Økonomi

Slik blir VIP'ene traktert på Gardermoen

Vil du bli behandlet som en VIP når du flyr fra Oslo Lufthavn, må du bla opp noen tusenlapper. Til nå har VIP-huset vært forbeholdt offisielle besøkende. Nå kan alle som vil kjøpe seg den samme servicen. Men ikke vent deg overdreven luksus.

God utsikt mot flyplassen. VIP-husets koordinator Marit Nyrud (t.h.) trakterer direktør Knut Holen og hans datter Ingeborg. Foto: Ingar Storfjell

 • Knut-erik Mikalsen
  Knut-erik Mikalsen

Fra VIP-huset blir gjestene fraktet til flyet i limousin. VIP-ansatt Thorgeir Jordheim Jallen er blant sjåførene. Foto: Ingar Storfjell

Et stort kart møter VIP-gjestene når de ankommer. Foto: Ingar Storfjell

Det er møterom i eller i tilstøtende lokaler i VIP-huset. Her kan møter avvikles, og tilreisende gjester returnere uten å måtte ta seg ut av flyplassområdet. Foto: Ingar Storfjell

Serveringen på VIP-huset er ikke overdådig på noen måte. Foto: Ingar Storfjell

VIP-koordinator Marit Nyrud får teste limousin-servicen av kollega Thorgeir Jordheim Jallen. Foto: Ingar Storfjell

VIP-huset ligger i nærheten av Park Inn Hotel. Foto: Ingar Storfjell

Per Fr. Vanneid er VIP-koordinator og har sett statsoverhoder komme og gå i landets VIP-fasiliteter siden hovedflyplassen flyttet fra Fornebu til Gardermoen i 1998. Foto: Ingar Storfjell

Har du lyst til å bli behandlet som president eller annet statsoverhode neste gang du skal ut å fly?

Vel, det er nå blitt mulig for reisende på Oslo Lufthavn.

Men det koster flesk. Her flyr tusenlappene fort. Prisen begynner på 5000 kroner, for én person, for å få tilgang til VIP-behandlingen.

I alle år har VIP-huset på Gardermoen vært å betrakte som en uinntagelig festning for alle som ikke har vært offisielle gjester til Norge, kongelige eller statsoverhoder på statsbesøk som har reist med vanlig rutefly.

Alle andre er blitt vist vekk fra et område av flyplassen som ofte har vært bevoktet med væpnet politi og en skog av livvakter med propper i ørene.

Bruken er først og fremst ment å skulle dekke behovet for det offisielle Norge – statsoverhoder, politikere og diplomater. Dette behovet, styrt av protokollkontoret i Utenriksdepartementet, har førsteretten.

Alle blir behandlet som VIP'er

Nå har tidene forandret seg.

Blar du opp noen tusenlapper er det i dag fullt mulig å spandere på seg et opphold med fullt VIP-traktement. Flyplassen har nemlig fått muligheten til å åpne tilbudet for et bredere publikum.

Flyplassen lover at private som kjøper seg inn ikke vil oppleve noen B-service sammenlignet med offisielle gjester som slipper inn, som regel håndtert av Utenriksdepartementet.

— Det kan jeg forsikre, en privatperson vil få samme traktement og diskret oppfølging som hvilken som helst annen gjest, sier Marit Nyrud. Hun er VIP-koordinator ved Oslo Lufthavn.

Bedre fasiliteter et krav

— Det betyr i prinsippet at alle kan bestille vår service, men vi henvender oss i første rekke til næringslivet. De kan ha gjester som har behov for å reise mer diskret og ønsker å holde seg unna de store passasjerestrømmene. Store norske selskaper har gitt uttrykk for at de ønsker dette tilbudet, forteller direktør for terminaldrift på OSL, Knut Holen.

— Samtidig opplever vi så langt at etterspørselen i hovedvekt kommer fra internasjonale reisende som er vant til denne typen fasiliteter på internasjonale flyplasser.

