Økonomi

Dyrebare dråper

OSLO/LONDON (Aftenposten): Erik Sandøys vinflasker tredoblet seg i verdi på tre år. Samlere og pengesterke investorer kniver om de beste årgangene.

Vinsamler Erik Sandøy (58) viser frem det aller beste han har i vinkjelleren, Flaskene skal tidligst åpnes om ti år. Men hvilken skal han åpne først?- Det blir Petrus. Det nærmeste jeg har kommet den tidligere, er å se den på et vinkart med pris på 25 000-30 000 kroner. Å åpne den flasken, gleder jeg meg til.
 • Ingvild Bruaset
Per Mæleng er vinekspert og rådgiver for Vinmonopolets spesialutsalg og auksjoner.

Erik Sandøy (58) henter forsiktig frem flaske etter flaske. Vin har vært hans lidenskap i 40 år, og nå skal han vise frem juvelene i samlingen.

Den nybygde vinkjelleren er fri for både spindelvev og murpuss, og rommer rundt 400 flasker som ligger langstrakte.

Til slutt står ti franske viner på bordet, en samling Bordeaux Premier Grand Cru Classé. Sandøy ser på flaskene med forventning. Men han må smøre seg med tålmodighet. De skal tidligst åpnes om ti år.

Flaskene kjøpte han av en dansk forhandler for 30 000 kroner i 2009.

- Det syntes jeg var ganske mye penger. Men det var en unik mulighet til å skaffe seg flasker som er veldig etterspurt internasjonalt, og som jeg ellers ikke ville klart å få tak i, forteller han.

Tre år senere ringte dansken tilbake og fristet med rask profitt.

- Han hadde nok en kjøper klar og tilbød 85 000 kroner for de samme flaskene. Men jeg har bestemt meg for at disse vinene skal jeg dele med gode venner. Den opplevelsen er ikke til salgs, sier han bestemt.

Vinflaske til 1,4 millioner

Som Sandøy fikk erfare, er flasker som hans ettertraktet på det internasjonale investeringsmarkedet for vin. Dedikerte samlere og profittjagende investorer kjemper om de samme dyrebare dråpene.

På verdensbasis er markedet for kjøp og salg av eksklusiv vin anslått til å ligge på mellom 30 og 50 milliarder kroner i snitt i året. London regnes som verdens vinhovedstad.

Her finnes de som investerer i vin slik andre investerer i kunst eller aksjer. Nyrike og pengesterke mennesker i Russland og en rekke asiatiske land har bidratt til å øke etterspørselen i senere år.

Han hadde nok en kjøper klar og tilbød 85.000 kroner for de samme flaskene. Men jeg har bestemt meg for at disse vinene skal jeg dele med gode venner. Den opplevelsen er ikke til salgs Erik Sandøy .

Salget av mange av de mest ettertraktede vinene i verden skjer hos de tradisjonsrike auksjonshusene Christie’s og Sotheby’s, og flere nordmenn er aktive i markedet.

Hos de to auksjonshusene gikk vin for 940 millioner kroner under hammeren i fjor. Og prisene kan bli skyhøye. Verdensrekorden for salg av en standardflaske på auksjon ble satt i 2010, da en fransk Château Lafite-Rotschild 1869 ble klubbet for svimlende 1,4 millioner kroner.

En del av vinen i dette markedet fraktes aldri hjem til kjøperens privatadresse. Flaskene oppbevares på store lagre i påvente av prisoppgang eller at vinen skal bli drikkeklar.

18 fotballbaner med vin

Drøyt to timers kjøretur fra London ligger 900 000 kasser fin vin lagret i det som pleide å være en gruve og deretter ammunisjonslager under annen verdenskrig. En mørk og dyp sjakt tar oss 30 meter under bakken, der luftfuktighet, temperatur og lysforhold er optimale for lagring av vin.

På et område tilsvarende 18 fotballbaner står kasse på kasse fra verdensberømte vingårder stablet i høyden. I snitt har kassene en verdi på rundt 17 000 kroner, men enkelte vil kunne gå for opp mot én million kroner. Det forklarer det fengselslignende vaktholdet, med høye gjerder, døgnkontinuerlig kontroll, omfattende videoovervåking og infrarøde bevegelsessensorer.

Ella Lister

Mer enn 10 000 privatpersoner lagrer sin vin i Octavians vinkjeller, blant dem også noen nordmenn bosatt i Norge.

- Den eldste vinen her er en sherry fra 1775, men den mest berømte er den nest eldste, en Château Lafite-Rothschild fra 1791. Det er sannsynligvis den aller siste gjenværende flasken, så hvem vet hva markedsverdien er. Men vi vet ikke hvordan den har vært lagret før den kom hit. Den kan like gjerne være eddik, sier Octavians vinkonsulent Ella Lister.

Mest menn

Majoriteten av kundene er finansfolk og jurister, og de aller fleste er menn, sier Lister.

Hun forklarer at man ikke behøver å investere stort for å få avkastning, men at det er viktig å velge rett vin.

- Kjøper du kun én kasse, gambler du. Om du kun har 10 000 til 20 000 å investere, er det sannsynligvis bedre å kjøpe én dyr kasse heller enn fem billigere. Vin har historisk vært en god investering, med en prisvekst på 10 prosent årlig i gjennomsnitt det siste tiåret, sier Lister.

Fortsatt er den mest populære investeringsvinen rød Bordeaux, fordi de beste vinene er sterkt etterspurt og produseres i stort nok volum til å tiltrekke seg et stort antall konkurrerende investorer. Men Lister påpeker at prisen på vin fra Burgund i Frankrike stiger, og selv tror hun den neste trenden blir italiensk vin.

