo Koritzinsky, som handler inn for helgen i dagligvarebutikken Coop Mega på Bislett.

Han er opptatt av pris, men enda mer opptatt av dyrevelferd.

Les hele saken med abonnement