Økonomi

Fem tips til jobbintervjuet

Husk å stille spørsmålene som handler om din økonomi før du signerer en ny jobbkontrakt.

Lurt å ha tenkt ut noen punkter for hva man bør spørre om på jobbintervju.
  • Frøydis Braathen
    Frøydis Braathen
    Journalist
Kristina Picard er forbrukerøkonom i Storebrand.

Noen lever for å jobbe, andre jobber for å leve, men felles for alle er at det er jobben vi skal leve av. Her er fem pengeråd til jobbintervjuet fra Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand:

1. Rettferdig lønn

Er du ikke helt fornøyd med lønnstilbudet? Det kan være vanskeligere å forhandle seg opp i lønn når du først har begynt i en jobb.

— Vær sikker på at du synes lønnen er rettferdig og bra nok før du signerer. Det er ofte rom for å forhandle seg noe opp i lønn, men husk å være saklig og profesjonell i argumentasjonen. Bruk for eksempel lønnsstatistikk fra din arbeidstagerforening som dokumentasjon, sier Picard.

2. Penger til senere i livet

Bedriftens pensjonsordning vil ha mye å si for din fremtidige økonomi, spesielt hvis du er på samme arbeidsplass lenge. Alle bedrifter må spare minimum to prosent av lønnen din til pensjon, men noen sparer opp til syv prosent for sine ansatte.

— Forskjellen kan utgjøre over 100.000 kroner i pensjon hvert år i utbetalingsperioden. Du kan ikke forhandle bedre pensjonsbetingelser for bare deg, men en mager pensjonsordning kan være et argument for høyere lønn, så du kan spare mer selv, sier Picard.

3. Forsikre deg om at du er forsikret

Noe av det viktigste du forsikrer, spesielt som ung, er inntekten din. Storebrands undersøkelser viser at langt flere tror de faktisk har uføreforsikring gjennom jobben enn de som faktisk har det, forteller Picard.

— Spør om hvilke forsikringer du og eventuelt familie får gjennom jobben. Hvis du ikke har uføreforsikring eller dødsfallforsikring, som sikrer etterlatte, er dette noe du bør vurdere å kjøpe privat.

4. Feriepenger

I utgangspunktet har du ikke krav på betalt ferie første året du jobber, men noen kan forhandle seg frem til det.

— Har du ikke betalt ferie, så husk dette i ferieplanleggingen. Hold eventuelt av feriepengene fra forrige arbeidsgiver, sier Picard.

5. Frynsegoder

Noen selskaper kan tilby goder som har noe å si for din privatøkonomi.

— Det ha tilgang til firmahytter, fri mobil, firmabil, bedriftshelsetjeneste, betalt barnehage, og ansattlån med gunstige betingelser. Ikke vær redd for å spørre og vise interesse for din fremtidige økonomiske hverdag, sier Picard.

Les også:

Les også

  1. Da han mistet oljejobben, visste han hva han skulle gjøre

  2. - Jeg kan ikke tenke at det er alderen som skal stoppe meg, da har jeg tapt

  3. Fem råd for deg som vil være en bedre kollega