Økonomi

Statoils nye navn får blandet og lattermild mottagelse

Snart bytter Norges største selskap navn til Equinor.

Bildet til høyre viser Statoils nye logo, ifølge selskapet selv. Bildet i midten viser dagens logo, mens bildet til venstre viser logoen slik den var før sammenslåingen med Hydro i 2007.
  • Tarjei Kramviken

Statoil vil bytte navn for å kommunisere at det er et «bredt energiselskap» som er opptatt av «likhet, likeverd, likevekt og balanse».

  • Les reaksjonene på navnebyttet: Ap ber oljeministeren forklare seg i Stortinget

Den norske oljegigantens nye navn er utvilsomt knyttet til en gammel, velutprøvd og fornybar form for energi.

Flere påpeker at det første leddet i navnet, «equi», er flertallsformen av det latinske ordet «equus». Det betyr hest og er det vitenskapelige navnet på artsfamilien hester. «Equ» er også en vanlig forstavelse i ord og navn som har med hestehold å gjøre.

Nyhetsbyrået Reuters gjengir en Twitter-bruker som mener navnet «høres ut som en prinsesse på hest i Game of Thrones».

Minerva-kommentator Jan Arild Snoen er en av flere andre som også påpeker bindingen til hestenes verden:

Den polske hestemedisinen er tilsynelatende ment å behandle magesår.

Navnet var allerede tatt i Norge

Navnet Equinor var allerede i bruk i Norge da Statoil kom med sin kunngjøring. Nettstedet equinor.no tilhører en veterinær og dyrekiropraktor som driver «ambulerende heste- og smådyrpraksis i Vestfold, Telemark og Stor-Oslo».

På nettsiden varsles det nå at veterinærvirksomheten snart bytter navn til Equna, noe som kan tyde på at Statoil allerede har sikret seg domenet og rettighetene til navnet. Equinor.com sender deg allerede videre til Statoils nettsider.

Aftenposten har ikke lyktes med å komme i kontakt med veterinæren.

Kunne ha ventet til «equinox»

På Twitter påpeker en reporter i Reuters at Statoil burde ha ventet noen dager til med kunngjøringen.

Da kunne nemlig Equinor ha blitt lansert på vårjevndøgnet, som heter equinox på engelsk. Det er ett av «to døgn i året da Solen overalt på Jorden står opp i østpunktet og går ned i vestpunktet». Den dagen er tirsdag neste uke.

I Ecuador er kanskje navnet equinor best kjent for å selge biler. En spanskspråklig versjon forhandler nemlig Hyundai under den spanske varianten av navnet, Equinorte.

Les mer om

  1. Equinor