Økonomi

Slik endte vanlige nordmenn i skatteparadis

En familie forteller at de arvet et «ulovlig forhold», mens en fysioterapeut sier hun opprettet selskap i skatteparadis fordi hun manglet penger til å etablere et AS i Norge.

Magnhild Faleide sier hun har ingenting å skjule, og ønsker derfor å være helt åpen om hvorfor hun havnet i Panama Papers-lekkasjen
 • Sigurd Bjørnestad
  Journalist
 • Trond J. Strøm
  Journalist / researcher

Mandag kveld offentliggjorde den internasjonale, gravejournalistiske organisasjonen ICIJ navn på nesten 214.000 selskaper i skatteparadis og eiere tilknyttet disse. I materialet, først lekket til Süddeutsche Zeitung, fremkommer navnene på en rekke nordmenn. Aftenposten er det eneste norske mediehuset med tilgang til hele databasen.

Bakgrunn:

Les også

Tusenvis av skatteparadis-selskaper og eierne bak er offentliggjort

— Arvet en skatteunndragelse

Blant de norske navnene finnes et eldre ektepar i familien til advokat Thomas Klevenberg, som uttaler seg på vegne av ekteparet.

Selskapet ble avviklet i 2008, og ifølge Klevenberg stammer verdiene i selskapet fra et arveoppgjør tilknyttet den ene av ekteparets foreldre. Verdiene i selskapet var opprinnelig ikke rapportert til norske skattemyndigheter.

Aftenposten har ikke fått klarhet i hvor mye penger det var snakk om som var på kontoer i utlandet, men det var snakk om flere millioner, ifølge advokaten.

– Ekteparet arvet i praksis et ulovlig forhold som de ønsket å rydde opp i, sier Klevenberg.

Les kronikk skrevet av kilden som lekket materialet:

Les også

Derfor avslørte jeg Mossack Fonseca

– Var livredd og kjempenervøs

Aftenposten har også snakket med kvinnen som er å finne i databasen sammen med ektemannen. Der fremstår de som de egentlige eierne av selskapet.

– Jeg var livredd og kjempenervøs. Jeg skjønte det var veldig dumt. Men vi betalte absolutt alt tilbake og klarerte alt med ligningsmyndighetene, sier hun.

Advokat Klevenberg opplyser at de begynte å rydde opp i 2006. Skatteamnestiordningen i Norge ble formelt etablert i 2007. Den gjør at nordmenn selv kan opplyse om skatteunndragelse og slippe straff og tilleggsskatt.

På spørsmål om hvorfor det tok rundt 15 år fra ekteparets foreldre døde, til de tok kontakt med norske myndigheter, svarer Klevenberg slik:

Advokat Thomas Klevenberg mener at mange familier i Norge ikke har visst at de har hatt penger plassert i utenlandske skatteparadiser eller har visst hvordan de skal håndtere det.

– Det var en omfattende prosess. Vi måtte også hente inn informasjon som gikk så langt tilbake i tid at bankene ikke hadde det lagret elektronisk, men planen var hele tiden å komme seg ut av situasjonen, sier han.Det at Økokrim oppretter en «hotline» hvor folk kan melde fra om de har gjort noe galt, og at det kan gi strafferabatt, synes advokaten er et svært godt forslag.

– Ellers ville de personene som eventuelt har ønsket å inngå amnesti, men som er hindret på grunn av lekkasjen, havne i en svært urettferdig situasjon.

Du kan bare få skatteamnesti om myndighetene ikke visste noe om skatteunndragelsen.

Har du penger i utlandet som du ikke skatter for, bør du lese denne:

Les også

Økokrim-sjefen til nordmenn i Panama Papers-materialet: Meld dere nå!

