Økonomi

Opposisjonen vil droppe Regjeringens økte skatt på bolig

Høyre, Frp og Venstre angriper Stoltenbergs forslag om økt skatt på bolig nummer to.

Regjeringen har i løpet av to år gått inn for å øke ligningsverdien på bolig nummer to fra 40 til 60 prosent. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix

 • Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

Statsminister Jens Stoltenberg overrasket mange da han søndag kalte inn til pressekonferanse for å presentere flere store skatteendringer. Et av forslagene er å øke skatten på bolig nummer to og på næringseiendom. Det skal gjøres ved å sette ligningsverdien nærmere beregnet markedsverdi.

I årets statsbudsjett ble ligningsverdien økt fra 40 til 50 prosent. I Stoltenbergs nye skattepakke foreslås satsen økt ytterligere – til 60 prosent i 2014. Det vil gi rundt 400 millioner ekstra i statskassen og være med på å betale for de foreslåtte skattekuttene.

Forslaget skal gjøre det mindre gunstig å eie mer enn én bolig og dermed dempe prisveksten i et hett norsk boligmarked.

Kritisk opposisjon

Høyre og Fremskrittspartiet rister på hodet av forslaget og sier de vil forsøke å reversere det dersom de kommer til makten etter høstens stortingsvalg.

– Vi vil ikke ha et slikt forslag i vårt budsjett, sier Jan Tore Sanner, finanspolitisk talsmann i Høyre.

Ketil Solvik-Olsen og Jan Tore Sanner mener Regjeringens forslag vil gjøre det dyrere å leie. Foto: Aas, Erlend

Han får støtte av sin kollega i Frp.– Vi har ingen intensjon om å øke denne skatten. Om vi rekker å gjøre endringen allerede i statsbudsjettet for 2014, kommer an på hvilke andre fallgruber Regjeringen har lagt inn. Men fra 2015 vil du se en motsatt trend, det er ganske sikkert, sier Ketil Solvik-Olsen, finanspolitisk talsmann i Frp.

– Finnes bedre tiltak

Sanner understreker at hele diskusjonen blir irrelevant dersom Høyre får fjernet formuesskatten.

– Først skal vi ha en kraftig økning i minstefradraget. Dermed blir ikke dette en problemstilling for de fleste fordi de ikke vil betale formuesskatt uansett. På sikt ønsker vi å fjerne hele skatten, og da vil problemstillingen forsvinne for alle, sier Sanner.

Les også

Stadig flere eier for å leie ut

Venstre-leder Trine Skei Grande sier partiet var imot økningen fra 40 til 50 prosent i årets statsbudsjett og er imot ytterligere økninger.– Vi er skeptiske til formuesskatten, og dette er bare en måte å øke den på. Det finnes mange andre tiltak som er bedre for å dempe presset i boligmarkedet. Det er ingenting som tyder på at økningene i ligningsverdi som Regjeringen allerede har gjennomført, har hatt noen effekt, sier Skei Grande.

– Rammer leietagere

Solvik-Olsen mener Regjeringens forslag vil gjøre det dyrere for leietagere.

– Først gjør Regjeringen det vanskeligere å etablere seg ved å øke egenkapitalkravet, slik at de unge tvinges over i leiemarkedet. Så øker de skatten for dem som leier ut boliger, og det betyr at leieprisene vil gå opp. Dette er nok ment som et forsøk på å ta rikingene, men det er leietagerne som må plukke opp regningen, sier Solvik-Olsen.

Ap: – Fordummende retorikk

Finanspolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Torgeir Micaelsen, reagerer kraftig på angrepet fra opposisjonen.

– Den retorikken Høyre og Frp bruker i spørsmål om beskatning av bolig, er fordummende. Følger vi deres logikk skulle det tilsi at leieprisene faller om du fjerner skatten på sekundærboliger. Du får ingen økonomer eller fagfolk til å bekrefte en slik historie. De fleste vil si at eiendom i Norge er svært gunstig beskattet selv etter disse endringene, sier Micaelsen.

Han mener forslaget vil gjøre det enklere for førstegangsetablerere å komme seg inn på boligmarkedet.

– Mange av leilighetene som omsettes i Oslo, kjøpes som nummer to-bolig, og i et boligmarked som allerede er under press, utkonkurrerer disse investorene førstegangsetablererne. Når gjør vi det litt mindre gunstig å spekulere i eiendom.

– Kan du garantere at leieprisene ikke vil øke?

– Det er uklart hva som isolert sett vil skje med leieprisene på kort sikt, men det er i alle fall ingen tvil om at dette vil bidra til å dempe presset i boligmarkedet.

 1. Les også

  Foreslår høyere skatt for boligeiere

 2. Les også

  Oslo er dyrest i Skandinavia

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Oslo har 45.000 sekundærboliger som slipper eiendomsskatt

 2. ØKONOMI

  Flere og flere betaler formuesskatt med Solberg

 3. BOLIG

  Dette betyr budsjettet for boligeierne: Ingen kutt i eiendomsskatten og egen «Airbnb-skatt»

 4. KOMMENTAR

  Så du trodde det var boligmangel i Oslo, du? | Andreas Slettholm

 5. POLITIKK

  Den store skatteguiden: Her er de ulike partienes løfter

 6. ØKONOMI

  Slik fordeles Solbergs skattelettelser: Mest til de som tjener best