Økonomi

Kiwi vil saksøke Lime

NorgesGruppen synes den nye kjeden Lime Minipris ligner for mye på deres egen kjede Kiwi. Lime er en tropisk frukt, den er grønn, og de bruker ordet Minipris.

Frukten, fargen og ordet "minipris" ligner for mye på Kiwi minipris, mener NorgesGruppen.
  • Marita E. Valvik
    Marita E. Valvik
Kiwi har brukt begrepet "minipris" siden 1979, ifølge NorgesGruppen.

Kjeden Lime Minipris, som ble etablert i vår, teller allerede 10 butikker. Planen er å nå 30 før neste sommer.

Dette synes ikke NorgesGruppen noe om, og varsler søksmål hvis ikke Lime endrer navn og fargebruk.

Eksotisk frukt

Begrunnelsen er bruk av frukten, fargen og ordet Minipris.

I flere brev til den nye kjeden peker de på at grønnfargen er sentral for deres egen kjede, Kiwi.

« Kiwi er i tillegg den eneste dagligvarekjeden i Norge som har tatt navnet sitt etter en relativt eksotisk frukt», skriver NorgesGruppens advokat i brev til Lime.

I brevet skriver de også at Kiwi siden 1979 har brukt begrepet «minipris». Med denne bakgrunnen krever NorgesGruppen at bruken av Lime Minipris, domenet limeminipris.no og logoen umiddelbart opphører. De ønsker også at varemerket og domenet overføres til NorgesGruppen.

«Dersom vi ikke mottar noen tilbakemelding innen 14 dager fra dags dato vil vår klient vurdere å iverksette rettslige skritt uten ytterligere varsel», står det i brevet.

Tidligere Joker-kjøpmenn

— Vi har gjort et utspill mot Lime Minipris knyttet til den risiko vi mener er til stede for forveksling i deler av markedsføringen, i dette tilfelle Kiwi Minipris, sier kommunikasjonsdirektør Per Roskifte.

Administrerende direktør Sajjad Hussain i Lime Minipris har tidligere vært kjøpmann i Joker-systemet, som eies av NorgesGruppen. Han solgte sine butikker til venner og familie. Hans bror ble dømt til fengsel i åtte måneder for å ha utnyttet utlendinger uten lovlig opphold i Norge. Dette ble avdekket av politiet på Romerike, etter at de aksjonerte mot Joker-butikken på Fjerdingby i Rælingen. Der fant politiet ansatte som bodde i kjelleren og ble lønnet med mat utgått på dato.

Roskifte sier til Aftenposten at saken om Lime-logoen ikke har noe med saken rundt nedprofileringen av Joker-butikkene.

I brevet fra NorgesGruppens advokat refereres det til den tidligere tilknytningen til NorgesGruppen, og at Hussain derfor har en særlig aktsomhets- og lojalitetsplikt i forhold til NorgesGruppens konsepter.

Dømt for grove bedragerier

Adm.dir. Sajjad Hussain eier ingen butikker selv, men er sjef for kjeden.

Internettdomenet limeminipris.no er registrert på Ludmilla Koslow Lumiko, samboer med Sharok Ezazi.

Også Ezazis sønn, Josef Ezazi, er involvert i Lime Minipris, ved at varemerket er registrert på ham.

Sharok Ezazi var opprinnelig psykiater, før VG i 2004 avslørte omfattende ulovlig virksomhet. Ezazi ble i 2005 dømt i Oslo tingrett for underslag og en serie grove bedragerier på samlet 13,9 millioner kroner. 10 millioner kroner ble inndratt, og Ezazi ble fradømt retten til å praktisere som lege.

marita.valvik@aftenposten.no

Les også

  1. Dette er ingen Seigmann

  2. Omfattende juks i tomatbransjen

  3. Bekymrede forbrukere kjøper mer ost