1010Vin.pdf

Fall i vinprisene

Også i USA er europeisk vin et yndet investeringsobjekt. Mark Ricardo driver investeringsselskapet Trellis Fine Wine Investments. Han forteller at å investere i kostbar vin har vært betydelig mer lønnsomt enn å kjøpe amerikanske aksjer de siste 20 årene. Siden 1993 har de mest eksklusive Bordeaux-vinene steget 1094 prosent, mens amerikanske aksjer kun har gått opp 250 prosent (se grafikk).

- De to siste årene har det globale markedet for eksklusiv vin opplevd en markant prisnedgang. Hoveddriverne er redusert vekst i USA, Vest-Europa, Kina og andre fremvoksende økonomier. Også under finanskrisen gikk vinprisene ned, men ikke like mye som børsen. Og da markedet snudde igjen, økte vinprisene mer og raskere enn aksjemarkedet, sier Ricardo.

Den norske vinimportøren Christopher Moestue påpeker at det er vesentlige forskjeller mellom å investere i vin og i verdipapirer.

Han startet Moestue Grape Selections i 1996, et selskap som importerer eksklusiv vin fra blant annet Frankrike og Italia.

- Vinen skal lagres riktig for ikke å tape seg i verdi, og den må forsikres. Dette koster penger. Dermed blir endel av inntektene borte på veien. Du skal derfor ha en betydelig verdiøkning på vinene dine for tjene penger. Hvis du kjøper vin bare for investeringens skyld, er det åpenbart risikofullt, sier Moestue.

Fallgruvene kan nemlig være mange. Det kan vise seg å være en svak årgang. Vinen kan tape seg i kvalitet og verdi under transport eller lagring. Det har også vært tilfeller av forfalskninger i vinbransjen, som i kunstbransjen.

Det ser ut som et hvilket som helst lager, men 30 meter under bakken, bak en strengt bevoktet port, finnes 900.000 kasser fin vin. Den eldste flasken er fra 1775.

Første vinauksjon i Norge

I november tar Norge for første gang en liten bit av det internasjonale markedet for vinauksjoner. Da kan nordmenn med god årgangsvin i kjelleren selge flaskene på den første vinauksjonen her til lands siden Vinmonopolet så dagens lys i 1922.

Auksjonshuset Blomqvist avholder auksjonen i samarbeid med Vinmonopolet, og flasker for tre millioner kroner skal under hammeren.

En av de dyreste er en Musigny 1996 fra Burgund. Den ble solgt på polet for rundt 1100 kroner i 1998. Nå kan selgeren konstatere at verdien ligger på 25 000 kroner.

Per Mæleng og Arnt Egil Nordlien, som er vineksperter og produktsjefer for Vinmonopolets spesialutsalg og auksjoner, er blant dem som har jobbet med å få i stand auksjonen. Begge brenner for vin og kjenner det internasjonale markedet inngående.

De sørger også for at noen av verdens mest eksklusive viner blir tilgjengelige i Norge under slippene ved spesialpolene i Bergen og Oslo. Og selv om prisen kan være høy, er det likevel mulig å kjøpe flasker som dagen etter kunne blitt solgt i London for det mangedoblede.

- I Norge er det ikke lov for privatpersoner å selge vin seg imellom. Det har bidratt til at prisene på mange eksklusive viner er lave sammenlignet med på verdensmarkedet, sier Mæleng. Han har skrevet boken En vingurus guide til himmelen og har selv bygget seg opp en vinkjeller. Som samler har han alltid handlet vin med tanke på å drikke den selv en dag.

- Men noen ganger blir enkelte viner så mye verdt at jeg ikke har råd til å drikke dem. Det kan være flasker som jeg opprinnelig kjøpte for tusen kroner, som nå går for 30 000 kroner på auksjon i London. Så mye penger tar jeg meg definitivt ikke råd til å drikke opp, sier Mæleng, og legger til at mange vinsamlere i Norge tenker på den måten.

Selger mer dyr vin

At interessen for vin brer seg blant stadig flere nordmenn, merkes i bransjen.

- I kombinasjon med sterk kjøpekraft er det blitt et betydelig større marked for dyre viner. Det merker vi ved at vi selger flere eksklusive viner, sier importør Christopher Moestue.

Salgstallene fra Vinmonopolet viser det samme. Brutto omsetning ved spesialpolet i Vika har økt med 76 prosent de siste tre årene. Til sammenligning har Vinmonopolets totale salg økt med 9 prosent i samme periode.

Utviklingen bekreftes også av Sebastian Bredal, Master of Wine og deleier i Symposium Wines. Det er ett av fire selskaper som utgjør Norges største vinimportør, Arcus Gruppen.

- Det internasjonale markedet har kommet mye nærmere oss med auksjonen i november og vinslippene hos spesialpolene de siste årene, sier Bredal.

Hver dag flyttes mellom 200 og 300 kasser årgangsvin forsiktig ut av Octavians vinkjeller. Hver samler har en egen hylle.

For en stund siden fikk han en forespørsel som satte hans hjerte for vin på prøve. Restaurantsjefen ved en god restaurant i Ålesund skulle ha besøk av noen russere.

- Han lurte på om vi kunne skaffe 24 flasker Château d’Yquem 2001, som koster 6000 kroner flasken, pluss endel annen Bordeaux-vin. Vi fikk det sendt opp fra en av våre leverandører, og prislappen bare på drikkevarene kom på rundt 200 000 kroner, sier Bredal.

En flaske Chateau d’Yquem 2001 begynner først å bli så god som den skal i 2050.

- Å drikke den nå er rent barnerov. Da spurte jeg meg selv om det var etisk riktig å selge den. Men jeg bestemte meg for å gjøre kunden i Ålesund fornøyd.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Beryktet telefonsamtale kan vikle Donald Trump inn i enda mer trøbbel

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5