Økonomi

Politiet: Bande opprettet falskt borettslag i Oslo, fikk ut 40 millioner kroner

Påtalemyndigheten mener en bedrageriliga ved hjelp av falske dokumenter klarte å lure en rekke banker til å gi dem mer enn 40 millioner kroner i lån.

Seks menn møter mandag i Oslo tingrett tiltalt for å ha fått ut mer enn 40 millioner kroner i lån fra en rekke banker basert på falske dokumenter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
  • NTB

Seks menn møter i Oslo tingrett mandag tiltalt for grovt bedrageri. De seks er også tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen fordi svindelen etter påtalemyndighetens mening skjedde i regi av en organisert kriminell gruppe.

– Omfattende bedrageri

Sentralt i den omfattende tiltalen står fire store bedrageri mot banknæringen. For å få ut pengene skal de seks ha opprettet et fiktivt borettslag på en ikke-eksisterende adresse i Oslo. De har også klart å få falske opplysninger registrert i grunnboken og benyttet dem for å få ut store lån.

– Vi mener dette dreier seg om et omfattende bankbedrageri gjennomført med bruk av borettslagsandeler som sikkerhet. De har funnet et slags smutthull i bankenes kontroll med egen sikkerhet når de gir lån, sier politiadvokat Erlend Stenberg til NTB.

Les også

Økokrim advarer mot CEO-svindel - norske bedrifter rammet av millionbedrageri

10 ukers rettssak

Han er hovedaktor i saken som etter planen skal pågå frem til 17. februar neste år. Av tiltalen går det fram at 14 av 15 banker ga tilsammen 20 lån på mellom 1,2 og 2,7 millioner kroner basert på de forfalskede dokumentene. En lånesøknad på 2,6 millioner kroner i Sandnes Sparebank ble avslått.

Bankene har ikke tapt hele beløpet. Noen av lånene har vært betjent til visse tider, men det gjør ifølge Stenberg ikke at bedrageriet er mindre alvorlig.

Den ti sider lange tiltalen omfatter også et spektakulært forsøk på å få ytterligere 45 millioner kroner i lån, basert på et falsk skjøte, fra åtte banker. Men disse transaksjonene ble stanset da bankene og politiet i juni i fjor hadde fattet mistanke til virksomheten.

Les også

Økokrim: Mann utga seg for å være sønnen til kjent skipsreder - svindlet til seg over 26 millioner

Ny tiltale

Opprinnelig var fem menn i alderen 29 til 42 år omfattet av tiltalen, men kort tid før rettssaken ble også en sjette mann pågrepet etter lenge å ha vært etterlyst. Aktor Erlend Stenberg ønsker ikke å si noe om hvilke roller de seks har spilt i det påtalemyndigheten oppfatter som et kriminelt nettverk.

– Dette er en del av bevismaterialet i saken, og jeg vil avvente å svare på hvem som har hatt hvilke roller i nettverket, sier Stenberg. Han vil heller ikke si i hvilken grad de tiltalte har innrømmet skyld i avhør.

Mye av tiden under den ti uker lange rettssaken vil gå med til å legge fram de store mengdene dokumenter som har vær brukt for å få lån på falske premisser i bankene. I tillegg skal det også føres mer enn 50 vitner.

Les også

  1. Seks menn fikk tilgang til andres bankkodebrikker. Så hentet de ut millioner av kroner, mener politiet.

Les mer om

  1. Økokrim
  2. Bank