Økonomi

Norwegian kutter en rekke ruter og seks baser

Varsler færre avganger og legger ned flere ruter til Spania.

Færre avganger med Norwegian Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

 • og NTB
 • Alf Ole Ask
  Journalist

Det er en rekke ruter og hele seks baser som Norwegian nå har bestemt seg for å legge ned.

Etter at Norwegian i oktober varslet at de hadde igangsatt et kostnadsprogram som skulle kutte minst to milliarder i kostnadsnivået fra 2019, har selskapet satt i gang en rekke tiltak.

Dette kuttes

Basene som legges ned ifølge E24 er:

 • I Spania: Palma de Mallorca, Gran Canaria og Tenerife
 • I Italia: Rome Fiumicino
 • I USA: Stewart (utenfor New York) og Providence, Rhode Island (utenfor Boston)
 • I tillegg vil Norwegian legge ned basene for langdistansepiloter i Amsterdam, Bangkok og Fort Lauderdale, Florida (kabinpersonalet her påvirkes ikke).

Langdistansebasen i Roma skal fortsette som tidligere, og Norwegian understreker at antallet langdistansefly av typen Boeing 787 Dreamliner forblir den samme som før.

I Roma er konkurransen imidlertid hard på kortdistanseruter, og konkurrentene Air Italy og Ryanair satser tungt på den italienske hovedstaden.

Vil selge fly

Etter det E24 kjenner til er målet internt i Norwegian å kutte tre milliarder kroner, men utad har selskapet så langt sagt at de skal kutte minst to milliarder. Selskapet ønsker ikke å kommentere E24s opplysninger om kuttmålet internt.

Norwegian varslet også i april i år at de jobber med å selge opp til 140 fly, men så langt har ikke selskapet annonsert noen endelig avtale.

Varslede kutt

Beslutningen kommer i kjølvannet av at Norwegian i oktober varslet at de hadde igangsatt et kostnadsprogram som skulle kutte minst to milliarder kroner i kostnadsnivået fra 2019, melder E24.

– Selskapet har kommet til et punkt der det må gjøre nødvendige justeringer i ruteporteføljen for å bedre bærekraften, og de finansielle resultatene i et veldig konkurransepreget marked, sier kommersiell direktør og HR-ansvarlig Helga Bollmann Leknes i Norwegian, ifølge en pressemelding fra selskapet.

Bollmann Leknes sier at deres mål er å sikre at så få kolleger som mulig blir påvirket, men opplyser til E24 at det er for tidlig å si hvor mange ansatte som eventuelt kan bli sagt opp. Alt avhenger av hvor mange selskapet klarer å flytte og finne andre arbeidsoppgaver eller baser til.

Les mer om

 1. Norwegian
 2. E24
 3. Flyselskaper