Økonomi

Snart blir det fred å få

Facebook-gruppen «Fasttelefonens venner» holder på sitt, men om fire år er det slutt.

2208Fasttelefon.pdf

 • Øystein Aldridge

«Statistisk sett» er en fast spalte i Aftenpostens økonomimagasin, som kommer med avisen hver torsdag.

I huset der jeg vokste opp, var telefonen en evig kilde til uenighet, konflikt og irritasjon: Legg på! Nå trenger jeg telefonen! Si til de vennene dine at de må slutte å mase så fælt! Og hvem er det som ringer midt i middagen!?

Disse utblåsningene var riktignok bare hverdagskost sammenlignet med oppvasken som ventet da telefonregningen kom hver tredje måned.

Men en dag var det slutt på spetakkelet. Rundt årtusenskiftet lukket vi oss nemlig inne på hvert vårt rom, utstyrt med mobiltelefon, kontantkort og SMS-ordliste. Roen senket seg.

Slutt i 2017

Hvis ikke det samme allerede har skjedd i andre, norske hjem, skjer det i hvert fall i 2017. Da har Telenor og Samferdselsdepartementet bestemt at landets siste fasttelefon skal kobles ut.

Statistikken tilsier at det kan være på tide. Antall abonnenter har nemlig falt raskt siden toppåret 1996. Den gang ble 2,4 millioner husstander plaget av hjemmetelefonen. I dag er tallet nede i 1,3 millioner.

Øystein Aldridge, journalist i økonomiredaksjonen.

— Blant abonnentene som er igjen, er det mange som er veldig glade i fasttelefonen. Det synes vi er hyggelig, så de skal vi ta godt vare på. Fasttelefonen skal ikke forsvinne før vi har fullgode alternativer, sier Berit Svendsen, som er administrerende direktør i Telenor Norge.

Tilbyr mobil hustelefon

Hun er ikke alene om å være entusiastisk på vegne av den gamle hustyrannen. På internett har Audun Olerud samlet krefter med Facebook-siden «Fasttelefonens venner». Olerud ler litt når vi ringer ham på mobilen, men snakker gledelig om sitt engasjement.

- Facebook-siden ble opprettet som en reaksjon på at mobilnettet var nede for et par år siden. Det var en spøk, men med en seriøs undertone, for fasttelefonen fungerer foreløpig bedre enn mobilen, sier Olerud.

Svendsen i Telenor forsikrer oss om at skiftet som nå skjer, er udramatisk. De fleste nordmenn har allerede valgt mobiltelefon og/eller bredbåndstelefon.

Telenor tilbyr også en mobiltelefon som ser ut og føles ut som en fasttelefon, men med bedre antenner og bedre dekning enn vanlige mobiler.

— Den passer bra for alle som ønsker å beholde den gamle fasttelefonen, men foreløpig er det ikke mange som har etterspurt den. Faktisk veldig få, forteller Svendsen.

Har lært av telegrafen

Modalen i Hordaland blir i disse dager den første kommunen i landet der fasttelefonlinjene kuttes. Svendsen er optimistisk med tanke på hvordan utfasingen skal gå, og minner om at Telenor har vært gjennom store endringer før.

For eksempel har de kvittet seg med telegrafen, et apparat som sendte meldinger i form av kodede signaler, og som var ganske populært på 1800-tallet.

— Telegrafen ble lagt ned i 2003, og det gikk veldig bra, sier Svendsen.

 1. Les også

  Trodde du det var dyrt å kjøpe bolig i Oslo?

 2. Les også

  I 1993 var han «den eneste» som spådde at internett skulle bli viktig

 3. Les også

  Ingen drikker Pepsi Max som nordmenn

 4. Les også

  Norsk uflaks koster 1,7 milliarder kroner

 5. Les også

  En grenseløs shoppingfest

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Telia lover 5G før sommeren

 2. ØKONOMI

  Nå kan barnet ditt ta «mobil-lappen»

 3. A-MAGASINET

  Hun har fortsatt fasttelefon for å kunne ringe mobilen når den forsvinner

 4. DIGITAL

  Mobildata-bruken i utlandet tar helt av: – Nå er vi ikke lenger redde for dette ikonet

 5. ØKONOMI

  Telenor avviser anklagene: – Ikke noen bevisst strategi fra vår side

 6. KOMMENTAR

  Derfor fikk Telenor en smekk på 800 mill. fra konkurransemyndighetene