Økonomi

Apple vil lage elbil

Regner med å ha kommet langt i 2019.

Apples toppsjef Tim Cook trapper opp innsatsen for å utvikle en Applebil.
  • Sigurd Bjørnestad
    Sigurd Bjørnestad
    Journalist

Apple har oppgradert utviklingen av elbil til et "forpliktende prosjekt" ("committed project"), skriver avisen Wall Street Journal (WSJ).

Selskapet har jobbet med prosjektet i mer enn et år. Bil-prosjektet har fått kodenavnet Titan , og bemanningen på prosjektet øker nå fra 600 til 1800 ansatte.

Apple har også hentet inn eksperter på førerløse biler, men personer som kjenner prosjektet sier at det ikke ligger inne i Apples planer nå at bilen skal bli førerløs. Søkemotorselaskpet Google jobber intenst med å utvikle en førerløs bil.

**_Han sparket sekretæren som ba om mer lønn og fyller opp Oslos kollektivfelt med lynraske elbiler:

Les også

Han er teknologibransjensstørste rockestjerne akkurat nå

._**

Førerløs bil krysset USA:

Les også

Er du klar for å slippe rattet?

Fra telefon til bil

Eksperter som tidligere er brukt til å utvikle Iphone skal nå ta sine kunnskaper om batterier og sensorer over på bil. I tillegg har Apple hyret inn erfarne folk fra den tradisjonelle bilindustrien.

Ifølge WSJ er ett av de store spørsmålene om Apple vil sette selve produksjonen av bilen ut til andre, gitt at utviklingsarbeidet lykkes.

Selve produksjonen av Iphone og Ipad blir satt ut til andre fabrikker etter at har Apple utviklet teknologien og designen. Innen bilproduksjon er egne fabrikker det vanlige, og det blir i så fall noe nytt for Apple.

Taper store penger på miljøvennlig bil:

Les også

Tesla taper 33.000 kroner pr. bil

Komme langt til 2019

2019 blir av Apple brukt som "ship date" for prosjektet, men ifølge WSJ er det uklart hva dette nøyaktig betyr. Det trenger ikke bety at bilen skal være klar til kundene da. Det kan også bety at ingeniørene da er kommet frem til hovedelementene i elbilen.

2019 blir uansett sett på som svært om ambisiøst. Etter at en modell er ferdig utviklet må den gjennom en rekke tester for å oppfylle sikkerhetskrav og andre krav amerikanske myndighetene stiller.

Les også

  1. Facebook bygger «upretensiøst», Apple går for romskip

  2. Britene girer opp i det førerløse kappløpet

  3. Elbilbestanden doblet igjen