Økonomi

Her er Norges beste banker

Hvilken bank er egentlig best på boliglån, brukskonto, høyrentekonto og BSU? Her har du listen over de beste og verste bankene i året som gikk.

Nordea stikker av med seieren i konkurransen om å være beste totalbank.
  • Linda Johnsen Ørstavik

Les også:

Norsk Familieøkonomi startet, som den første aktøren i landet, måling av bankenes betingelser for 16 år siden.

I undersøkelsen har Norsk familieøkonomi tatt utgangspunkt i et normalt bruksmønster, og man har brukt de fordelsprogrammene som er mest aktuelt for gjennomsnittskunden.

Her er deres oversikt over de beste og verste bankene for 2010.

Nordea er beste totalbank

Nordea er kåret til Norges beste totalbank

Nordea er jevnt over gode på det meste, og spesielt gode på lån på 2 millioner. Det holder til en knepen seier foran fjorårets vinner Postbanken.

Postbanken stikker av med 2. plass, mens DnB NOR ender på en 4. plass.

Nettbankenes pionér, Skandiabanken, løfter seg opp fra 51. plass i fjor til en 3. plass. Skandiabanken er for øvrig en av få rene nettbanker som tilbyr både lån, brukskonto, høyrentekonto og BSU.

Se listen over de beste totalbankene her

Listen med de beste totalbankene domineres i år som i fjor av større banker.

Bunnen preges av mindre frittstående sparebanker, og bekrefter også i år at det er vanskelig for de mindre frittstående sparebankene å holde tritt med betingelsene til større banker i markedet.

I fjor sparte du 11.320 kroner på å velge Nordea fremfor dårligste bank i totalbank-undersøkelsen.

DinBank best på boliglån

DinBank gjør rent bord og vinner begge klassene for boliglån, både 1 og 2 millioner. Banken er en ren nettbank, og låner ut opp til 70 prosent av eiendommens markedsverdi.

Sammenligner vi med dårligste bank på lån på 1 million, sparer du 8958 kroner før skattefradrag på å velge DinBank foran dårligste bank. Det er en renteforskjell på hele 0,90 prosentpoeng i løpet av et år.

De to siste års vinner av klassen for boliglån 1 million, BNP Paribas, skyves i år ned på 3. plass slått av nettbankene DinBank og BN Bank. Vi ser også her at nettbankene dominerer. Seks av de ti beste er rene nettbanker som behandler kundene via telefon og nettet.

Ser vi på de beste bankene på lån på 1 million er topplisten ganske forskjellig fra lån på 2 millioner, der storbankene dominerer.

Se listen over beste bank på boliglån 1 million her

Storbankene har betydelig dårligere betingelser på lån pålydende 1 million sammenlignet med lån på 2 millioner. Det er verdt å merke seg.

Storbankene kniver hardt om de store lånekundene. Postbanken og DnB NOR som var vinnere i fjor, havner på en delt 5. plass. Nordea klatrer fra 10. til 2. plass. Konkurransen her er mye hardere enn for boliglån på 1 million.

Velger du beste bank fremfor verste bank er besparelsen stor på lån i 2 millioners-klassen. Forskjellen i løpet av året utgjør hele 13.817 kroner før skattefradrag. Renteforskjellen utgjør 0,69 prosentpoeng.

Se listen over beste bank på boliglån 2 million her

yA Bank beste brukskonto

Skal du velge brukskonto som er best over tid er det ingen tvil om hvilken bank du skal bruke. yA Bank vinner for tredje år på rad.

Har du under 100.000 som du ønsker samlet på en «alt i ett»-bruks— og høyrentekonto til best mulig rente, er yA Bank banken for deg, ifølge Norsk Familieøkonomi.

Bank Norwegian AS og Pareto bank ASA stikker av med 2 og 3. plass.

Se listen over beste bank på brukskonto her

1.388 kroner skiller beste og verste bank. I beregningen har man summert renteinntekter og trukket fra gebyrer i løpet av et år, på grunnlag av et normalt bruksmønster.

Hele 73 av totalt 132 banker har en gjennomsnittlig innskuddsrente på 0,10 prosent eller lavere på brukskonto i testen. Slike innskudd tjener bankene godt på.

De mindre bankene best på BSU

For fjerde år på rad er det Nesset Sparebank som går av med seieren. De behandler sine BSU-kunder godt med en snittrente på 4,5 prosent gjennom året. Det er 1,45 prosentpoeng bedre innskuddsrente enn beste boliglånsrente for lån på 2 millioner.

De ni beste BSU-bankene er alle mindre sparebanker. Vi må helt til 10. plass for å finne en ren nettbank. Det er ungdomskonseptet youngbank.no..

Se listen over beste bank på BSU her

Den første storbanken som dukker opp på listen, er Skandiabanken på en 23. plass.

Forskjellen mellom Nesset Sparebank og dårligste bank på BSU er 1,52 prosentpoeng. Det utgjør 1137 kroner før skatt ved et innskudd på 75.000 kroner.

Nettbankene best på høyrente

Nordax Finans er årets suverene vinner ved innskudd på 50.000, med en snittrente på 4 prosent. Det er 0,82 prosentpoeng bedre enn neste bank på rangeringen.

Skal du ha god rente så får du det som regel i typiske nettbanker. De erobrer de tre neste plassene i rangeringen.

Hele 31 banker gir under 1 prosent i snittrente dette året. Du har tjent 1804 kroner på å ha pengene i Nordax Finans, snittrente 4,00, sammenlignet med dårligste bank som har en snittrente på kun 0,39 prosent gjennom hele året.

Se listen over beste bank på høyrente 50.000 her

Også på innskudd på 500.000 er de rene nettbankene på topp. Sparesmart.no, Terra, havner så vidt foran EkstraKonto, BN Bank.

Har du et større innskudd i feil bank, kan du tape mye penger sammenlignet med å velge en av de beste. Med et sparebeløp på 500.000 kroner, får du 15.917 kroner i renteinntekter før skatt hos sparesmart.no. Hos dårligste bank får du 5375 kroner i renteinntekter før skatt.

Se listen over beste bank på høyrente 500.000 her

Les også

  1. Folk flest tåler renteøkning

  2. Taper penger uten et mål

  3. Slik blir sparegrisen fetest