Hva tror du det er mest av i denne sitronpepperen?

I flere typer sitronpepper er det mer salt enn pepper og sitron. Og regelverket er slik at produsentene ikke trenger oppgi mengden på emballasjen.

Ernæringsfysiolog Erik Arnesen, helsefaglig rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, har funnet overraskende store mengder salt i krydder man ikke skulle tro det var salt i.
  • Solveig Ruud

I sitronpepperen til Hindu og Santa Maria er det mer salt enn pepper og sitron. Også i Toros sitronpepper er det mye salt, men andelen pepper er der litt høyere enn andelen salt.

Men hvor mye salt slike krydderblandinger inneholder, er det vanskelig å gjette seg til ved bare å kikke på dem.

— Jeg har flere ganger fått spørsmål fra folk som lurer på hvor mye salt det er i krydder, opplyser Erik Arnesen, helsefaglig rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL).

Både han og andre sliter ofte med å kunne gi korrekt svar, fordi det er frivillig for krydderprodusentene å oppgi mengde salt. De må oppgi ingredienser. Er salt en av dem, må det oppgis som ingrediens, men altså ikke mengde.

Den viktigste indikasjonen på hvor mye det er av hver ingrediens, er rekkefølgen de oppgis i. Står salt først, er det mest salt i produktet målt etter vekt.

Salt er listet opp som første ingrediens i sitronpepperen til Hindu. Men det er umulig å gjette seg til at glasset inneholder 62 prosent salt.

Har sjekket ut en rekke krydder

Arnesens landsforening har mange medlemmer som bør unngå salt. Det kan f.eks. dreie seg om folk med høyt blodtrykk eller hjertesvikt. For å finne ut saltmengden i en rekke krydder og buljongterninger m.m., har han derfor sjekket ut innholdsdeklarasjonen og kontaktet flere av produsentene der mengden salt ikke oppgis.

Aftenposten har i tillegg foretatt en ytterligere sjekk på enkelte andre krydder og merker og supplert informasjonen fra LHL.

Gjennomgangen avdekker at flere typer blandingskrydder som f.eks. pommes frites-krydder, kjøtt— og grillkrydder og aromat inneholder over 50 prosent salt – noen også over 60 – og de kommer fra ulike leverandører. Santa Marias allround krydder inneholder så mye som 70 prosent salt. En rekke krydder med urter består av rundt 20 prosent salt.

Ernæringsfysiolog Erik Arnesen, helsefaglig leder i Landsforeningen for hjerte- og lunesyke, har funnet overraskende store mengder salt i krydder man ikke skulle tro det var salt i.
  • Gjennomgangen viser også at sitronpepperen til Hindu inneholder 62 prosent salt (uten kvern), den med kvern fra samme produsent inneholder 50 prosent salt.
  • I sitronpepperen til Santa Maria, den eneste av disse tre produsentene som velger å oppgi mengde salt på emballasjen, er det drøyt 40 prosent salt.
  • Toros sitronpepper består av 29 prosent salt – og 35 prosent pepper.
    Santa Marias etiketter røper også at salt er hovedingrediensen i Santa Marias Chili Explosion, som både inneholder mer salt (36 prosent) og paprika enn chili.

Lurer du på hvorfor folk med høyt blodtrykk ikke bør spise salt, og hva som er dødelig dose NaCl, kan du finne svaret i denne artikkelen:

Det er mer salt enn chili i dette krydderet.

Skjulte saltkilder

LHL setter søkelys på skjulte saltkilder denne uken som del av den årlige kampanjen «World Salt Awareness Week», som ledes av en helseorganisasjon med medlemmer i 95 land: WASH.

Skjulte saltkilder er problematiske for folk som er opptatt av å holde saltinntaket nede. Selv om man ikke spiser så mye krydder at saltinnholdet i sitronpepper eller hvitløkpepper alene utgjør et stort problem, påpeker Arnesen at det er problematisk at folk bruker mye saltholdig krydder i tillegg til salt.

— Man kan gjerne bruke slikt krydder, man da trenger man ikke salte maten, sier han.

Men aller helst skulle han ønske at leverandørene kom med sitronpepper med langt mindre – eller uten – salt. Han påpeker at saltinnholdet i tacokrydder allerede er redusert, og viser til at det ikke finnes noen mathygienisk grunn til at det er høyt saltinnhold i krydder.

— I andre land får man f.eks. grillkrydder uten salt. Det burde være mulig også her, sier han.

Arnesen opplyser at også buljong og fond inneholder mer salt enn han tror mange er klar over.

— Man bør ikke bruke mer enn én buljongterning i mat man lager til fire, sier han. At det også er mulig å lage buljong med mindre salt, viser sjekkerunden han har tatt til produsentene. For mens f.eks. Knorrs originale grønnsaksbuljong inneholder 50 prosent salt, er saltinnholdet i Knorrs økologiske grønnsaksbuljong bare 36 prosent.

Tror du havsalt og Himalayasalt er bedre for hjertet enn vanlig koksalt?

Reduserer saltinnholdet i etapper

— Salt er en av våre fem grunnsmaker og en viktig del i mange av Santa Marias produkter, inkludert Sitronpepper, Chili Explosion og Allround, opplyser administrerende direktør Stian Hvaal Møller i Santa Maria Norge AS i en e-post. Han legger imidlertid til at bedriften også har et «stort ansvar for hvordan ingrediensene kan påvirke helse og velvære», og at Santa Maria Santa har som mål å redusere saltinnholdet «i hele vår produktportefølje med 25 prosent».

Det heter Allround-krydder, og inneholder 70 prosent salt.

— Vi gjør dette i etapper, opplyser han og påpeker at de tre nevnte krydderne ikke har vært gjenstand for noen gjennomgang ennå.

Det har heller ikke sitronpepperen til Hindu, som produseres av Olaf Ellingsen AS. I en e-post påpeker daglig leder Carl Platou Ellingsen at «tanken er jo den at man ved å bruke denne ene krydderblandingen ikke skal behøve å salte maten,» og at sitronpepper inneholder mye salt fordi fisk tradisjonelt har smakt ganske kraftig salt «rundt norske middagsbord fra gamle dager.»

— Dersom preferansene endres, er det så klart naturlig å også tilpasse resepten forsiktig over tid, sier han og signaliserer at økende interesse om mengden salt også i krydder gjør at Hindu jobber med å oppgi dette, uten at de har fått det på plass ennå.

, om k

og om