Bader ikke i sjampis

Han slipper Aftenposten inn i de tidligere så lukkede fasilitetene på lufthavnens sørøstre side. Det er et to etasjers bygg. I første etasje ligger kongelosjen, i andre etasje er det fire ulike oppholdsrom – eller lounger – som det nå er blitt mulig å leie seg inn i.

Vi kan avlive det som kanskje er en myte med én gang:

Den som måtte tro at et opphold i VIP-huset gjør at du kan bade i sjampis, vasse i luksuriøse omgivelser og fråtse i østers og kanapeer, tar helt feil. Alle rommene er preget av stilren nøkternhet, med kvalitetsinteriør og kunst av høy klasse: To Munch-malerier har funnet sin plass her, i tillegg til blant annet Inger Sitter og Per Kleiva.

Alkohol bare på forespørsel

De fire loungene er rommelige, men mer nøkternt utstyrt enn mange ville tro.

Et par av rommene er utstyrt med møtebord, i tillegg har alle sittegrupper og en enkel oppsetning med kaffemaskiner, te, frukt og nøtter, en skål Twist og et kjøleskap med forfriskninger.

— Brus og vann, ikke alkohol, presiserer Nyrud. Den som vil nyte alkoholinnholdige drikker, må bestille dette spesielt.

Den som kjøper seg inn ankommer VIP-huset, møter et traktement som enhver annen gjest av det offisielle Norge.

Entré på den røde løperen

— De går inn den røde løperen og møtes av oss i døren. De har en dedikert vert som følger dem hele veien gjennom sikkerhetskontrollen og til den loungen de har bestilt. Fra de går inn døren kan de slippe å bekymre seg for bagasje, avgang eller å bry seg om andre forhold rundt reisen. Det tar vi oss av, forteller Nyrud.

Det er bare kongefamilien som kan gå utenom sikkerhetskontrollen.

Så kan gjestene nyte den service de har behov for. Mange vil bare slappe av i stille omgivelser, og oppholder seg gjerne inntil en time før flyet skal gå.

Når det er tid for avgang, blir gjestene ført ned i først etasje der to representative BMW-limousiner står til disposisjon og kjører gjestene frem til flytrappen.

Lykken er å ankomme flyet i limousin

Akkurat det, å komme seilende opp til flyet i en sort BMW 730 eller X5 SUV, er kanskje for mange verdt prisen.

— Jo, vi sørger også for at de ikke blir kjørt ut til flyet før det er klart, våre gjester skal slippe å bli sittende i flyet for lenge før det tar av.

- Men dere har ikke kontroll med hvem som bestiller servicen her, hva om et bråkete utdrikningslag plutselig dukker opp?

— Det skal vi eventuelt sile ut i bestillingsprosessen, for helt ærlig har vi ikke helt tenkt at VIP-huset er til den typen målgrupper, smiler Holen.

 1. Les også

  Neste gang du flyr langt, bør du takke laksen

 2. Les også

  Slik stanset Kjos hånlatteren fra engelske flyeksperter

 3. Les også

  Nå starter flyreisen fra Gardermoen på en ny måte

Flere artikler

 1. ØKONOMI
  Publisert:

  Nå kan Oslo Lufthavn ta imot 7 millioner flere reisende

 2. REISE
  Publisert:

  Kjenner du den «hemmelige» veien på Oslo Lufthavn?

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  Arkitekten bak nye Gardermoen: – Folk er ganske på tuppa når de kommer til en flyplass

 4. ØKONOMI
  Publisert:

  Pendlerproffene. Yrkesgruppen du ikke kødder med.

 5. REISE
  Publisert:

  Reisetrendene verdt å vite om i 2020

 6. KARRIERE
  Publisert:

  Banksjefen er blant de hemmelige favorittkundene til SAS. Nå vil han endre livsstil – av tre grunner.