Økonomi

Lav oljepris vil gjøre oljeselskaper til kannibaler

Oljeanalytikere verden over tror nå en kan se en oppkjøpsbølge i oljeindustrien, fordi oljeselskapene ikke har råd til å lete etter egen ny olje. Det betyr ytterligere nedbemanninger som forsterker nedturen for ansatte i oljesektoren.

Oljeprisen presser aktiviteten ned. Nå kan det komme en fusjonsbølge som reduserer antall ansatte i oljesektoren ytterligere. Foto: Ole Magnus Rapp

  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist

Vi må tilbake til 1998 og en oljepris på rundt 10 dollar fatet for å finne et år hvor de store oljeselskapene tjente mindre penger enn nå. BP la tirsdag frem sitt resultat, der selskapet meddelte at det vil kvitte seg med 3000 ansatte, som kommer i tillegg til de 4000 de allerede har varslet at de skal si opp. Selskapet tapte 6,5 milliarder dollar i fjor.

Estimater tyder på at for eksempel Statoil på sin kapitalmarkedsdag i London torsdag vil legge frem et justert driftsresultat før skatt på 13,8 milliarder kroner i fjerde kvartal 2015.

Det vil i så fall være en halvering fra samme periode i 2014, da selskapet hadde et justert resultat på 26,9 milliarder kroner, skriver nettstedet E24.

Eldar Sætre, Statoils konsernsjef, legger torsdag frem kvartalsresultatet. Foto: Ørn E. Borgen

Skiferolje et spørsmålstegn for Statoil

Den amerikanske finansavisen The Wall Street Journal siterer konsulentselskapet AlixPartners, som hevder at aktørene som utvinner skiferolje i Nord-Dakota taper to milliarder dollar – vel 16 milliarder kroner — i uken.

Når OPEC-landene for vel ett år siden ikke kuttet produksjonen for å holde oljeprisen høy, var det blant annet for å ramme amerikansk skiferolje, hvor Statoil er en aktør.

Lavere priser vil presse flere ut av markedet. Skiferoljen har bidratt til dramatisk å øke USAs selvforsyningsgrad av olje. Men den har også bidratt til overproduksjon av olje i verden.

The Wall Street Journal antyder at det blant mange av aktørene i det amerikanske skiferoljemarkedet vil være flere som vil være oppkjøpskandidater.

Januar var en tøff måned for mange finansfolk.

Les også

Verste børsmåned siden finanskrisen

Statoil er en betydelig aktør på Bakken-feltet i Nord-Dakota, den raskest voksende skiferoljeprovinsen i USA.

Informasjonssjef Knut Rostad i Statoil vil ikke si hvor grensen går for at Statoils andeler i skiferolje i USA er ulønnsom, men forteller at selskapet har redusert borekostnadene med 25-30 prosent siden 2013 i de landbaserte prosjektene.

— Lave oljepriser preger inntjeningen i hele industrien, skifervirksomheten er ikke noe unntak, skriver han i en e-post.

Billig å kjøpe

The Wall Street Journal slår fast at det nå er billigere for oljeselskapene å kjøpe hverandre , enn å lete og bygge ut mer olje og gass.

Å finne mer olje og gass enn en utvinner, er avgjørende for at et oljeselskap skal ha en fremtid. Med kutt i lete og utbygging, skjer ikke det.

— Den opplagte konklusjonen er å gå ut og kjøpe noe, sier analytikeren Anish Kapadia i Tudor, Pickering & Holt til avisen.

Historien gjentar seg

Det var akkurat det som skjedde på slutten av 1990-tallet. Oljeselskapene kuttet i lete- og investeringsbudsjettene, og verden fikk en fusjonsbølge. Oljeselskapene er helt avhengige av å erstatte reserver som de produserer.

I Norge ble Saga slaktet og byttet delt mellom Statoil og Hydro.

Oljelandet Angola har gjort enkelte rikere enn andre.

Les også

Dette er historien om hvordan diktatordatteren fra Angola «fikset» bybanen i Bergen

Gigantene spiser hverandre

Internasjonalt ble Mobil kjøpt av Exxon, BP overtok Amoco, Chevron la under seg Texaco, og Phillips slo seg sammen med Conoco.

Alle disse fusjonene og oppkjøpene førte til reduksjon i antall ansatte i tillegg til de som mistet jobben som følge av lavere aktivitet.

I de siste par årene har det vært få oppkjøp. Derfor venter analytikerne nå et ras.

I fjor kjøpte Shell opp BG Group, og dermed økte Shells produksjon med 20 prosent til 3,7 millioner fat pr. dag. Reservene økte med 25 prosent.

I Norge har Statoil nylig kjøpt 10 prosent av Lundin, en av de nye suksesshistoriene på norsk sokkel. Spørsmålet mange kilder i oljebransjen stiller seg, er om dette er første skritt på veien til et oppkjøp.

  • Hør podcasten Aftenpodden, der Ola Storeng snakker om oljebransjens fremtid. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk:

Les også

  1. Nye klimatiltak under Solberg-regjeringen har uviss effekt

  2. Ennå ingen politisk vår i Iran | Per Kristian Haugen

  3. Maktpolitikk gått ut på dato