Økonomi

Regjeringen vil kutte formuesskatten for hotelleiere

Regjeringen vil foreslå ekstraordinære kutt i formuesbeskatningen for norske eiere av hoteller i forslaget til statsbudsjett for 2018. – Norskeide hoteller blir diskriminert i dag, mener eier av Hotel Ullensvang.

Næringsminister Monica Mæland, her på fjordsafari i Aurlandsfjorden, avslører betydelige skattekutt for hotelleiere i forslaget til statsbudsjett for 2018.
  • Knut-Erik Mikalsen
    Knut-Erik Mikalsen

Nyheten blir presentert fredag når næringsminister Monica Mæland (H) legger frem regjeringens lenge bebudede reiselivsmelding.

Det er den første reiselivsmeldingen på 17 år, og statsråd Mæland bekrefter overfor Aftenposten at det vil komme forslag om en ekstra stor skattelette for hotelleierne for å sikre næringen bedre driftsvilkår.

Konkret vil regjeringen foreslå en ekstraordinær økning i verdsettelsesrabatten, som er grunnlaget for å beregne formuesskatten for overnattingsstedene.

  • LES OGSÅ: Vil ha flere rike turister til Norge.

Jubel i Hardanger

Hos eierne av det kjente Hotell Ullensvang på Lofthus i Hardanger blir forslaget om verdsettelsesrabatten tatt imot med stor glede:

Barbra Utne.

– Dette er med på å rette opp en diskriminering av alle hoteller med norske eiere. Vi må betale formuesskatt mens utenlandske eiere slipper. De fleste store hotellkjedene her i landet har jo eiere i andre land så dette slår veldig urettferdig ut, sier en av eierne, Barbra Utne, til Aftenposten.

Hun sier hotellet i vinter har vært tvunget til å permittere ansatte, men at markedet nå er i vekst igjen.

– Gunstigere rammevilkår vil hjelpe oss mye og til å øke satsingen. Vi betaler gjerne skatt, men mener det er urettferdig at formuesskatten bare skal gjelde en del av næringen. Helst burde formuesskatten fjernes helt, men dette er et steg på veien, skier Barbra Utne.

Vil skape nye jobber

– Dette vil bety bedre økonomi for mange hotellprosjekter rundt om i hele landet, og vil helt klart komme til å skape nye turist-tilbud og nye jobber i hele næringen, sier Mæland til Aftenposten.

Etter det Aftenposten forstår kan rabatten bli på rundt 30 prosent. Dette er imidlertid et anslag Mæland ikke vil si noe om.

– Dette må vi komme tilbake til når den endelige utformingen foreligger. Rabatten vil imidlertid måtte bli høyere enn de 20 prosentene som er den maksimale satsen i dag, sier Mæland.

Statsråden innrømmer at det er helt uvanlig å foreslå en skattelettelse for en spesifikk næring, men hun mener at det nå haster å komme med tiltak for hoteller og overnattingssteder for å bygge opp under en svært positiv utvikling i norsk reiseliv.

Hotel Ullensvang kan iverksette utvidelse av driften hvis formuesskatten blir kuttet.

Trenger å bedre bunnlinjen

– De siste par årene har vi hatt en kraftig vekst i antall overnattinger her i landet. Men vi skal samtidig være klar over at det er et stort behov for å bedre bunnlinjen i de mange flotte og ofte familiedrevne hotellene vi har. Det er viktig å redusere skatten på arbeidende kapital slik at de mange hotellene kan ekspandere og kanskje utvide til helårsdrift. Formuesskatten er for mange eiere en tung belastning, sier Mæland.

Hun anslår skattelettelser til rundt 300.000 kroner i året for hotelldrifter som har et takstgrunnlag på rundt 200 millioner kroner.

– Dette vil være en betydelig skattelette, og besparelser som eierne i stedet kan pløye inn i virksomhetene for å sikre ytterligere ekspansjon og sikre nye jobber. Vi vet at mange små reiselivsbedrifter i distriktene ofte er hjørnesteinsbedrifter og ikke minst viktige kvinnearbeidsplasser, sier Mæland.

LES OGSÅ: Noen skraper flyreisen til beinet, disse svarer med ultraluksus.

Viktig for unges arbeidserfaring

Hun minner også om at mange unge mennesker får sin aller første arbeidserfaring på de mange små distriktshotellene.

– God næringspolitikk er også god distriktspolitikk. Nå har vi fjernet arveavgiften og kuttet selskapsskatten. Når vi nå også foreslår kutt i formuesskatten vil dette etter min mening være et viktig tiltak for å bygge opp en bransje som vil bli et stadig viktigere innslag i vårt voksende næringsliv, sier Mæland.

Les mer om

  1. Ullensvang
  2. Formuesskatt
  3. Monica Mæland
  4. Reiseliv
  5. Næringsliv
  6. Hotell