Fysioterapeut: Hadde ikke penger til AS, opprettet selskap i skatteparadis

Magnhild Faleide, som selv ønsker å stå frem med navn, er fysioterapeut i Oslo-området. Hun finnes i databasen med selskapet Physiodirect limited. Dette selskapet har eid et såkalt NUF (norsk registrert utenlandsk foretak.) Mossack Fonseca-selskapet ble avviklet i 2009, og nå har hun et vanlig norsk aksjeselskap, Fysiodirekte AS.

– Jeg hadde ikke 100.000 kroner som trengtes til egenkapital for å opprette et AS og fikk råd om at dette da var en god måte å gjøre det på.

Nå har Magnhild Faleide et ekte AS registrert i Norge.

Hun sier hun har betalt alle skatter og avgifter til Norge, og at ingen penger sto i selskapet.– Jeg har også hatt en skatterevisjon og alt ble funnet i orden, sier Faleide.

Faleide understreker at hun nå er veldig fornøyd med å ha et norsk aksjeselskap.

Denne bør du også få med deg:

Les også

Disse beryktede kriminelle står på kundelisten til Mossack Fonseca

Dette sier andre nordmenn

En mann i 20-årene har et selskap på Seychellene som ble registrert i 2013. Han forteller at han ble fortalt av en bekjent at det kunne være lurt å ha en internasjonal konto.

– Men jeg har ikke brukt den eller satt inn penger. Jeg visste heller ikke at selskapet faktisk var registrert på Seychellene. Jeg stengte også kontoen for ett års tiden siden, sier han.

Et søskenpar fra Østlandet sier de har opplevd noe tilsvarende som ekteparet advokat Thomas Klevenberg har bistått: De «arvet skatteunndragelse».

– Vår mor døde, og da fikk vi vite at det var en stiftelse som det sto penger i. Men vi har nå bedt om frivillig retting (skatteamnesti, journ.anm.).

Han sier at det ikke var snakk om mye penger, og at ekstraskatten de betaler inn er i størrelsesområdet 20-30.000 kroner. Selskapet ligger på De britiske jomfruøyene.

– Ikke vits å ha selskapet i landet med høyest skatt

En mann som har bodd utenfor Norge i mange år, forteller at han og to kompiser, som var fra to andre land i Europa, ville opprette et selskap for å selge sportsutstyr. Ifølge mannen har det ikke vært noe aktivitet i selskapet.

– Vi bestemte oss for å ha selskapet i Panama. Når vi skal selge via en nettside, var det ikke vits å ha selskapet i landet med høyest skatt.

Han forteller at de nå har avsluttet samarbeidet med Mossack Fonseca, og heller har selskapet sitt hos et annet selskap i Panama.

– Vi står nå selv som eiere, og vi betaler ikke lenger for å ha noen «hemmelige personer» i Panama som direktør. I dag ville jeg ikke gjort det slik, sier han.

Skipsreder hadde skatteparadis-selskap:

Les også

Innrømmer at han holdt tilbake informasjon for skattemyndighetene

– Under etterforskning, men har fått skatteamnesti

En mann bosatt i utlandet forteller at han opprettet selskapet gjennom DNB fordi det var praktisk og fordi det var lov da han gjorde det. Årsaken var å skaffe penger til pleie av sin syke kone. Han hevder også at han har inngått skatteamnesti i Norge, og at han er under etterforskning i landet han nå bor.

Vi har også snakket med en kvinne som har bodd i utlandet i flere år, og har et selskap på De britiske jomfruøyene. Hun har ikke ønsket å kommentere i Aftenposten hvorfor hun har et slikt selskap.

 • Flere Panama-saker vi anbefaler:

Les også

 1. Høyre og Frp gikk lei av graving i Jahres panama-papirer

 2. Én måned siden første Panama Papers-avsløring - dette har skjedd

 3. Obamas regjering varsler kamp mot skatteparadiser og hemmelighold

 4. Hjelpeorganisasjoner ble brukt som skalkeskjul, ifølge Panama-papirene

Les mer om

 1. Panama Papers