Økonomi

Norgesgruppens styreleder om likestilling: – Er ikke kvinner og menn tross alt litt forskjellig snekret sammen

Likestillingsministeren ble overrasket over Norgesgruppens styreleder og eier: – Det er sånne holdninger vi må endre dersom vi tar utgangspunkt i at kvinner ikke ønsker å stå hjemme ved kjøkkenbenken.

Slik reagerte Berit Kjøll da styreleder og eier i Norgesgruppen, Knut Hartvig Johannson, stilte spørsmål om hvor godt begrunnet en 50/50-fordeling egentlig er. Til høyre Magne Hovden i Equinor.
  • Marita E. Valvik
  • Olav Olsen
    Fotograf

Temperaturen inne i regjeringens representasjonsbolig ble like høy som sommervarmen ute da Knut Hartvig Johannson, styreleder i Norgesgruppen, holdt sitt innlegg. Han stilte spørsmål om hvor godt begrunnet målet om 50/50 fordeling mellom kjønnene i toppen av næringslivet egentlig er:

– Er ikke kvinner og menn tross alt litt forskjellig snekret sammen, og har ikke dette konsekvenser for verdivalg og prioriteringer som påvirker kjønnsfordelingen, spurte Johannson og fortsatte:

– Jeg ville heller satset maksimalt på at kvinnene gis de beste mulighetene gjennom politiske rammebetingelser, men ikke minst bedriftsinternt til å realisere egne personlige ønsker, og så få prosentfordelingen bli som den blir uten at det på forhånd gis en forutbestemt såkalt riktig fordeling, sa Johannson.

Fikk passet påskrevet

Nær 40.000 personer jobber i selskaper og butikker knyttet til Norgesgruppen, som kontrollerer Kiwi, Meny, Joker og Spar. I konsernledelsen er 3 av 13 kvinner.

  • Les også: Næringsministeren mener at kvoteringen i styrene ikke har betydning for kvinneandelen i toppledelsen

Han fikk passet godt påskrevet av likestillingsminister Linda Hofstad Helleland. Hun og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen ba næringslivet om konkrete råd for hva som skal gjøres for å lykkes med likestilling blant toppledere i norsk næringsliv.

19 prosent av de 200 største selskapene i Norge har kun menn i toppledelsen, viser tall fra Core, Senter for likestillingsforskning, som ble offentliggjort i forrige uke. Utviklingen de siste to årene har nesten stått på stedet hvil.

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland i samtale med  Knut Hartvig Johannson (Norgesgruppen) og Petter Stordalen (Choice).

– Sånne holdninger vi må endre

Helleland tok umiddelbart ordet og sa at slike spørsmål trodde hun faktisk ikke ble stilt lengre.

– Det er sånne holdninger vi må endre dersom vi tar utgangspunkt i at kvinner ikke ønsker å stå hjemme ved kjøkkenbenken, ta imot mannen sin og ta vare på barna. De vil til toppen. Det har vi klart i offentlig sektor. Næringslivet gjenstår, og det skal vi klare, var beskjeden til Johannson.

– Har mål om økt kvinneandel

Norgesgruppens konsernsjef Runar Hollevik skriver etter møtet følgende i en e-post til Aftenposten, via direktør for samfunnskontakt Bård Gultvedt:

– NorgesGruppen har et tydelig og offensivt mål om økt kvinneandel i ledende stillinger. Vi jobber for å sikre at våre medarbeidere i alle virksomhetsområdene representerer et godt mangfold. Dette tror vi skaper verdi og innovasjon.

Han viser til at det rapporteres årlig på utvikligen i antallet kvinnelige ledere i selskapets års- og bærekraftsrapport.

– Styrelederen uttalte i møtet at det er viktig at NorgesGruppen og andre selskaper jobber systematisk og målrettet med å øke andelen kvinnelige ledere. Johannson ga flere eksempler på hvordan man kan jobbe for å få flere kvinneligere ledere, skriver han.

Styreleder Stein Erik Hagen i Orkla erkjenner at likestilling er noe Orkla må jobbe mer med over tid. - Jeg har to aktive døtre som passer på at pappa er opptatt av dette, sa han.

Gode råd

Statsrådene fikk med seg et knippe gode råd når de nå skal lage en verktøykasse for tiltak bedrifter kan benytte for å forbedre likestillingen.

DNBs Rune Bjerke var blant de mest konkrete, og han har også vist at det fungerer i praksis:

– Jeg blir målt på dette hvert år og fikk høre det om jeg ikke leverte, sa Bjerke.

DNB-sjef Rune Bjerke (i midten) kom med en liste med tips til hvordan man kan få flere kvinner i toppen.

Hverdagsråd

Mange av rådene gikk også på hvordan kvinner skal unngå å falle fra i de kritiske årene når de sjonglerer jobb, barn og hjem. Av Egil Johansen, styreleder i KLP, kom rådet om et lønnstillegg når man kommer tilbake fra foreldrepermisjon på mer enn 5 måneder.

Studentene Mathilde Theisen og Marie Kjellstrøm Thorkildsen ved jenteprosjektet Ada, som er tilknyttet NTNU, var også tydelige:

– Å få barn må være like karrièrehemmende for begge parter.

Og når det kom til dagens mest konkrete råd til ledere på alle nivåer, sa Thorkildsen:

– Når du som leder ser min fremtidige mann på jobb klokken åtte om morgenen en 13. desember, skal du gå bort til ham og spørre: Hvorfor i alle dager er ikke du på Santa Lucia-feiring i barnehagen.

Les mer om

  1. Likestilling
  2. Næringsliv
  3. Kjønnskvotering
  4. Norgesgruppen
  5. DNB