Økonomi

Penger fra safari-turister i Afrika går til skatteparadis i Karibia

Illustrasjonsfoto: Turister ser på en gepard i et naturreservat i Kenya. Den aktuelle safarien er ikke tilknyttet Panama Papers.

Turister som reiser til Afrika for å se ville dyr på safari, tror kanskje at pengene de legger igjen støtter opp under den lokale økonomien. Det er ikke alltid tilfelle. Transparency International Norge oppfordrer turister til å stille kritiske spørsmål.

  • Will Fitzgibbon
  • Nina Selbo Torset
    Journalist

Advokatfirmaet Mossack Fonseca har opprettet minst 30 postboksselskaper som kan knyttes til safarivirksomhet i Afrika. De fleste av dem er offisielt registrert på De britiske jomfruøyene, men den daglige driften er safarier sør og øst på det afrikanske kontinentet.

Turister som reiser til kontinentet for å oppleve Afrikas ville dyr og natur, tror kanskje at pengene de legger igjen støtter opp under den lokale økonomien. Det er ikke alltid tilfelle.

Aktiviteten til noen av safari-selskapene som Mossack Fonseca har opprettet, får varsellampene til å blinke hos flere.

– Generelt sett er det ingen legitim grunn til at selskaper som livnærer seg på turisme skal måtte ta betalt via skatteparadiset De britiske jomfruøyene, sier Savior Mwambwa i den ideelle organisasjonen ActionAid International.

  • Afrika blir snytt for milliarder av dollar i året gjennom kapitalflukt: Taper like mye som de får i bistand

Tar betalt for safari i Afrika via skatteparadis i Karibia

I nærheten av Victoriafallene i Zimbabwe har John Stevens gjort seg rik på turister som kommer for å spore elefanter og spise lokale retter under stjernehimmelen. «Trolig den beste guiden fra Zimbabwe», er Stevens blitt kalt. Og selv om safarivirksomheten hans er lokal, så er den økonomiske delen av den godt forankret i skatteparadiser.

I 2011 fikk han hjelp av Mossack Fonseca til å opprette postboksselskapet Guided Safaris Africa Inc. På papiret har selskapet hovedkontor på De britiske jomfruøyene – en øygruppe i Karibia som er hundre ganger mindre enn Zimbabwes største safari.

Selskapet ble opprettet for å forvalte Stevens-familiens formue. Det skulle også ta imot betalinger for forhåndsbestillinger til Stevens safari.

Bookingene var estimert til 250.000 dollar i årlig inntekt, ifølge de lekkede dokumentene.

Mwambwa i ActionAid International understreker at det ikke er noe spesielt ved turistnæringen i Afrika som rettferdiggjør at betalinger fra utlandet skal gå via et skatteparadis.

– Jeg kan ikke se noen annen forklaring enn at dette er gjort for å betale minst mulig skatt, sier Mwambwa.

International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), som Aftenposten samarbeider med om Panama Papers, har ikke klart å komme i kontakt med Stevens.

Visste du at Afrika tappes for omtrent like mye som de får i bistand - hvert år? ICIJ har laget dette interaktive spillet om Afrikas koblinger til skatteparadis. Test dine kunnskaper!

Oppfordrer turister til å stille kritiske spørsmål

56 millioner turister besøkte Afrika i fjor, ifølge FN. I noen land utgjør safarivirksomhet og annen turisme opp til 5 prosent av bruttonasjonalprodukt.

Guro Slettemark, generalsekretær i Transparency International Norge, oppfordrer turister til å forhøre seg når de reiser til land som er særlig rammet av kapitalflukt.

– Det handler om en bevisstgjøring. Dersom man er opptatt av at det man etterlater seg av penger forblir i landet, så kan man som forbruker og turist begynne å stille noen kritiske spørsmål, sier Slettemark.

Med større bevissthet og mer kritiske forbrukere vil ikke selskaper som sluser kapitalen ut i skatteparadis lenger ha en bærekraftig forretningsmodell, mener generalsekretæren. At et selskap tar forhåndsbetalt via en konto som ikke hører hjemme der virksomheten er, kan for eksempel være en varsellampe forbrukere bør se etter.

– Men dette er jo på ingen måte enkelt for en vanlig forbruker å sette seg inn i. De fleste søker seg til det rimeligste alternativet uansett, men et mål kan for eksempel være å bruke flest mulig lokale tilbydere.

Selv ikke sjiraffene klarer å strekke halsen langt nok til å se pengene som flyter fra Afrika til skatteparadisene.

Turistnæringen «særlig utsatt» for tvilsom skattepraksis

Alvin Mosioma, administrerende direktør i skattenettverket Tax Justice Network Africa, sier turistnæringen er særlig utsatt for tvilsom skattepraksis fordi det er «nesten umulig» å spikre en markedsverdi for tjenestene som tilbys. Det gjør det enkelt for selskapene å bokføre overskudd og kostnader på en måte som forskyver skattebyrden, sier han.

Panama Papers avdekker flere postboksselskaper som er opprettet av Mossack Fonseca for å tjene på turistene i Afrika:

** Selskapet Nature Trails International Limited «mottar betalinger for forhåndsbestillinger til rundreiser i Øst-Afrika». Selskapets forretningsplan beskrev hvordan det ville utnytte «den hurtige veksten i turisme til land i det østlige Afrika».

** En familie som driver en luksuriøs safari i Kenya kontrollerer også postboksselskapet Safariland Inc, som potensielle safari-turister blir bedt om å kontakte ved bestilling. Familien forventet å tjene en halv million dollar i året, opplyste de til Mossack Fonseca i 2013. Familien har ikke besvart ICIJs gjentatte henvendelser.

** En av de mest erfarne safariguidene i Tanzania, Gerard Pasanisi, har hatt aksjer i minst fire postboksselskaper opprettet av Mossack Fonseca. Et av dem hadde adresse i Dubai, bankkonto i Sveits og drev med «fotosafari» i Tanzania. Advokatene til Pasanisis sønn opplyser at selskapene er rapportert til myndighetene og betaler riktig skatt.

Denne artikkelen basert på en lengre tekst avInternational Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Aftenposten er en av ICIJs samarbeidspartnere i Panama Papers.

Les mer om

  1. Panama Papers
  2. Skatteparadis
  3. Turisme
  4. Skatter og avgifter