Snapchat-gründer takket nei til 18 milliarder kroner fra Facebook

Gründerne bak Snapchat – bilde- og videotjenesten på mobil - har avvist et bud fra Facebook på 3 milliarder dollar (over 18 mrd. kr).

Én av Snapchats grunnleggere og daglig leder i selskapet, Evan Spiegel.

Facebook mister unge brukere. Verdens største sosiale nettverksselskap skal derfor være villig til å strekke seg langt for å sikre seg det nystartede teknologiselskapet i California, ifølge amerikanske medier. Hele tre milliarder dollar skal de ha tilbudt.

Men det er også andre villige til å gjøre. I kulissene skal det angivelig stå andre friere som frister med et enda fetere bud.

Les også

Snapchat-bilder utleveres til myndighetene

Avisen The Wall Street Journal skriver at andre investorer mener Snapchat kan være verdt over 4 milliarder dollar (25 mrd. kr).Avisen siterer anonyme kilder som er tett på forhandlingene om et oppkjøp av Snapchat.

Facebook nekter å kommentere meldingen.

Vil ha flere brukere

Én av grunnleggerne og daglig leder av Snapchat, Evan Spiegel (23), skal være innstilt på å vente til tidlig neste år før de vurderer å selge selskapet.

Det to år gamle selskapet i Silicon Valley i California har ennå ikke tjent en eneste dollar.

Gründerne ønsker å få flere brukere. Dermed kan selskapet være enda mer verdt før de selger det.

Les også

Snapchat-bilder utleveres til myndighetene

Snapchat er resultat av studenters utviklingsarbeid ved Stanford University i California. De laget en såkalt app for deling av bilder og videoer lynraskt på smarttelefon. Tjenesten ble lansert i september 2011.

Lynkjappe visninger

Snapchat gjør det mulig å dele bilder, med eller uten tekst, lynraskt.

Hovedforskjellen fra andre delingsmuligheter, er at bildet eller videosnutten forsvinner igjen fra mottagerens mobilskjerm 10 sekunder etter at det er åpnet. (Denne tiden kan avsender justere selv.)

Aftenposten skrev tidligere i høst at det finnes apper som gjør det mulig for mottageren å ta kopier av og lagre Snapchat-meldingene før de forsvinner. Det er anslått at Snapchat har over 5 millioner daglig brukere.

Selskapet oppga selv at det i september i år formidlet over 350 millioner meldinger.

Færre unge brukere

Meldingen om Facebook oppkjøpsforsøk kommer et par uker etter at selskapet innrømmet å ha registrert en nedgang i bruken av Facebook blant tenåringer i USA.

Derfor er selskapet på jakt etter å kjøpe opp andre nyetablerte teknologiselskaper for å utvide sitt nettverkstilbud.

Facebook betalte i fjor 700 millioner (4,3 mrd. kr) da det kjøpte opp bildedelingstjenesten Instagram.

Facebook steg på børsen

Facebook-aksjen steg onsdag 3,1 prosent etter meldingen om oppkjøpsforsøket av Snapchat.

— Snapchat har tiltrekningskraft på en del av markedet. Hvis Facebook kjøper dem, kan det dempe faren for at brukerne bruker mer tid utenfor Facebooks plattform og dermed utenfor rekkevidden for deres salgsfremstøt, sier Brian Wieser i det amerikanske analyseselskapet Pivotal Research Group som har spesialisert seg på sosiale medier.